En herlig sommerkake, som er enkel å lage og går relativt fort. Foto: Heidi Vinnes

På bakekurs hos Ingrid

Leter du etter en ny kakeoppskrift? Eller trenger du bare litt inspirasjon til baking? Ingrid fra bankpaa deler oppskriften på "Bringebærdrøm".

I fjor kjøpte og overtok hamarøyværingene Ingrid og Tore Nilsen gamle Edvardas Hus på Tranøy. I år er deres første driftssesong, og bankpaa er allerede et godt besøkt etablissement med gjester fra hele landet.

I pensjonatets kafé er det etterhvert også blitt et ganske så variert kake-repertoar. NordSalten Avis har vært på besøk hos bankpaa, og deltatt i kakebaking sammen med Ingrid - som i tillegg kunne gi tips og triks underveis for best resultat på deres "Bringebærdrøm".  

Hun mener at denne kaken er både enkel og god - og en oppskrift de aller fleste vil mestre.

Kaken er opprinnelig glutenfri, og kan enkelt lages laktosefri i tillegg.

Ingredienser bunn:

  • 150 gram mandler
  • 150 gram melis
  • 4 eggehviter

Ingredienser topping:

  • 350 gram bringebær
  • 100 gram sukker
  • 5 plater gelatin
  • 4 dl fløte
  • 3 ss sitronsaft
Start med å male nøttene med stavmikser.

Skill eggeplomme og eggehvite, og stivpisk eggehvitene med elektrisk visp.

For best mulig resultat så er det best å piske eggehviten metall -eller glassbolle. Vask den gjerne ekstra før du bruker den, slik at du er sikker på at det ikke er noe fett i bollen som kan ødelegge eggehviten. Vær også nøye på ikke å få noe eggeplomme med hviten, er Ingrids tips. Foto: Heidi Vinnes

Bland sammen nøtteblanding og melis.

Vendes forsiktig inn, slik at eggehviten ikke mister luften. Foto: Heidi Vinnes

[annonse]
Bruk 24 cm kakeform, og smør denne enten med smør eller med formfett for å gjøre den laktosefri. Bre bunnen jevnt utover i kakebunnen.

Bunnen stekes nederst i ovnen på 160 grader, og sjekkes etter 30 minutter. Ingrid forteller at bunnen skal være myk, men fast nok til at den kan flyttes over på et kakefat.

I mellomtiden mens kakebunnen gjør seg ferdig i ovnen, startet du med moussen som bunnen skal toppes med etterpå.

Start med å legge gelatinen i kaldt vann i fem minutter. Klem vannet ut av gelatinen og tilsett fire spiseskjeer med kokende vann.

Fortsett med bringebær-røren. Bruk stavmikser for hele bær, og sil pureen for å skille ut frøene.

Ingrid bruker bringebærsyltetøy hun selv har laget, og trenger derfor ikke å tilsette sukker. Hun mener dessuten det er smaksmessig fordel om det er hjemmetlaget, og funker ikke like bra med syltetøy fra butikk. Foto: Heidi Vinnes

Så fortsetter man med å piske fløten. Rør inn gelatin, sitronsaft og bringebærpure i kremen. For laktosefri kake, kan laktosefri fløte brukes.

Moussen settes til avkjøling i 30 minutter, før den bres over kakebunnen. Sett hele kaken til kjøling i minimum to timer.

Ingrid har dekorert kaken med bringebær, pluss urter og blomster fra egen hage. Foto: Heidi Vinnes

Kaken kan også lages på andre bær, og Ingrid foreslår også moltebær dersom man vil ha en annen vri på kaka. 

Debatt
Nord Salten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.