Med sirlig håndskrift og med ønske om kontakt, møtte Andreas seg selv i døra 33 år etter. Nå skal brevet i glass og ramme. Foto: Birger Haftor Nilsen

Artig flaskepost med alvorlig bakteppe

Return to sender, bokstavelig talt. Andreas sendte flaskepost i 1991. Den kom tilbake i 2024.


"Denne flaskeposten ble sluppet ut i Vestfjorden utenfor NORWAY i juni 1991. Jeg heter Andreas Altermark 8090 Våg. Telf. 081-77989. Hvis du vil kand du skrive til mig og si hva du heter og hvor du bor"

Slik lyder flaskeposten fra Andreas (10), sendt på havet i 1991. Sender og mottaker skulle bli samme person, til slutt.

Flaskeposten ble sendt i 1991. Nå er den funnet. Foto: Privat

Andreas 10 år i 1991

– Vi var på tur på Flatøy fyr. Vi kjørte båt på yttersida da jeg kastet flaskeposten. Det var i juni for 33 år siden. Jeg er ganske sikker på at jeg husker det enda. Skriv at jeg husker det, sier Andreas.

Finner flaskepost jevnlig

Det var ildsjelene og strandrydderne Birger Haftor Nilsen og Ellen Gjertsen som fant flaskeposten ved Årstein-Skjervøy, i Lødingen, under strandrydding der denne uka.

– Vi finner 15 til 20 flaskeposter i året. Mange er uleselig. Tusj og kulepenn ødelegges av fukt og uv-stråling. De fleste leselige er slik som Andreas sin, som er skrevet med blyant, sier Birger Haftor Nilsen.

Birger og Ellen har drevet frivillig strandrydding siden 2017 og har på disse årene plukket vel 150 tonn søppel. Bare i Steigen har de plukket 26 tonn i løpet av 2022 og 2023. 

Ellen og Birger har plukket 150 tonn søppel så langt. Foto: Privat

Stor innsats

De to siste årene har paret jobbet profesjonelt på fulltid med strandrydding. 

– Vi jobber i samarbeid med organisasjonen In The Same Boat, og Polarsirkelen Friluftsområde. Vi jobber systematisk og får det registrert. Vi er finansiert av det som heter Rydd i Tide, som er finansiert av Handelens Miljøfond. Det betyr at det er du som er med å finansiere det når du er på butikken og har glemt handlenettet hjemme. Du kjøper plastpose, og litt av dette går til å finansiere dette arbeidet, sier Haftor Nilsen.

Ikke arbeidsledig med det første. Foto: Privat

Tilsig

– Ser dere noen trend i mengde og type søppel dere fjerner?

– Nå har vi jobbet mest i "jomfruelige" områder som ikke har vært systematisk ryddet tidligere, men på Helgeland har man nå sett ved gjenrydding i tidligere områder at det er et jevnt tilsig. Det er mange forhold som bestemmer hvor søpla ender opp. Både geografisk, strømforhold og hvordan været har vært igjennom vinteren. I Finnmark er det andre forhold igjen, som at det er lite skjærgård og lite som tar imot. Søpla blir konsentrert i viker, sier Haftor Nilsen.

– Hva slags type søppel er det som dominerer?

– Det er selvfølgelig mye fra fiskeri. Det er jo et uhell og et tap for fiskern når de mister bruk og not. Det er jo dyrt utstyr. Omtrent 80 prosent av det vi finner stammer ifra fiskeri, havbruk og skipsfart. Det er vanskelig å skille mellom disse og akkurat hvem det stammer fra. Også har vi det vi kaller husholdningsavfall på 15-20 prosent. Her finner vi flasker og denslags. Prosentene vi opererer med refererer til vekt på avfallet, noe vi mener er viktig i forhold til oppmaling til mikroplast, sier Haftor Nilsen.

Andreas 43 år i 2024

På Engeløya sitter Andreas. Det tok tre minutter fra Birger og Ellen la ut bilde av flaskeposten på nettet til avsender Andreas var sporet opp via venner og bekjente;

– Det har vært tjukt av folk som har skrevet og tatt kontakt. Folk synes det er artig, sier Andreas.

– Ble du inspirert til å sende mere flaskepost Andreas 43?

– Nei, men jeg ble inspirert til å tippe mere Lotto igjen. Jeg bør vel levere inn ei rekke før helga. Er det forresten greit å kaste plastflasker med post i havet lengre? Snakka du med strandrydderne om det?, undrer Andreas.

Vi lar det spørsmålet stå åpent mens vi venter på høytidelig og personlig overlevering av brevet i flaska senere i sommer.

Er det innafor å kaste plastflasker med brev i havet i 2024 undrer Andreas. Foto: Privat

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.