Skal på landsdekkende turne med helsebussen Odin. Fra Venstre: Marita Melhus, Iselin Finn, Gunnhild Skjold, Astrid Eriksen, Egil Thomassen, Ann Ragnhild Broderstad, Aage Dolven Jacobsen. Foto: Susanna Siri.

Forbereder verdens største helseundersøkelse for urfolk

Senter for samisk helseforskning planlegger å invitere 80 000 deltakere og å besøke 40 kommuner i forbindelse med verdens største helseundersøkelse for urfolk.


Senter for samisk helseforskning (SSHF) er godt i gang med å planlegge en ny helse- og levekårsundersøkelse. Astrid Eriksen (fra Drag), postdoktor ved Senter for Samisk Helseforskning, forteller om et brennende engasjement for sitt folk, samene og om manglende kunnskapsgrunnlag om helse og levekår blant samer.

– Datagrunnlaget har vært veldig tynt og da har det også vært vanskelig å si noe om helse- og levekår for den samiske befolkningen, og når det er vanskelig å si noe om det er det også vanskelig å planlegge tjenestetilbudet til den samiske befolkningen, innleder Eriksen.

Astrid Eriksen jobber med samisk helseforskning ved Senter for samisk helseforskning. Foto: Privat.

– Vi vet at helsedata blir brukt som grunnlag for å utvikle tjenester både nasjonal og lokalt. Det er tjenester som berør oss alle sammen, blant annet innenfor barnehage, skole, helse- og sosialtjenester, det vil ha stor betydning for lokalsamfunnet, konstaterer Eriksen.

I følge Eriksen er det spesielt stort behov for et bedre kunnskapsgrunnlag i lule- og sørsamisk områder. 

– For å ta beslutninger må vi ha et godt datagrunnlag. Denne kunnskapen er spesielt tynn i lule- og sørsamisk område. De to tidligere SAMINOR-undersøkelsene ga best kunnskap om helse og levekår i nordsamisk område. Det kan være helt andre utfordringer i Nord-Salten enn i Kåfjord eller Karasjok, og da er det viktig å vite noe om det, mener Eriksen.

Verdens største urfolkshelseundersøkelse

For å få kunnskap må innbyggere delta i undersøkelsen, poengterer Eriksen.  

– Vi er helt avhengig at befolkningen vil delta og vite noe om egen helse, så vi håper at befolkningen har lyst å bidra i det som sannsynligvis blir verdens største urfolkshelseundersøke!

– Det er viktig å få opp engasjementet blant folk, og håper at kommunene vil sette i gang tiltak til å informere og motivere innbyggere til å delta i undersøkelsene.

Avhengig av samarbeid

For å få god kunnskap om helse- og levekår er SSHF avhengig av lokalt samarbeid i forbindelse undersøkelsen som forventes igangsatt høsten 2023.

– Vi skal på landsdekkende turne med helsebussen Odin. Undersøkelsen er stipulert til å ta om lag 1,5 år. Deltakernes høyde, vekt, puls og blodtrykk måles, det skal også tas blodprøver, og kanskje EKG. Disse bussene er jo godt utstyr og spesiallagd for formålet, så det blir ikke kun spørreskjema på nett, dette er en kjempesatsing og en EU-kontroll av helsa, forklarer Eriksen videre.

– Vi er avhengig av lokalt samarbeid over hele landet. Kanskje vi har noen flinke bussjåfører i Nord-Salten som vil bidra, avslutter Eriksen.

Fakta om SAMINOR3

Undersøkelsen har som målsetning å få mer kunnskap knyttet til helse- og levekårsrelaterte temaer i det mangfoldige Nord-Norge. Det legges spesielt vekt på forskning knyttet til den samiske befolkningsgruppen. Studien vil ha stor betydning for å få kunnskap om helse, sykdom og livsstil hos befolkningen i disse distriktsområdene, skriver SAMINOR på sin egen nettside.

For ordens skyld opplyses det om at journalisten og intervjuobjektet er søskenbarn.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.