Siste
Et lite mangfold i praksis: Fra venstre: Irene Torres Jensen, Maureen fra Frankrike og Nathalie fra Ukraina. – En lærerik og fin dag for oss, sier de tre, enige om at opplegget ga både ny kunnskap og gode opplevelser. Alle foto: Fred Eliassen

Fisk og fellesskap på tvers av språk og kulturer

Elevene ved Steigen voksenopplæring fikk en minnerik dag med både teori, praksis og tradisjonsmat.


Det luktet både «ferskfesk», fellesskap og trivsel da Steigen voksenopplæring nylig inviterte til fiskedag for sine elever. Rundt 30 mennesker fra ulike nasjoner var samlet for å sette teori ut i praksis, og lære både språk og mattradisjoner underveis.

– Dette opplegget er veldig fint for oss. Slik som i dag, hvor vi blir plassert i grupper med elever fra forskjellige land. Vi snakker mye norsk, og lærer nye mattradisjoner som vi ikke kjente til fra før. I dag fikk vi blant annet prøve «ferskfesk», lever og rogn, forteller Maureen fra Frankrike og Marinea fra Ukraina, begge smilende etter et godt måltid.

Ramadan-måltid til kvelds: Disse tre elevene kunne ikke spise maten med én gang, siden det er midt i Ramadan. – Men klokka 19 i kveld skal vi kose oss, sa de med et herlig smil.

Fra golfstrøm til gryte

Elevene hadde jobbet grundig med teorien i forkant. De hadde lært om golfstrømmens betydning for fisket i nord, skreiens vandringer, gyteplasser og -tid, ulike fiskearter og hvordan fisket skaper arbeidsplasser langs kysten.

– Ut fra disse temaene har elevene jobbet i grupper. Hver gruppe fikk tildelt en fiskeart og presenterte den for de andre ved hjelp av PowerPoint, forklarer Elin Nilsen, som ledet opplegget for voksenopplæringa.

Det faglige innholdet ble løftet ytterligere da tidligere lærer Finn-Erik Aasjord kom på besøk. Han viste fram ulike fiskeredskaper, forklarte bruken av dem, og lærte bort knuter som elevene selv fikk prøve seg på.

Velkommen til bords: Elin Nilsen ønsket velkommen på vegne av Voksenopplæringen. Et slikt herremåltid på Aker brygge ville nok kostet flesk, tipper journalisten!

Smaker og språk i skjønn forening

Etter all teorien var det tid for å lage og servere maten, med god hjelp fra de erfarne Røde Kors-damene fra Nordfold.

– Denne dagen hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten hjelpa vi har fått fra Røde Kors-damene, sier Elin Nilsen, og legger til:

– Når elevene jobber i små grupper, får de større muligheter til å praktisere språket. De lærer nye ord og uttrykk, også dialektord, og det blir mye latter underveis. Språket utvikles naturlig i hverdagen, og kommunikasjonen bygger felles forståelse og gode relasjoner for læring.

Fornøyde med dagen: Lone Pedersen (t.v.) fra Voksenopplæringen sammen med elevene Hanna Klima og Oleksi Honcharenko. Alle tre var godt fornøyde med både opplegget og stemningen.

Menyen bestod av kokt skrei med lever og rogn, stekte torsketunger og hjemmelagde fiskekaker av hyse. Poteter, gulrot og løk hørte naturlig med, og det hele ble avsluttet med en klassisk makaronisuppe til dessert.

Røde Kors-damene ga selv uttrykk for at de koste seg, og at det hadde vært en hyggelig og meningsfull dag også for dem. Det samme var det ingen tvil om blant deltakerne, praten gikk livlig, og latteren satt løst rundt bordene.

Her forberedes maten: Elevene jobber sammen med å gjøre klart til dagens festmåltid.

Klar for festmåltid: Elevene forsyner seg fra bufféen de selv har vært med på å lage.

Humør i høysetet: Det faglige var viktig, men det var humøret som preget dagen på Voksenopplæringen.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.