Mikael Niemi er blant annet kjent for suksessromanene "Populærmusikk fra Vittula" og "Koke Bjørn". I august gjester han Hamsundagene som går av stabelen 4. til 6. august. Foto: Peter Knutson

Mikael Niemi kommer til Hamsundagene

Tre av nordområdenes mest særegne forfatterstemmer kommer til Hamsundagene i august.

– Vi har gleden av å melde at Mikael Niemi, Kathrine Nedrejord og M. Seppola Simonsen kommer til Hamsundagene, opplyser Hamsundagene i en pressemelding.  

Niemi og Nedrejord er resultat av et festivalsamarbeid med Hamarøy bibliotek og er støttet av stiftelsen Fritt Ord.  

Mikael Niemi slo for alvor igjennom i 2001 med suksessromanen “Populærmusikk fra Vittula”. Hans seneste bok, “Koke Bjørn”, beskrives som en original og historisk kriminalroman og ble blant annet belønnet med terningkast 6 i VG og tung skryt i NRK. 

Dagsaktuelle utfordringer 

Den norsk-samiske forfatteren, scenekunstneren og dramatikeren Kathrine Nedrejord har skrevet flere bøker som går rett inn i noen av de utfordringene vi ser i dagens samfunn. Hun ble i 2018 tildelt Havmannprisen for boka "Forvandlinga", og ble samme år Norges utvalgte til Ibbys Honourlist for ungdomsboka "Slepp meg". 

Barneboka "Lappjævel" tar for seg internatskole-livet på 50-tallet der et klassedelt samfunn rår. Og romanene "Det Sara skjuler" og "Forvandling" har begge voldtekt som tema. Nedrejord er i tillegg husdramatiker på Nationalteateret.

Saken fortsetter under bildet. 

 Kathrine Nedrejord har skrevet flere bøker som går rett inn i noen av de utfordringene vi ser i dagens samfunn. Foto: Kari Live Rønning

I pressemeldingen oppsummerer bibliotekleder Sissel Holtet, arkitekten bak å hente forfatterne til Hamsundagene, grunntankene bak prosjektet:

– Vi hadde noen temaer vi ønsket å belyse med utgangspunkt i litteraturen: religion, minoritetskultur, utenforskap og overgrep. Temaene matcher utfordringene også i vår egen kommune. Niemi og Nedrejords litterære prosjekter omfatter mye av tematikken og vi er veldig fornøyde med at nettopp de kommer til festivalen. 

Kvensk poesi

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Det siste forfatterslippet denne gangen, er poeten M. Seppola Simonsen. 

Hun er en av spydspissene innen kvensk litteratur, og er aktuell med sin første diktsamling "Hjerteskog". NRKs anmelder sier at forfatteren "ser verden gjennom kvenske erfaringsbriller, hvor natur og menneske blir ett og samme".

Simonsen er kvensk, kommer fra Senja i Troms, men skriver på norsk. 

– Hamsundagene har aldri før hatt en kvensk poet på programmet. Ja, hvis man ikke regner med Nagel i Hamsuns Mysterier da, avslutter Hamsundagene. 

M. Seppola Simonsen er en av spydspissene inne kvensk litteratur, og er aktuell med sin første diktsamling "Hjerteskog". Foto: Heidi Furre

 

Debatt
Nord Salten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.