Utrolig: Asgeir Kvalvik mener det er utrolig at drona overlevde kræsjet i Stetind og fire årstider med minnebrikken for bilder inntakt. (Foto: Wanja Henriksen)

Forfatter Asgeir Kvalvik fikk uventet bursdagsgave

I jakten på de ultimate bildene til boka om «Stetind» krasjet han dronen inn i nasjonalfjellet. Han regnet både bilder og drone som tapt.


I jakten på det unike bildet til boka om Stetind - Norges nasjonalfjell, kræsjet forfatter Asgeir Kvalvik drona si inn i fjellet for over ett år siden. Han regnet den som tapt. På bursdagen sin fikk han en helt uventet bursdagsgave.

Historien naturfotografen, forfatteren og forleggeren fra Kjøpsvik forteller er like utrolig som historien fra Svalbard, som naturfortografen Audun Rikardsen fortalte i 2018. I jakta på det ultimate isbjørnfotoet, forsvant kameraet hans ned i et hull i drivisen og ble liggende på 140 meters dyp. I en redningsaksjon ett år senere klarte Rikardsen og hans team ved hjelp av en undervannsdrone å lokalisere kameraet. Minnekortet inneholdt fantastiske isbjørnselfier verden har fått se senere.

På jakt etter det ultimate bildet

Men der Rikardsen brukte undervannsdrone for å berge kameraet og dermed bildene sine, var Kvalvik sikker på at drona og dermed bildene av fjellet Stetind, som han skulle bruke i boka si, var gått tapt.

– Hva er sjansen for å finne en minnebrikke på 1x1 cm. Den er null, konkluderer han selv før han fortsetter:

– I slutten av august i 2020 var jeg oppe i fjellet på jakten etter det ultimate bildet av nasjonalfjellet. Bilder som skulle toppe alle andre bilder jeg har tatt av Stetind. 

Kuttet funksjon

Fotografen forteller at han hadde med seg tre batterier til drona; der to var fulladet og det siste kanskje hadde 50 prosent strøm. 

– Hvert batteri varer i ca. 20 minutter. Etter å ha gått over på det siste batteriet, kuttet jeg ut heim-funksjonen, som får drona til å komme tilbake når det bare er 20 prosent strøm igjen på batteriet. Jeg skulle gjøre det virkelig store på det siste batteriet. Da sto jeg like bortenfor Halls Fortopp.

Kvalvik forteller hvordan han fulgte drona med blikket, til den sakte men sikkert falt fra 70 til 60 og videre til 50 meter over fjellveggen opp mot Stetind.

Skulle ikke vært mulig: I et svært utfordrende parti krasjet Asgeir Kvalvik dronen sin inn i nasjonalfjellet i jakten på bilder til den nye boka si om Stetind. Han var sikker på at både dronen og bildene var tapt.

– Du vet mykkje vil ha mer, og så videre… Han ler og rister på hodet over seg selv. Naturfotografen har ikke skydd noe i jakten på de beste bildene til boka si, som kom ut før jul i fjor. Men at han skulle kjæsje drona inn i nasjonalfjellet hadde han ikke sett for seg. Heller ikke det som skjedde etterpå.

Ingen vits i å lete

– Det var ingen vits i å sette i gang en leteaksjon i fjellet. Hva skal du se etter? En knust drone og e minnebrikke på 1x1 cm som er 1 millimeter tykk? Det er en umulig oppgave. Kvalvik hadde heller ikke de klatreferdighetene som må til for å bevege seg i området drona forsvant.

Etter å ha fulgt drona til skjermen ble svart, regnet derfor Kvalvik drona som tapt. 

– Den smalt inn i nordveggen, i et område og på en rute bare de beste fjellklatrerne velger. Den kjente filosofen og fjellklatreren Arne Næss, har sagt om dette området at det er så bratt og glatt at selv en spiker ikke får plass her.

Spesiell gave

Historien kunne sluttet der. Unike bilder og en månedslønn var gått tapt. Det er prislappen på drona. Og ikke noen dekning på forsikringen.

Men på bursdagen 28.september i fjor hadde sønnen Eskil Kvalvik med en helt spesiell gave til pappaen sin.

– Han hadde med seg en gave som var pent pakket inn i blant annet bobleplast. Utenpå var det et bilde, og teksten «Til dronepiloten» i tillegg til et bilde av Stetind. Da jeg så størrelsen og kjente på vekta skjønte jeg det. En erfaren fjellklatrer fant sist sommer drona helt tilfeldig under turen opp mot toppen av Stetind, langs den kanskje mest utfordrende klatreruta i fjellet. 

Bilskilt viste vei

– Eskil hadde lekt seg litt med drona sommeren 2020, og på ett av bildene var bilen hans. Klatreren tok med drona hjem, og så av bildematerialet registreringsnummeret på bilen hans. Slik fikk jeg drona tilbake, forteller en overveldet og lykkelig Asgeir. s

– Jeg synes det er helt utrolig og uvirkelig. Selv om noen av bildene som ble tatt denne augustdagen for snart ett og et halvt år siden skulle med i boka, er jeg bare lykkelig over å ha fått den tilbake. Drona og minnebrikken har overlevd både regn, masse snø, steinsprang og alt hva dette fjellet rommer over fire årstider. Og bildene skal jeg nok få vist frem i andre sammenhenger.