Tanker mot helg

En kjent stemme


Av: Heidi Strand Mathisen

Lyden av en kjent og kjær stemme vekker gode følelser i meg. Jeg har god hørsel og kan lett gjenkjenne mine nære på stemmen. Rundt oss blir vi stadig møtt av fremmede stemmer. Hvem lytter vi til? Det er ikke alltid lett å finne ut hvem som er verd å lytte til. Det er stor kamp om vår oppmerksomhet og vår sympati. Hvem skal vi ha tillit til? I mylderet leter vi etter en kjent stemme, noen gode verdier, noen som vil oss vel. Det er lettest å stole på en kjent stemme.

I søndagens prekentekst forteller Jesus en lignelse der han sammenligner seg selv med en portvokter og en gjeter; en stemme vi bør lytte til.

«Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som ikke går inn til saueflokken gjennom porten, men klatrer over et annet sted, han er en tyv og en røver. Men den som kommer inn gjennom porten, er gjeter for sauene. Portvokteren åpner for ham, og sauene hører stemmen hans. Han kaller sine egne sauer ved navn og fører dem ut. Og når han har fått ut alle sine, går han foran dem, og sauene følger ham, for de kjenner stemmen hans. Men en fremmed følger de ikke. De flykter fra ham fordi de ikke kjenner den fremmedes stemme.» Denne lignelsen fortalte Jesus, men de skjønte ikke hva han mente. Da sa Jesus: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Jeg er porten inn til sauene. Alle de som er kommet [før meg], er tyver og røvere, men sauene har ikke hørt på dem. Jeg er porten. Den som går inn gjennom meg, skal bli frelst og fritt gå inn og ut og finne beite. Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod. Johannes 10,1–10

For å kjenne igjen en stemme, må jeg kjenne den som eier stemmen. Jesu stemme kjenner jeg igjen på verdiene den formidler. «Den som går inn gjennom meg, skal bli frelst og fritt gå inn og ut og finne beite.» sier Jesus. I motsetning til dette er de ødeleggende kreftene, tyver og røvere, som stjeler, dreper og ødelegger. Vi kjenner igjen det som bygger opp og setter fri, Guds gode vilje med oss, det skal vi lytte til!

God helg!

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.