Her er Ingvill med bandet Blått Vann fra UKM i 2022. Foto: Privat
Av unge for unge

Overvant sceneskrekken med UKM

Ung Kultur Møtes (UKM), har de siste årene vist seg å være populært i bygda -og med god grunn. Her får ungdommer fra hele kommunen vist frem hva de brenner for, i form av en stor variasjon innenfor kulturspekteret. – Jeg anbefaler alle å melde seg på, sier tidligere deltaker Ingvill Nedregård.


På Hamarøy er det et samarbeid mellom kulturskolen og ungdomsrådet som har ansvaret for gjennomføringen av UKM. Det stilles med lokalt husband ved behov, og selv om man ikke skal vise frem noe, så kan en melde seg på som scenearbeider, tekniker og konferansier. 

Hvert år blir noen av innslagene plukket ut for å representere kommunen i fylkesfinalen -hvor de deretter reiser for å møte representanter fra andre kommuner i fylket. Her blir noen valgt ut til den store landsfinalen. Alle mellom 10-20 år kan melde seg på, men det er kun de som er over 13 år som kan bli sendt til fylkesfinalen. Årets lokale UKM går av stabelen 21. februar i Æventyrsalen i Hamsunsenteret.

Gode erfaringer

NSA har snakket med tidligere deltager Ingvill Nedregård som har vært med flere ganger. Ingvill var for første gang med i 2022, hvor hun spilte i bandet «Blått Vann». Bandet var bestående av Ingvill Nedregård, Espen Skoglund, Marius Skoglund, Ronya Bendixen og Vilja Eriksen. De ble en av de heldige som ble sendt videre til fylkesfinalen det året. Dette ga mersmak og de meldte seg på også i 2023 med bandet «Ingvill og de andre». Også dette året kom de videre til fylkesfinalen. De brukte mye tid på øving i forkant og gledet seg veldig til å bli med igjen, da året før hadde vært en positiv opplevelse. 

– Vi meldte oss på UKM fordi vi alle var veldig musikkinteresserte, og ønsket oss erfaring både med å stå på scenen og å spille i band, forteller Ingvill.

I 2023 var fylkesfinalen i Svømmehallen Scene i Bodø. Her fremførte de sangen sin foran andre ungdommer og voksne fra hele fylket, samtidig som de fikk hørt og sett på andre kulturelle innslag.

– Det var en veldig positiv opplevelse å være med på. Der ble vi kjent med andre ungdommer fra hele fylket, med samme interesser som oss selv, sier Nedregård.

Ingvill sitter igjen med mange gode minner som hun blir å huske resten av livet. Flere av de som spilte i bandet går nå på musikklinjen på videregående i Bodø, hvor de gode erfaringene fra UKM har vært en påvirkende faktor. Nedregård forteller at hun selv har slitt med mye sceneskrekk, og det å opptre foran et publikum. 

– Ut fra egen erfaring må man bare hoppe ut i det selv om man synes det er skummelt. Jeg anbefaler alle å melde seg på UKM, avrunder den unge musikanten.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

NSAung