Positive: Les for meg er en lesekampanje rettet mot samiske småbarnsfamilier, for å forsterke språk og språkutvikling. Hamarøy bibliotek, ved Sissel Holtet og helsestasjonen ved Mallin Andreassen og Aid Bredal Olsen er svært positive til prosjektet.

Lanserer helt nytt tilbud for samiske småbarnsfamilier

Gjennom prosjektet Les for meg ønsker Sametinget, foreningen !les og bokstartprogrammet å støtte lesing, språkutvikling og språkvalg hos samiske småbarnsfamilier. Nå har Hamarøy kommune kastet seg med på prosjektet.


Det samiske Les for meg-prosjektet er en nasjonal kampanje, utviklet av Sametinget i tett samarbeid med foreningen !les og Bokstart-programmet. 

– Det er en lesekampanje rettet mot samiske småbarnsfamilier, for å forsterke språk og språkutvikling, forteller lulesamisk litteraturformidler og prosjektleder i Les for meg, Päivi Alanen. 

Prosjektet bygger på samarbeid mellom helsestasjoner og biblioteker i kommunene, og har sitt utspring i at Sametinget ønsker å støtte samtalen om lesing, språkutvikling og språkvalg for samiske småbarnsfamilier.

Til kampanjen er det blant annet blitt laget egne samiske utgaver av Bokstart-boka Revungen, som skal deles ut gratis til samiske småbarnsfamilier og barnehager. Bøkene gis også til foreldre når de kommer med barnet til kontroll på helsestasjonen, og finnes på både sør-, nord- og lulesamisk.

– Vi deler ut fire ulike bokgaver i prosjektet. For de aller minste har vi laget tekst til Revungen, i tillegg til en videobok som finnes på nett, sier Alanen. 
 
De litt større barna får ved 2- og 4-årskontroll på helsestasjonen et gavekort til biblioteket for å hente seg en bok og bli kjent med sitt lokale bibliotek. Familien får boka i en tøyveske sammen med informasjonsmateriale. 

Samarbeid: Prosjektet bygger på samarbeid mellom helsestasjoner og biblioteker i kommunene, og har sitt utstpring i at Samteinget ønsker å støtte samtalen om lesing, språkutvikling og språkvalg for samiske småbarnsfamilier. Prosjektleder, Päivi Alanen, er glad for at Hamarøy kommune er med. Foto: Arkiv

Svært viktig

Hamarøy kommune er med på prosjektet, og helsestasjonen ved Aid Bredal Olsen og Mallin Andreassen og bibliotekleder på Hamarøy bibliotek, Sissel Holtet, er svært positive til kampanjen. 

– Det har i årevis vært fokus på hvor viktig det er å lese for barn, og vi på helsestasjonen og biblioteket har bestandig vært opptatt av dette med barn og lesing. Språk er viktig, og bøker er fortsatt like bra og viktig for språkets utvikling. Det er ikke bare skjermene som gjelder. Gjennom å lese for barnet sitt får man også en god stund og gode opplevelser sammen. Sånn sett er dette prosjektet midt i blinken for oss, og det er artig at vi kan samarbeide om det, sier de. 

– Jeg synes det er et kjempeflott prosjekt. For biblioteket sin del, håper jeg folk kommer for å få disse bøkene. Hvis de ikke er så vant til å bruke biblioteket, kan de bli kjent med oss og hva vi tilbyr, sier Holtet. 

Til prosjektet deles ut fire ulike bøker på både nord-, sør- og lulesamisk, tilpasset de aller minste og de litt større barna.

Viktig med synliggjøring

– Vi er veldig glad for at Hamarøy kommune deltar i prosjektet. Det er viktig at det samiske blir mer synlig, ved at samisk litteratur blir mer synlig på biblioteker, og at samiske småbarnsfamilier benytter seg av det. Det er også viktig på helsestasjonen, når samiske småbarnsfamilier kommer, at de har en slags oppmuntring til dem, da de skal snakke om språkutvikling, lesing og slikt, sier Päivi Alanen. 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.