Larisa Ryazantseva (f.v), Anita Overelv, Oksana Mohylova, Rakel Bjørnsdottir Braaten, Erling ramskjell. Fra venstre bak: Bjørgvin Hagalin Gudmundsson og Daniel Thor Matthiasson. – Våre gode hjelpere i arbeidet med å få til julemiddagen. Giorgio Molinas, ribbesjef, kom akkurat for sent til å være med på bildet, noe han skulle vært., sier Anita. Foto: Bård Eriksen.

Fylte opp Møteplassen på julekvelden

Over 70 personer møttes for å feire jul sammen på Oppeid i Hamarøy.


En av de mange frivillige, Anita Overelv, forventet en plass mellom 70 og 90 personer til middag på selve julekvelden. 

Det er over dobbelt så mange i forhold til julearrangementet i fjor.

– Det veldig, veldig, veldig gøy og kanskje litt i overkant imponerende for hva vi klarer å prestere, men vi har gode hjelpere, og vi har jo gjort det en gang før så det må jo gå bra. Vi er en erfaren gjeng, mener Anita Overelv, som er travelt opptatt med gaveutdeling.

Kafeen var fylt opp med folk fra Island, Norge og Ukraina. Foto: Bård Eriksen.

Hun forteller at de er om lag 70 som er påmeldt til kveldens middag, men at hun forventer kanskje så mange som 90 personer til bords.

Mat til alle

– Det kan jo hende at det kommer noen slengere innom som tror de har meldt seg på. De har sagt hei og vi sees på søndag, men de er hjertelig velkommen, det er ingen problem, vi har nok mat, 

Hun forteller videre om en ekstrem giverglede av Hamarøys innbyggere.

– Vi har så mye julegaver at vi vet ikke helt hva vi skal gjøre med alt. Men vi lover at vi skal få distribuert alt til de som har behov for det, sier hun.

– Tilbudet er veldig godt mottatt. Se bare her i kafeen nå, hvor vi bare serverer småkaker og kaffe, men folk har behov for å treffes, det er jo kjipe tider. Her er noen fra Island, Norge og selvfølgelig flest flyktninger fra Ukraina, men det er viktig å presisere at det er for alle, om du er rik, ensom eller trist så kan du komme, avrunder Anita Overelv. 

Larisa fra Ukraina syns det er veldig koselig å være til stede på Møteplassen.

–  Vi er veldig mange ukrainere og nordmenn som prater og har god tid til hverandre. Dette er en fin plass med fine mennesker. Det er godt å være sammen med gode mennesker, mener Larisa Ryazantseva.

Hilde Andreassen (f.v) og Nordis Tennes koste seg på formiddagskafe julaften. Foto: Bård Eriksen.

Nordis Tennes, en av initiativtakerne fra fjorårets julearrangement, mener det er veldig trivelig å være til stede på årets formiddagskafe.

– Det er fantastisk å se at det lever videre. Det er et stort behov for en sånn møteplass. Vi var her når det åpnet og etter kort tid var det fullt i lokalet, sier hun.

Håper på lignende møteplasser i hele kommunen

Hun mener slike møteplasser har veldig mye å si, og at man kan møtes på like premisser og med samme utgangspunkt. 

– At det forventes over dobbelt så mange i år på middagen i år er jo veldig imponerende synes jeg. Det sier mye om behovet for en plass for de som sitter alene og ikke har noen å feire i lag med, Det er jo det julen handler om, at man kan være i lag med andre mennesker, utdyper Nordis.

– Det er fantastisk. Det er ikke så mye som skal til heller, selv om det er mange som har bidratt og laget kake og mat og gaver. Har man bare et sted som er tilgjengelig, og det skulle man jo også hatt flere plasser i kommunen. En plass med varme og lys, så klarer menneskene å fylle det med det andre som trengs. Det er veldig fint, mener Nordis Tennes.

Hilde Andreassen forteller om utplasserte gavekurver på lokalbutikker. 

– Ordningen er sånn at man kan kjøpe gaver og merke den med for eksempel "gutt fire år", "jente 13 år", "voksen". På blomsterbutikken i går var kurven helt full. Det viser at folk har giverglede og ønsker å bidra. Vi håper det er en tradisjon som er kommet for å bli, og at det kan vokse til å bli noe på de andre tettstedene i kommunen, for det er noen som sitter alene, sier Hilde.

Lisa Knutsen var innom Møteplassen med gaver fra befolkningen på Ulvsvåg. Foto: Bård Eriksen.

Også i Ulvsvåg har det vært en innsamlingskurv utplassert.

– Vi har samlet inn gaver på butikken i Ulvsvåg. Nå er jeg å leverer gavene på Møteplassen. Givergleden har vært god i Ulvsvåg med gaver og nisser.  Det er alltid noen som har lyst å gi noe, og jeg har med gaver til familier, barn, ungdom og voksne, sier Lisa Knutsen, som driver butikken i Ulvsvåg.

Takker de som har bidratt

Etter arrangementet var ferdig sender Anita Overelv en stor takk til alle som har bidratt.

– Det ble servert tre ulike middagsretter, kaker og dessert. Nissen kom på besøk og det var gaveutdeling. At nissen kom ble et høydepunkt, for særlig de yngste. Nissen er fortsatt en poppis, konkluderer Anita.

Hun forteller at et er er mange som har vært med på dugnaden og er imponert over givergleden.

– Det var gaver til alle, alt fra babyer til godt voksne. Det er overveldende. Det er utrolig mange gavmilde og snille folk i denne kommunen. Veldig fint med disse kurvene på Ulvsvår, Lillis blomster og Skutvik Landhandel hvor folk har lagt en gave eller to/ti alt etter som. Enkeltpersoner og organisasjoner har gitt og kommet med kaker og puddinger med mer. Det er en fest å lage til når det er så mange som engasjerer seg! Tusen takk til alle!, sier Anita Overelv.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Møteplassen