Pause i jobben: 17-åringene Morten og Simon Eivik har sin første ordentlige sommerjobb noensinne. Tvillingguttene er også lærlinger, og Morten(nærmest) har allerede startet på lærlingeperioden sin hos Haneseth, mens Simon skal være lærling ved Norcem Kjøpsvik. (foto: Ann-Chatrin Braseth)

Tvillingbrødre fikk sommerjobb sammen

I dag fikk Simon Eivik (17) selskap av tvillingbror Morten, som hadde sin første dag på sommerjobb noensinne.

De to gutta har søkt ly for regnet, mens de venter på opplett for å kunne klippe gresset på Norcem Kjøpsvik sine eiendommer på industristedet.

Lærlinger

De har vært sammen hele livet, og har også sikret seg sommerjobb samme sted etter å ha avsluttet VGs 2 på Narvik videregående skole. Morten har allerede startet lærlingetida hos Haneseth i Narvik, men valgte som tvillingbroren å ta seg arbeid ved sementfabrikken i sommer.

– Det er så gode penger å tjene, at jeg valgte å gjøre det slik, ler Morten.

Skoleflinke

De skoleflinke guttene er fornøyd med å gå ut med henholdsvis 5,7 og 5,8 i snitt etter to år på skole i Narvik. Det var derfor ikke spesielt vanskelig å få lærlingeplass – og heller ikke sommerjobb i år.

Mens Morten har tatt elenergi og ekom på vgs 2 (Begge tilhører fagområdet teknologi, ingeniørfag og arkitektur red. anm.), har Simon valgt industriteknologi, og dermed lærlingetida si ved bedriften som har gitt ham sommerjobb.

Første ordentlige sommerjobb

– Dette er faktisk første ordentlige sommerjobb. Vi har jobbet litt på Rema og sånn, men det var bare et par uker for et par år siden. Det er nesten ikke verdt å nevne, ler de to gutta i oljehyr.

Søkte ly: I regnbygene over Kjøpsvik onsdag ettermiddag, var det godt å søke ly i «portalen» inn mot sentrum. (Foto: Ann-Chatrin Braseth)

Simon har snart opparbeidet seg sin første månedslønning. Han startet i sommerjobben allerede 13.juni.

– Jeg var ferdig med pensum så tidlig at jeg fikk mulighet fra skolen til å gå ut i sommerjobb. I slutten av august begynner jeg på lærlingetiden min, sier 17-åringen forventningsfylt.

Annet løp

[annonse]
Morten har lagt inn et løp der han skal være ferdig med lærlingetida si litt tidligere. Derfor startet han opp hos Haneseth rett etter skolen, men la inn en sommerjobb ved bedriften der både pappa, bestefedre og bestemor har jobbet før dem. De har derfor noen sko og fylle. Men Morten er mest opptatt av å fylle pengeboka raskest mulig. Derfor har han planlagt sommeren slik.

– Nå sparer jeg til bil. Vi blir 18 20.oktober. Med lærlingelønn kommer vi til å klare oss godt økonomisk begge to, sier han videre.

Gode lønninger

Simon er enig i at det beste med sommerjobben er gode lønninger.

– Akkurat i dag er det plenklipping, men vi får svært varierte arbeidsoppgaver, forteller han videre. Simon og Morten er enige om at jobben både er artig og interessant.

De skal jobbe sammen gjennom hele sommerjobben.

– Blir dere ikke lei hverandre?

– Jo, vi blir lei hverandre. Men til høsten kommer vi ikke til å bo sammen lenger. Da bor Morten i Narvik, mens jeg skal bo i Kjøpsvik, sier Simon glad for å være hjemme igjen.

Omgitt av familie

Heller ikke Morten tror det blir spesielt vanskelig å bo fra tvillingbroren for første gang.

– Jeg flytter inn sammen med en annen bror av oss; Julian, som skal begynne på videregående skole. Så jeg blir fortsatt omgitt av familie, ler han.

Med gode karakterer på skolen, vil de være ettertraktet arbeidskraft når de har tatt fagbrevet.

– Har dere tenkt på muligheten til å gå videre og bli ingeniører for eksempel?

– Jeg må først bli ferdig med lærlingetida. Vi har et helt liv foran oss, sier Simon før gutta tar siste økt med plenklipperen denne onsdagen.

Debatt
Nord Salten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.