Steinar Pleim Johansen og Kaja Nystadbakk har vært rundt i hele Salten og samlet inn drømmer. Foto: Martin Kalvåg
Av unge for unge

–⁠ Vi ønsker at innbyggere her i Salten skal drømme mer for seg selv og for deres framtid

Drømmer i Salten reiser rundt i hele Salten for å samle drømmer. Nå har de tatt turen innom Hamarøy og Steigen for å høre lokalbefolkningens drømmer.


Drømmer i Salten er et direkte resultat av satsningen til Salten Kultursamarbeid, European Capital of Culture eller bedre kjent som Bodø2024.

Drømmene blir innhentet gjennom ulike kanaler, inkludert kunst- og skriveverksteder ved kulturskoler, skoler, biblioteker og gjennom omreisende drømmefangere som NSA har tatt en prat med.

Steinar Pleim Johansen og Kaja Nystadbakk tok turen innom Hamarøy og Steigen i forbindelse med deres kulturprosjekt «Drømmer i Salten». Fra ytterst på Tranøy til Árran på Drag har de vært å spurt om drømmene til lokalbefolkningen.

– Vi ønsker at innbyggere her i Salten skal drømme mer for seg selv og for deres framtid. Derfor reiser vi rundt og intervjuer folk rundt om i Salten. Planen er å lage en utstilling av alle drømmene vi samler inn, for å vise hva folk drømmer om i Salten og fortelle hvorfor det er så viktig å ha en drøm, forteller Kaja.

– Men hvorfor er det så viktig å drømme?

– Det skjer noe med oss når vi forteller høyt om drømmene våre og når vi deler dem med andre. Spesielt også når vi ser hva andre drømmer om, for da begynner vi å reflektere over hva vår egen drøm er. Når vi deler drømmene våre er det et slags drivkraft som våkner inni oss, sier Steinar.

Stort hjerte for bygda

Steinar og Kaja forteller om gjenganger blant folkene de intervjuet i Hamarøy og Steigen. En interessant observasjon som sier mye om forholdet befolkningen i Hamarøy har til hjemplassen sin.

– Alle de unge vi har intervjuet virker å være veldig tilknyttet hjemplassen sin. Hvis planen deres er å reise bort en stund for å studere eller lignende, så ønsker de uansett å komme tilbake til hjemplassen. Det er veldig flott, forteller Steinar.

– Det er noe som er veldig unikt her i Hamarøy og Steigen. Den stemningen vi møter og at folkene har stort hjerte for bygda. Det er veldig fint å få komme og oppleve en plass hvor alle er så stolt over hjemplassen sin, legger Kaja til.

I høstens løp 2024 vil alle drømmene prosjektet bli samlet i form av bøker, videokunst og med forhåpninger om å kunne formidle Saltens drømmer til lokale politikere. Dette tror prosjekt driverne vil gi dem et spennende og uvanlig verktøy for å bidra til videreutviklingen av vår region.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.