Debatt:

«Sammen er det ingen grenser for hva vi kan få til»

Hva skal til for at vi mennesker kan leve godt sammen?


Meninger: Dette innlegget gir uttrykk for skribentenes holdninger. 

Av Nordis Seel Tennes, daglig leder, Hamarøy Frivilligsentral

Dette spørsmålet åpnet H.M. Kong Harald nyttårstalen 31. desember 2021 med. Dette spørsmålet har jeg hatt i bakhodet hele den første uken på jobb som daglig leder for Hamarøy Frivilligsentral. Svaret jeg har kommet frem til oppsummerer også det jeg selv har kjent mye på de to siste årene med pandemi: Vi trenger hverandre, og vi trenger møteplasser som legger til rette for at vi møter nye mennesker. Det er da magien oppstår, og det er her frivilligheten kommer inn.

Vi går på jobb, henter i barnehagen, spiser middag og ser på TV. Facebook-feeden vår består av innlegg fra venner og sider vi liker. Algoritmene gir oss mer av det vi liker og det vennene våre liker. Vi lever konforme liv. Vi omgås stort sett med mennesker som gjør det samme og liker det samme som oss.

Som frivillig møter du mennesker å tvers av dette. Mennesker du ellers aldri ville møtt. Enten det er på dugnad, gjennom en aktivitet eller som besøksvenn. Det er disse møtene som utvikler oss. Vi får innblikk i andres liv og utvider vår forståelse. Vi øker vår betydning og rolle i lokalsamfunnet og blir litt større som menneske.

Vi oppnår lite alene, men sammen er det ingen grenser for hva vi kan få til.

Frivillig arbeid drives av et ønske om å få til noe og gjøre en forskjell for andre. Men vel så viktig som å oppnå noe er verdien å jobbe sammen, skape nye relasjoner og møteplasser. Når samfunnet tillater det håper jeg vi sammen kan skape gode møteplasser og magiske øyeblikk.

Frivillighetens år 2022

I hele 2022 skal vi feire Norges største lagarbeid og få enda flere med på laget. Frivilligheten skal feires av frivillige, medlemmer, organisasjoner, kommunen, næringsliv og alle andre, både nasjonalt og lokalt.

Frivilligheten i Hamarøy kommune er mangfoldig, sterk og levende. Frivilligheten er limet i lokalsamfunnet og den viktigste motoren i stedsutvikling. Jeg vet det finnes mange gode ideer og drømmer der ute, og jeg håper vi kan få til mye bra sammen. Mitt mål er at det skal være en kort og ukomplisert vei fra idé til resultat, og min jobb er både å hjelpe til med søknadsskriving, utvikle prosjekter på tvers av lag og foreninger og formidle kontakt med kommunen.

Jeg er klar over at dette er fine ord som det er lett å like. Men jeg mener det: Bli med på noe nytt, meld deg som frivillig, bli med på arrangementer og gjør en forskjell. På den måten kan vi utvikle Hamarøy til et enda bedre sted å bo. For alle.