Siste
Daglig leder for Tysfjord ASVO Beate Ráhka-Knutsen (57). Foto: Per-Inge Finnesen

Beate: –⁠ Vårt mål er å skape muligheter

Som daglig leder for Tysfjord ASVO har Beate Ráhka-Knutsen en hverdag som preges av arbeid med tilrettelegging, mestring og samfunnsutvikling. Med 27 personer tilknyttet bedriften, er Tysfjord ASVO en viktig aktør i lokalsamfunnet, både som arbeidsplass og som en arena for sosialt entreprenørskap.


Det er med stolthet vi jobber med individuell tilrettelegging i et balansert minoritets -og majoritetsperspektiv.

– Vårt mål er å skape muligheter for mennesker som ellers ville falt utenfor arbeidslivet. Vi jobber for å gi folk en meningsfull hverdag, en jobb å gå til, og ikke minst bidra i samfunnet, innleder Beate.

En drivkraft for arbeid og fellesskap

Tysfjord ASVO driver med varig tilrettelagt arbeid, et tiltak i samarbeid med NAV som gir personer med uføretrygd muligheten til å arbeide innenfor sin kapasitet. Med 16 tiltaksplasser og 6,2 årsverk i lederressurser, er det en bedrift som betyr mye for lokalsamfunnet.

– Vi har i mange år hatt overbooking på tiltaksplassene våre, noe som viser hvor stort behovet er. Hos oss jobber folk etter sine egne forutsetninger, og vi ser daglig hva det betyr for både den enkelte og miljøet rundt, forklarer Beate.

Bedriften omsetter for rundt åtte millioner kroner i året, hvor omtrent 4,3 millioner kommer fra salg av varer og tjenester. Dette gjør ASVO til en aktiv del av det lokale næringslivet, samtidig som den opprettholder sitt sosiale samfunnsoppdrag.

Historie som inspirasjon

Historien har alltid vært en stor interesse for Beate, og hun trekker ofte linjene bakover når hun snakker om dagens arbeidsmarked og utviklingen av tilrettelagt arbeid.

– Ser vi tilbake til tiden etter andre verdenskrig, var det et sterkt ønske om å inkludere alle, også den samiske befolkningen i gjenoppbyggingen av landet. De første arbeidsmarkedsbedriftene var en del av denne dugnaden, og etter hvert etablerte man med tilbud i over hele landet i nesten alle kommunene, sier hun.

Tysfjord ASVO ble etablert i 1993 som en del av denne utviklingen og startet med åtte arbeidsplasser i leide lokaler på Drag. Opprinnelig drev bedriften blant annet et vaskeri som tok oppdrag for sykehjemmet i Kjøpsvik. Siden den gang har Tysfjord ASVO utviklet seg til en langt mer omfattende virksomhet med en helt klar samisk profil.

Det var ikke tilfeldig, i 2002 fikk bedriften økt antall godkjente plasser fra 8 til 15. Den gang ble det fremholdt at man gjennom bedriftens lokalisering på Drag ønsket å styrke ASVOs tilbud i Tysfjord kommune fordi kommunen har et stort innslag av samisk befolkning.

– Tysfjord ASVO har tatt det ansvaret som de ble tildelt i 2002, og har etablert et godt tilrettelagt arbeidstilbud for den samiske befolkningen. Bedriften har en flerkulturell identitet og er godt integrert i lokalsamfunnet. Det er viktig å være bevisst på at «samisk satsing» fremdeles ikke kommer av seg selv – man trenger støttespillere som synes det samiske er viktig, mener Beate.

Stigma

Tilrettelagt arbeid har lenge vært en sektor som har vært utsatt for stigma, men vi har jobbet målrettet for å skape stolthet rundt det vi gjør. Beate understreker at de gjør en viktig jobb, under pandemien sørget blant annet våre ansatte for at helseinstitusjonene fikk rent tøy og dermed kunne opprettholde sine funksjoner.

– En del av dette arbeidet er også å løfte frem lokalhistorien, og Tysfjord ASVO har blant annet etablert en utstilling om gruvehistorie og mineraler i sine lokaler. Den samiske befolkningen på Drag er også en del av denne historien. Bedriften har også en utstilling med duodje hvor lulesamisk språk også er fremmet, og den driver duodjebloggen.no (nettsted for formidling av duodje fra lulesamisk område). Dette er vår identitet. Vi bor i et område med en sterk historie, og det er viktig for oss å vise frem hvem vi er, hva vi gjør, og hvorfor det betyr noe, sier Beate engasjert.

Onsdagsduodje

Dagens engasjement for lokal området med dens historie har sitt utspring i et tidligere prosjekt som hadde til hensikt å motivere kvinner til deltakelse i gründer- og næringsvirksomhet i lulesamisk område. Dette prosjektet var også støttet av eksterne støttespillere (Nordland Fylkeskommune og STH-rådet). Den gangen var oppmerksomheten rettet mot områder som tradisjonelt domineres av kvinner gjennom kurs/workshop på ulike tema: duodje, mineraler, mat, helse, trening og omsøm.

– Dette prosjektet var «fødselshjelp» til onsdagsduodje og bedriftens satsning på duodje. Den gang ønsker vi et åpent aktivt duodjemiljø, og oppfordrer hver enkelt til å ta med seg sin kunnskap og erfaring inn i et arbeidsmiljø som stimulerer til vekst og egenutvikling gjennom produksjon og produktutvikling. Vår læringsfilosofi er at øvelse gjør mester. Onsdagsduodje ble løftet frem av dyktige ansatte og lokale utøvere som ønsket å bidra, forteller Beate.

