Eva-Ditte Donat er den lokale lederen for Nordlandsmuseet i Steigen. Vi tok en prat for å høre om den betydelige aktivitet som foregår i sommer i regi av Nordlandsmuseet. Foto: Gjert-Are Valberg.

Aktivitet som vanlig i regi av Nordlandsmuseet i Steigen denne sommeren

Eva-Ditte Donat melder om at de planlagte sommeraktivitetene i museets regi nesten er landet, men at det er behov for arbeidshjelp for å få kabalen til å gå opp. I tillegg til de tradisjonelle aktivitetene vil det også bli en god gammeldags markedsdag 29. juli.


Nordlandsmuseet, med aktivitet på Bygdetunet og på Batteri Dietel, er en del av sommerens tilbud til fastboende og feriegjester. NordSalten Avis slo av en prat med museets avdelingsleder i Steigen, Eva-Ditte Donat, for å få en statusrapport over tingenes tilstand.

Steigen Bygdetun 

På Bygdetunet er det omvisning og mulighet til å få kjøpt seg kaffe med tilbehør fra 24. juni og ut sesongen.

– Men vi er helt avhengige av å få ansatt flere medhjelpere for å få dette til å gå i hop, sier Eva-Ditte. Hun oppfordrer ungdom som har lyst til å tjene seg noen kroner i sommer til å melde seg. Det vil være for dumt om det blir vansker med å serve besøkende på serveringssiden, etter de vanskelige år forut der koronapandemien satte begrensninger på aktivitetene.

Eva-Ditte forteller at det fra i fjor er inngått et samarbeid med Astrid Nässlander sin bedrift «Høst Matverksted», der det vil bli mulighet for å kjøpe litt saltmat og ikke bare møsbrømlefser og kaker. Dette tiltaket var vellykket i fjorårets sesong.

Som tidligere år vil Frida, i Barbro Laxaa sin skikkelse stille opp på Bygdetunet, der voksne og barn kan vandre inn på et gårdstun som det var for 100 år siden. Frida bidrar med fortellinger og aktiviteter for barn. Matteveving, vannbæring på gammelmåten og gode gammeldagse leker har brukt å stå på agendaen når Frida er her. Alle får en god prat med denne museumsformidleren mange kjenner fra tidligere år.

Her lærer Frida (Barbro Laxaa) barn a å bære inn vann med børtre. Foto: privat.

En nyhet av året er et samarbeid med Steigen Bibliotek, der det vil bli etablert et «Hage-lesehjørne». Hagen er for øvrig åpen hele tiden, og er et skattet sted for avkobling mellom gamle bygninger og en velstelt hage. Her kan man nyte en medbrakt lunsj på hagebenkene og lytte til fuglesang i buskene.

Eva-Ditte foran de helrenoverte bedene på Bygdetunet. Steigen Hagelag har vært en god samarbeidspartner her. Foto: Gjert-Are Valberg.

– Her har vi en levende museumshage, der folk kan studere ulike stauder og urtevekster, sier Eva-Ditte. Både det renoverte urtebedet og staudebedene vil få et oppslag slik at besøkende kan få informasjon om hva de ulike plantene heter.  

Markedsdagen

Å arrangere en markedsdag  i forbindelse med Sagaspilluka, har vært en lang tradisjon på Bygdetunet. Selv om selve skuespillet ikke vil bli gjennomført dette året, vil det allikevel bli ei Sagaspilluke med mye aktivitet og tilstelninger. Derfor er allerede datoen fastsatt når det skal være markedsdag, som blir lørdag den 29.juli.

– Vi har prøvd i alle år å få fram mest mulig lokale og kortreiste produkter innen mat og håndverk, sier Eva-Ditte, som oppfordrer de som har noe de produserer om å melde seg på til markedsdagen. Tanken er at her skal det være et mangfold av små bedrifter, så derfor forsøker vi å holde nede deltagerprisen så godt vi kan, avslutter Eva-Ditte.Bilde fra sist det var arrangert Markedsdag på bygdetunet i 2019. Mye folk og aktivitet har kjennetegnet disse dagene. Arkivfoto: Gjert-Are Valberg.

Batteri Dietel

På anlegget til Nordlandsmuseet vil det starte omvisning allerede helga før Bygdetunet åpner. Det vil bli start 17. juni, og foruten omvisning i anlegget, er det mulig å få seg litt å spise og drikke her. Eva-Ditte melder om at her er medhjelperne på plass for å gjennomføre årets sesong.

Hun kan også melde om at det er blitt gjort avtale om en vandreutstilling i forbindelse med krigen i Ukraina som heter:

«Uutstedte diplomer» 

Utstillingen er skapt for å minne verden om den pågående krigen og prisen ukrainere betaler daglig i sin kamp for frihet. «Uutstedte diplomer» hedrer minnet til ukrainske studenter som aldri vil bli uteksaminert fordi livene deres ble tatt av den russiske invasjonen.

Utstillingen «Unissued Diplomas» avdekker historiene til 36 ukrainske studenter som ble drept i krigen. Det ble holdt utstilling i over 45 universiteter over hele verden 24. februar, som markerte årsdagen for dagen da hele Ukraina våknet av eksplosjoner. Nå er utstillingen, som forteller disse sterke historiene, også å finne på Batteri Dietel i Bø på Engeløya. Utstillingen vil være tilgjengelig for besøk hele sommeren.

Alt i rute

Som vi forstår er aktiviteten hos den lokale avdelingen av Nordlandsmuseet i skarp rute, under forutsetning at det melder seg medhjelpere til drift av kafèen på Bygdetunet. At Markedsdagen den 29.juli skal bli en suksess, avhenger av at tilstrekkelig mange melder seg på til å ha utsalg, slik at markedsstemningen når nye høyder. Dette har tidligere år vært noe å se fram til med god tilstrømning av folk.

Vi tar farvel og ønsker Eva-Ditte lykke til med å lande alle ballene hun har i luften, og vi gleder oss til å besøke de ulike etablissementene utpå sommeren.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.