Fra mandag til torsdag er alle barn og ungdom invitert til Stall Eivik på gårdsbesøk. Det er satt opp for en rekke aktiviteter på gården som hesteridning, mating av dyr og språkkurs i lulesamisk. Foto: Privat.
Av unge for unge

Inviterer barn og unge til gården i vinterferien

I vinterferien inviterer Stall Eivik barn og ungdom til gården for å ta del i deres verden som inneholder hest, stall liv, hunder og fugler -hvor tema er samisk språkglede med lavvoliv og dyr på gården.


Stall Eivik dyreferie sujtto er en bedrift som har blitt drevet aktivt på Hamarøy over flere år. Andrine og Svein Eivik startet opp med utleie av stallplasser og privattimer med ridning allerede i 2006, og har etter oppkjøp av gården deres i Skillvassbakk i 2008, bygd opp enn hestebedrift, et dyrehotell og en stor lavvo som blir brukt som klasserom og base for kurs og aktiviteter på gården. Aktivitetene som skal foregå i vinterferien er finansiert av Nordland Fylkeskommune.

Dagene vil være fylt med varierte oppgaver og aktiviteter for enhver. Noe av det deltakerne kan forvente seg i løpet av dagen er blant annet klargjøring og stell av hester, ridning for de som vil, hundelufting, mating av fugler og god mat og fine stunder rundt bålet i lavvoen  -samt å få lært eller øvet seg på lulesamisk. 

– Kanskje kommer papegøyen Pia flyvende til akkurat deg! Vi tilpasser alle dager ut fra antall deltakere, alder og nivå. Som regel vil ingen dager bli like, men veldig fine på ulike vis, forteller Svein.

Gården stiller denne uken med flere i prosjektet som blant annet å snakke lulesamisk i aktivitetene. De har jobbet med praktiske språkkurs i fem år allerede og kjenner fagfeltet og metodikken godt. Sametinget har vært samarbeidspartner på språkprosjektene deres. Gården blir da en arena hvor man får brukt det lulesamiske språket i kommunikasjon rundt oppgaver i stallen og i lavvoen. 

– De som ikke kan så mye fra før, får kanskje med seg noen ord og setninger og kjennskap til språket før de reiser igjen -som kan være motiverende for å velge lulesamisk i grunnskolen. Det jeg liker best med metoden er at feil i tale ikke får det største fokuset, men oppgavene og samspillet i stallen, sier Svein.

Uken er lagt opp til at mandag er for 1. trinn til 4. trinn, tirsdag for de minste 0-6 år, og onsdag og torsdag for store barn/ungdom. Arrangementet er gratis, men man må melde seg på innen fredag 23. februar. 

– Vi liker å dele gårdens mestring og glede med alle som ønsker det. Delt glede er dobbel glede! Prat rundt bålet, tid til å høre på og fravær fra skjerm en liten stund gir mening, avrunder Andrine. 

I lavvoen blir det mulighet for å kunne samle seg rundt båler og lære seg lulesamisk. Foto: Privat.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.