– Onsdagsduodje og butikk for kjøp og salg av duodjeprodukter og råvarer, samt etablering av garveri (skinnberedning) har vært viktig for den positive utvikling vi ser innenfor lulesamisk duodje, mener hun.

Etablerte treningssenter

1 2009 åpnet Tysfjord ASVO et treningssenter. Treningssentret ble etablert med støtte fra Nordland Fylkeskommune, Sametinget, Tysfjord kommune og lokal dugnadsinnsats. Treningssentret fremmer samisk språk og er viktig for folkehelsen både i bedriften og i lokalområdet.

–  Treningssentret er kanskje den etableringen hos oss som har betydd mest for vår integrering, både med tanke på tilrettelagt arbeid, kjønnsroller og etnisk tilhørighet.

Samarbeid og sammenslåing

En aktuell sak for Beate og Tysfjord ASVO er en mulig sammenslåing med Hamarøy Vekst.

– Vi har fått et oppdrag fra ordføreren om å se på mulighetene for samarbeid, der en sammenslåing kan være et alternativ. Styret vårt har gjort et vedtak om hvordan vi ønsker å gå videre i prosessen, og i februar har ordføreren innkalt til et felles møte, forteller hun.

Tysfjord ASVO har en unik kompetanse på individuell tilrettelegging i et balansert minoritets -og majoritetsperspektiv. Tysfjord ASVO har produksjoner med høye krav til individuelle ferdigheter. De har produkter som etterspørres i hele landet, også internasjonalt. Duodje og naturmaterialer har gitt dem muligheter til å styrke sin integritet, både med tanke på språk, kultur og historie - og ikke minst dele erfaringer med stolthet.

– Det er viktig at bedriftens erfaring ivaretas og videreutvikles, et godt omdømme er noe man opparbeider seg over tid. Alle er avhengig av tillit for å gjøre en best mulig jobb, og i denne bransjen er det spesielt viktig.

Et samfunn i endring

Beate har sett store endringer på Drag de siste årene, særlig med industriveksten og etableringen av nye arbeidsplasser.

– Det har skjedd utrolig mye, og det er nesten surrealistisk å gå på butikken her og ikke kjenne igjen alle ansiktene. Drag har alltid vært et lite samfunn der alle kjenner alle, men nå har vi fått en helt ny dynamikk, bemerker Beate.

Hun mener at denne utviklingen bringer både muligheter og utfordringer.

– Jeg tror vi må se på dette som en positiv utvikling. Mange fra Drag også blant den samiske befolkningen har fått jobb i industrien. Drag har fått inn nye innbyggere, nye språk og nye perspektiver. Hvis vi håndterer det riktig, kan vi bli en språklig og kulturell smeltedigel. Kanskje dette er det vi trenger for å virkelig ta vare på vår egen samiske historie og samiske språk?

Samtidig er Beate opptatt av at lokalsamfunnet må være bevisst på hvordan endringene påvirker de som har bodd her lenge.

– Det er viktig at vi ivaretar det som er viktig for oss. Vi har en rik kultur og en sterk historie også samisk historie, og det må vi ikke miste i all utviklingen.

– Det viktigste for oss er at vi skaper de beste rammene for våre tiltaksdeltakere og ansatte. Hvis et samarbeid kan gi oss bedre muligheter for det, er det absolutt noe vi er åpne for, sier Beate. Foto: Per-Inge FinnesenFramtidsvisjoner for ASVO

Beate ser lyst på fremtiden, men mener at det krever satsing på kompetanseutvikling.

– Vi vet at Nord-Norge står overfor store utfordringer med mangel på arbeidskraft, og jeg tror vi må tenke nytt når det kommer til tilrettelagt arbeid. Vi må se på hvordan vi kan øke kompetansen og skape muligheter for dem som står utenfor det ordinære arbeidsmarkedet, sier Beate.

Tysfjord ASVO er allerede en lærebedrift i flere fag, blant annet vaskerifaget og kontor- og administrasjonsfaget. Beate ønsker å utvide dette tilbudet.

– Vi ønsker å samarbeide med Knut Hamsun videregående skole for å gi flere mulighet til utdanning og opplæring. I tillegg bør vi se på hvordan vi kan trekke inn andre aktører som Hamsunsentret og Árran. Jeg ser gjerne at man i fremtiden kan gå på «forfatterkurs» på Hamsunsentret og/eller på Árran. Eller at man kan følge en «digital samisk klasse» fra Árran – et slags voksen rádnastallam for dem som ikke bor i et aktivt språkmiljø.

Hun har også en ambisjon om at Tysfjord ASVOs samfunnsrolle skal styrkes, ikke bare lokalt, men også nasjonalt og internasjonalt.

– Det hadde vært fantastisk om vi kunne fått til et samarbeid med industrien der sosial bærekraft ble en del av kvalitetsmerkingen. Tenk om det å samarbeide med ASVO kunne bli en internasjonal kvalitetsstandard på lik linje med miljøfyrtårn? Det hadde vært en seier, sier hun med et smil.

En tydelig stemme i lokalsamfunnet

Beate Ráhka-Knutsen er en person som brenner for arbeid, inkludering, samisk kultur og lokalsamfunnsutvikling. Med sin bakgrunn og sitt engasjement jobber hun ikke bare for de ansatte i ASVO, men for å gjøre hele bygda sterkere og den samiske kulturen mer synlig.

– Vi må se mulighetene i utfordringene. Verden er i endring, men vi kan velge hvordan vi møter den. Hvis vi satser på kompetanse, stolthet og fellesskap, tror jeg vi kan skape noe som er enda bedre enn det vi hadde før, avslutter Beate.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.