Siste
Enny Waara, hovedtaler under markeringen på Árran. Alle foto: Stina Johnsen

Enny: –⁠ Det handler også om det å bære kofta –⁠ med hodet høyt hevet

12 år gamle Enny rørte en hel sal med sin tale. Blant innholdet på dagens feiring av samenes nasjonaldag på Árran, var den unge hovedtaleren årets trekkplaster.


Samenes nasjonaldagsfeiring ved Árran julevsáme guovdásj startet allerede på morgenen og fortsette utover ettermiddagen.

Feiringen startet klokken 09 med åpning av litteraturutstilling inne ved hovedinngangen.

Klokken 10 fortsatte markeringen utendørs med flaggheising og nasjonalsang, "Sámij vierrega lávlla", før feiringen igjen fortsatte innendørs. Her fremførte barna fra Viejega noe sanger, før det ble servert kaffe og kaker. 

Flaggheising og sang.

"Sámij álmmukbiejvve mij nav ávon lip", sang barnehagebarna.

Fra klokken 15:30 serverte Sander Andersen og Evy Paulsen bidus til folket.

Senere åpnet Mathilde Langmo (t.v.) og Mathilde Gælok kulturskolens duodjeutstilling.

Ut på ettermiddagen samlet folket seg i auditoriet. Her bidro Hamarøy Vokalensemble og Hábmera Jiena.

Trakk frem ungdommen

– Det siste året har Árran startet en viktig prosess med å reflektere over vår reise og vår rolle i samfunnet. For oss er det avgjørende å bygge broer, skape flerkulturell forståelse og minne om at vi har en felles framtid, innledet Árrandirektør Filip Mikkelsen med i sin velkomsthilsen. 

Videre sa han at 6. februar ikke bare handler om historien, men også om å rette blikket fremover, og Mikkelsen var tydelig stolt av å kunne presentere årets hovedtaler, 12 år gamle Enny. 

– Ungdom bringer nytenkning, friske perspektiver og evnen til å koble vår rike kulturarv til samtid og fremtid. Derfor er Enny en viktig stemme her i dag. Når unge som henne tar plass, gir det oss håp - håp om at språk, kultur og livsform ikke bare bevares, men også fornyes og utvikles av engasjerte, modige unge som inspirerer oss alle.

– Jeg håper Enny inspirerer andre unge til å kjenne stolthet for sine identiteter og bidrag, og til å bli modigere i sine samfunnsbyggende og utviklende engasjementer, sa direktøren.

Imponerende ung taler

Så var det duket for dagens høydepunkt - hovedtaler Enny Waara. Med en solid og stødig stemme, både på samisk og norsk, snakket hun reflektert om hennes erfaringer som ung -og stolt same. 

I talen var hun innom både hvor viktig denne dagen er, om stolthet over egen identitet, viktigheten av samiske språkarenaer, samiske læremidler, duodje og idrett.  

Kveldens hovedtaler synes fremføringen gikk bra, og hun setter pris på tilbakemeldingene. 

– Det gikk veldig bra, og det var veldig artig å holde tale. Først var jeg skikkelig nervøs, men det dempet seg da jeg kom i gang, og etter hvert ble jeg komfortabel med å stå foran salen.

– Det er veldig hyggelig med alle de fine tilbakemeldingene, og det er fint å høre at talen min var bra, sa Enny til NordSalten Avis en halvtimes tid etter at hun hadde vært på talerstolen. 

– Denne dagen betyr mye for meg, sa Enny i sin tale.

Enny's tale

Kjære Dragsværinger, Hamarøyværinger og alle som er her i dag,
 Velkommen til denne feiringen – feiringen av samenes nasjonaldag!

Jeg heter Enny, og jeg er 12 år gammel. Det er en stor ære for meg å stå her i dag og få si noen ord. Denne dagen betyr mye for meg og for alle oss som ønsker å feire samisk språk, kultur og tradisjoner.

For meg handler denne dagen om identitet. Å kjenne på stolthet over språket vårt, kulturen vår og historien vår. Det handler også om det å bære kofta – med hodet høyt hevet. Jeg er heldig som har fått lære om alt dette fra tidlig alder. Ikke minst språket. Jeg snakker samisk på skolen og hjemme, med mamma, áhkko, áddjá, æddnu, muohtá og andre voksne. Men som mange unge, snakker jeg mest norsk på fritiden.

Jeg har gått i den samiskspråklige barnehagen her, og det er så viktig at den fortsatt består. Samiskspråklig barnehage er en språkarena som er helt avgjørende for at lulesamisk språk skal leve videre.
Jeg vil også gi ros til Árran for tilbudet Rádnastallam. Mange av oss unge bruker dette tilbudet, og det gir oss et sted der vi kan bruke språket oss imellom, samt gjør oss tryggere på å snakke samisk, også utenom skolen.

Språkarenaer som dette er avgjørende, men de alene er ikke nok. 
Vi trenger flere samiske læremidler, flere bøker på samisk – spesielt for dem med lese- og skrivevansker. For mange av dem er lettleste bøker på samisk enten for barnslige eller utilgjengelige. Hvorfor har ikke samiske barn og unge de samme mulighetene som norske?
Vi trenger også flere digitale apper, spill og lydbøker på samisk. Dette kan gjøre det gøyere å lære språket og holde det levende i hverdagen.

Men det å være same handler ikke bare om språket. Det handler også om tradisjonene våre. Gjennom kulturskolen har jeg fått lære duodje, og jeg er stolt over å ha sydd min egen gáhper til denne dagen. Og jeg håper at kurstilbudet som Duodje Nordlánnda har til ungdom fortsetter, og at jeg, i likhet med andre, får sydd meg min egen konfirmasjonskofte.

Vi har nylig hatt Mihá-konserten, som samler barn og ungdom i kommunen. Slike møteplasser er så viktige for oss unge.

Jeg har også vært heldig å få ta del i tradisjoner som fiske med áhkko og áddjá, og på skoleturene som Drag skole arrangerer. Jeg tror at det å vokse opp med nærhet til kultur og tradisjoner gjør oss mer robuste og trygge på hvem vi er.

Som mange vet, er jeg glad i både fotball og svømming. For meg er idrett mer enn bare en aktivitet – det er også fellesskap. Drag IL har fotballdrakter med det samiske flagget bak på nakken. Og gjennom det har æ møtt ungdommer som har blitt nysgjerrig på det samiske. Og dette har gjort meg stolt. 


Jeg håper -og har en liten drøm om at jeg én dag får spill fotball med den samiske nasjonaldrakta på. Har også en drøm om å kunne representere Sábme/Sápmi på Arctic Games i svømming. 



I dag feirer vi hvem vi er. Vi feirer språket vårt, kulturen vår og fellesskapet vårt. Men vi må også huske at alle som er her i dag et ansvar. Et ansvar til å ta vare på språket, tradisjonene og kulturen vår – hver eneste dag.



Vil avslutt med et åpent spørsmål: Hva kan voksne og særlig politikere gjøre for lulesamisk språk og kultur? Og for oss samiske ungdommer som vokser opp?

Tusen takk for at dere hørte på. Gratulerer med Samenes nasjonaldag!




 

Kulturskolen fikk æren av å avslutte feiringen.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.