Fra kajakkturen sammen med førsteklasse friluftsliv. Foto: Áile Utsi
Av unge for unge

Bidrar til å bygge nettverk mellom nasjonene i Sápmi

Elever fra Jokkmokk besøkte Hamarøy kommune for å lære om lulesamisk kultur.


I slutten av mai fikk Knut Hamsun Videregående Skole besøk av ni elever og to lærere fra Lapplands gymnasium, avdeling Jokkmokk. Besøket inkluderte en rekke aktiviteter, blant annet padletur med førsteklassingene, matlaging i fjæra, klatring, bading, tur innom Hamsunsenteret og Àrran. I tillegg fikk elevene en båttur til Hellmobotn sammen med andre elever som studerer samisk historie og samfunn.

Bygge nettverk

Áile Utsi er en av de besøkende elevene som har samisk bakgrunn selv, og studerer det samiske samhällsprogrammet på Lapplands gymnasium i Jokkmokk. Besøket til Hamarøy var mulig takket være midler de hadde søkt om til samiske språkreiser. Utsi forteller at de valgte Hamarøy fordi de ønsket å besøke et annet lulesamisk samfunn

– Hamarøy var veldig fint. Vi var veldig heldige med været, sier 17-åringen.

Noe av det Áile vil huske best fra turen er å klatre i klatrehallen og oppleve den samiske kulturen på Hamarøy.

– Turen til Hellemobotn var også kjempefin. Vi fikk lært mye historie, for eksempel om andre verdenskrig, forteller studenten.

Hva kan et slikt samarbeid føre til?

– Fremfor alt er både Jokkmokk og Hamarøy samiske samfunn. Slike samarbeid styrker lulesamisk kultur og språk. Det er et lite språk, så slike møter hjelper med å praktisere og videreføre språket. Det er også fint å knytte nettverk mellom nasjonene i Sápmi, svarer Utsi.

Áile Utsi, en av elevene som studerer ved det samiske samhällsprogrammet. Foto: Áile Utsi

Nytt bekjentskap

Tobias Pettersen fra Innhavet, er en av elevene ved Knut Hamsun Videregående som har valgt faget Samisk historie og samfunn. Han fikk også muligheten til å bli med på turen til Hellmobotn. Pettersen valgte faget fordi han synes det er interessant, og han mener slike samarbeid bidrar til å knytte bekjentskap og styrke samiske nettverk.

– Vi er en samisk forvaltningskommune, så det føles helt naturlig at det blir et samarbeid over grensene, sier 18-åringen.

Han synes det beste med besøket var å bli kjent med nye folk og få muligheten til å dra til Hellmobotn, et sted han aldri hadde besøkt før.

– Alt i alt var det en veldig fin og lærerik tur som definitivt burde gjentas, avrunder Pettersen.

Espen Herseth Skoglund til venstre, Theodor Aspaas i midten og Tobias Pettersen til høyre, studerer Samisk historie og samfunn og var alle med til Hellmobotn sammen med de besøkende. Foto: Tobias Pettersen

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.