Anatomi er et viktig fag i veterinærstudie. Her holder Rikke et hestehjerte. Foto: Privat
Av unge for unge

Rikke (25) oppfyller veterinærdrømmen i Slovakia

Rikke Kalvåg har i alle år drømt om å bli veterinær. Som veterinærstudent i Slovakia ønsker hun å vende tilbake til nord for å realisere drømmen etter endt studie.


– Drømmen har vært å jobbe med dyr så lenge som jeg kan huske, forteller Rikke.

For noen år tilbake bestemte Dragsjenta seg for å jage etter drømmen om å bli veterinær. Hun forteller at tanken om å bli veterinær har alltid vært i bakhodet helt siden hun var liten. 

– Jeg elsker dyr og har hele tiden hatt en stor lidenskap for dem, sier veterinærstudent Rikke Kalvåg.

Som veterinærstudent tilbringer de ikke bare masse timer i klasserom og på lab. Det innebærer også mye praktisk behandling med dyrene. Foto: Privat

Studie i Slovakia

Ettersom Nord Universitet i Bodø har en ordning i samarbeid med «University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice» som ligger i Slovakia, så falt dette som en naturlig vei for Rikke, som ikke hadde noen problem med å studere i utlandet.

– Jeg trives veldig godt i Slovakia i lag med mine medstudenter, nevner Rikke

Veterinærutdanningen består av først av tre semester i Bodø på Nord Universitet og der de resterende semestrene deretter fullføres i Slovakia på 4,5 år. Til sammen utgjør veterinærutdanningen 6 år. Ettersom denne ordningen er veldig populær nevner Rikke at studenter fra hele landet kommer til Bodø for å utdanne seg.

– Det har vært en behagelig overgang fra Norge til Slovakia, siden vi er så mange som reiser sammen for å studere, sier Rikke.

Veterinærstudenten tilføyer at ordningen til Nord Universitet fungerer ypperlig. Dette fordi veterinærstudentene i forkant har studert med samme klasse som man reiser med til Slovakia. Noe som gjør overgangen til en mye tryggere opplevelse i et fremmed land.

– Vi er 30 norske studenter i klassen min, og det er flere andre nordmenn som studerer på samme skole, tilføyer hun.

Rikke forteller det beste hun vet med utdanningen er det å kunne jobbe med det man elsker, selv om hjemlengselen noen ganger kan bli stor. 

Veterinærstudent Rikke Kalvåg studerer i Slovakia for å komme nærmere drømmejobben. Noe hun liker best med landet er flott natur og arkitektur. Foto: Privat

Livet i utlandet

Dragsjenta nevner flere positive sider ved å studere i Slovakia, og anbefaler utdanningen til andre mulige studenter på det sterkeste.

– For det første er Slovakia et fint land med flott natur og vakker arkitektur. Det er mye billigere å bo her, som kommer godt med. Skolen er også listet blant Europas mest anerkjente veterinærskoler, legger Rikke til.

Den unge studenten forteller at flere spør om hvordan lån og stipendordningen fungerer. Dette opplyser hun til NSA:

– Det er ingen grunn til å bekymre seg over lån og stipendordningen. Lån og stipendet dekker stort sett levekostnader og skolepenger som må betales, siden skolen er privat, forteller Rikke.

Hun har 2,5 år igjen før hun er ferdigutdannet, og NSA har derfor spurt henne om det kunne være aktuelt å flytte tilbake til Drag eller Nord-Salten. 

– Absolutt, jeg kan definitivt tenke meg å flytte tilbake til nærområdet hvis det er behov for veterinærer. Hvis det ikke lar seg gjøre i nærområdet, så i hvert fall Nordland aktuelt. Det hadde også vært kult å kunne drive eget i fremtiden, avslutter veterinærstudenten.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.