Besøker festivalen: Forfatter Molly Øxnevad gjester årets Hamsundager. Med seg tar hun boka "Feminin gange" som kom ut i februar. Hun vil også delta i panelsamtale om skeiv litteratur. Foto: Privat

Festivalen feirer Skeivt kulturår med forfatterbesøk og debatt: –⁠ Vi oppfordrer festivalpublikum til å tørre å spørre og vise engasjement.

Med panelsamtale om skeiv litteratur, fest og dans, og besøk av forfatter Molly Øxnevad, feirer Hamsundagene Skeivt kulturår.


I år er det 50 år siden homoseksualitet ble avkriminalisert i Norge, og Hamsundagene vier en dag av festivalen fra 4. til 6. august til skeiv litteratur med fest og feiring. I den anledning blir det forfattersamtale med Molly Øxnevad. 

– Molly Øxnevad er både en merittert forfatter sin unge alder til tross, og en sterk innsider på skeiv littertur, skriver Hamsundagene i en pressemelding. 

Øxnevad kom ut med sin andre roman "Feminin Gange" i februar i år.

– Boka kan i korte trekk beskrives som en fortelling om en trans-mann og en cis-mann og hvordan de begge forholder seg til kjønnsroller og hverandre. Hvor tungt det kan føles å være normbrytende, og en vond tur til Rikshospitalet, er også viktige bestanddeler. 

"Feminin gange" fikk god mottakelse, blant annet med terningkast 5 i Dagbladet, Adresseavis og Fremtida. 

Paneldebatt og fest 

Øxnevad vil også delta i Hamsundagenes debatt om skeiv litteratur, sammen med poeten M. Seppola Simonsen, litteraturformidler ved Hamsunsenteret, Lars Magnus Krogh Utne og litteraturviter Vera Danielsen Lindback. 

– Vi skal diskutere og undersøke skeiv litteratur, og skeives lesning av litteratur, koding i språk, kjente stigma, skjulte meninger, samt meninger og holdninger man tillegger skeiv litteratur. Knut Hamsun er ikke kjent for å skrive skeiv litteratur, men var nok ikke helt fremmed for temaet, om man skal tro diverse tolkninger. Eksempelvis blir Eleseus, Isaks eldste sønn i boka "Markens Grøde", sett og lest som homofil. 

Festivalsjef Anita Overelv utdyper: 

– Fortellerstemmen i "Markens Grøde" beskriver Eleseus som en ung mann som ikke passer til jordbrukerlivet. En som liker fine klær, er nøye med utseendet og liker det glamorøse storbylivet. Han er ingen bonde, men har et skarpt hode og slanke hender… Og derfra sier vi; kjør debatt!

– Vi oppfordrer festivalpublikum til å tørre å spørre og vise engasjement.

I tillegg til paneldebatt blir det også fest og dansing. 

– Vi gleder oss stort til å feire friheten, likheten og kjærligheten! For som alle vet, love is love! avslutter Overelv.  

 

Debatt
Nord Salten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.