Det luktet både «ferskfesk», fellesskap og trivsel da Steigen voksenopplæring nylig inviterte til fiskedag for sine elever. Rundt 30 mennesker fra ulike nasjoner var samlet for å sette teori ut i praksis, og lære både språk og mattradisjoner underveis.
– Dette opplegget er veldig fint for oss. Slik som i dag, hvor vi blir plassert i grupper med elever fra forskjellige land. Vi snakker mye norsk, og lærer nye mattradisjoner som vi ikke kjente til fra før. I dag fikk vi blant annet prøve «ferskfesk», lever og rogn, forteller Maureen fra Frankrike og Marinea fra Ukraina, begge smilende etter et godt måltid.
Fra golfstrøm til gryte
Elevene hadde jobbet grundig med teorien i forkant. De hadde lært om golfstrømmens betydning for fisket i nord, skreiens vandringer, gyteplasser og -tid, ulike fiskearter og hvordan fisket skaper arbeidsplasser langs kysten. – Ut fra disse temaene har elevene jobbet i grupper. Hver gruppe fikk tildelt en fiskeart og presenterte den for de andre ved hjelp av PowerPoint, forklarer Elin Nilsen, som ledet opplegget for voksenopplæringa. Det faglige innholdet ble løftet ytterligere da tidligere lærer Finn-Erik Aasjord kom på besøk. Han viste fram ulike fiskeredskaper, forklarte bruken av dem, og lærte bort knuter som elevene selv fikk prøve seg på.
Smaker og språk i skjønn forening
Etter all teorien var det tid for å lage og servere maten, med god hjelp fra de erfarne Røde Kors-damene fra Nordfold. – Denne dagen hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten hjelpa vi har fått fra Røde Kors-damene, sier Elin Nilsen, og legger til:


