Gratis før fellesferien: Det er bare å glede seg til ferien uten fordyrende fergebilletter på sambandet Kjøpsvik-Drag og Skutvik-Skrova-Svolvær. (Foto: Ann-Chatrin Braseth)

Muligens gratis ferge fra Kjøpsvik og Skutvik

Før fellesferien blir det trolig gratis å reise med ferga på sambandene Drag-Kjøpsvik og Svolvær-Skrova-Skutvik, dersom lekkasjene i NRK fra revidert nasjonalbudsjett slår til.

Fra 1.juli blir det gratis fergereiser på strekninger med under 100.000 passasjerer i året. I revidert nasjonalbudsjett setter regjeringen av 39 millioner kroner til formålet.

I årets budsjett er det allerede satt av 30 millioner kroner for å starte arbeidet med å gjøre de minste sambandene gratis.

To samband

Reisende som får nyte godt av av regjeringens lovnad om å innføre en ordning med gratis ferge for øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet og gjøre alle fergesamband med under 100.000 passasjerer årlig gratis, er de reisende på sambandet over indre Tysfjorden og over Vestfjorden mellom Skutvik og Svolvær.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier søndag kveld til NRK at dette vil bli et stort løft for mange av de små øy- og kystsamfunnene.

– Dette vil hjelpe den lille bedriften som har høye transportkostnader, mor eller far som  pendler eller turisten som skal dit om sommeren. Det skaper mer aktivitet.

Godt i gang: Byggingen av det nye grønne fergeleiet og ny fergekai som kan ta imot de elektriske fergene mot slutten av året, er kommet godt i gang i Kjøpsvik. Arbeidet er ikke ferdig til fellesferien starter. (Foto: Ann-Chatrin Braseth)

Ikke helt avklart

Hvor mange samband som nå blir gratis, er ikke helt avklart, men i 2019 var det over 30 samband med under 100.000 passasjerer i Norge. Men fergestatistikken for 2020 viser ikke det totale bildet på grunn av korona-pandemien.

Kontraktsansvarlig i Statens vegvesen for de aktuelle sambandene i Nordland, Steinar Simonsen, vil først ikke kommentere lekkasjene til NRK før han har sjekket tallene.

– Dette var tall som NRK presenterte, og som er lekkasjer fra revidert nasjonalbudsjett som legges frem på torsdag. Vi har ingen opplysninger, eller har fått noen beskjed om hvilke samband det blir gratis å reise med. Men jeg registrerer at Drag-Kjøpsvik står på denne lista. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
 

Usikkerhet

Simonsen leser opp trafikktallene for fergesambandet over Tysfjorden i årene fra 2015 til 2018, der det var registrert henholdsvis 104.000, 107.000, 111.000 og 107.000 passasjerer.

– Men i perioden 2019–2020 var det under 100.000 passasjerer. Det er veldig mange samband som ligger på denne lista, og det blir et spørsmål hvordan Finansdepartementet tenker å gjøre dette. Hvis det dreier seg om et fritt tilskudd til fergedrift, er det opp til Nordland fylkeskommune å bestemme selv hvor de setter inn pengene. Men jeg vet like lite som deg akkurat nå, sier kontrakstansvarlig for fergedrift i Vegvesenet til nordsalten.no.

NordSalten Avis har sett på trafikktallene i Ferjedatabanken, som viser at hele 14 samband bare i Nordland kvalifiserer til gratis overfart; to av dem i Ofoten og Nord-Salten.

Heller ikke Finansdepartementet ønsker å kommentere lekkasjene fra revidert nasjonalbudsjett, men sier nordsalten.no må vente til torsdag for å få bekreftet hvilke fergesamband det gjelder.

Oversikten i Nordland

I tillegg til at passasjerer kan reise gratis på sambandene Drag-Kjøpsvik, Svolvær-Skrova-Skutvik, har følgende samband i fylket under 100.000 passasjerer:

– Digermulen - Finnvik (Nordland) – 12859

– Stokkvågen - Træna (Nordland) – 18159

– Mosjøen - Hundåla (Nordland) – 18453

– Igerøy - Tjøtta (Nordland) – 18629

– Nordnesøy - Kilboghamn (Rødyøysambandet) (Nordland) – 18649

– Sund - Horsdal - Sørarnøy (Nordland) – 33122

– Ørnes - Vassdalsvik - Meløysund - Bolga - Støtt (Nordland) – 55177

– Nesna - Nesnaøyene (Nordland) – 77868

– Stokkvågen - Onøy - Sleneset - Lovund (Nordland) – 84799

– Jektvik - Kilboghamn (Nordland) – 94276

– Tjøtta - Forvik (Nordland) – 95223

– Horn - Igerøy (Nordland) – 95292

Debatt
Nord Salten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.