Siste
Samiskundervisning kan bli innført i skolene i Saltdal kommune. Foto: Jørgen Wiklund

Saltdal kan bli ny språkforvaltningskommune

Kommunal- og distriktsdepartementet har sendt ut et forslag om å utvide forvaltningsområdet for samiske språk til også å omfatte Saltdal kommune. Hvis dette blir vedtatt, kan Saltdal bli en av de første språkstimuleringskommunene i Norge, noe som vil bidra til å styrke samisk språk og kultur i området, fremgår det i et høringsbrev fra departementet.


Fra 2024 ble kommunene i forvaltningsområdet for samiske språk inndelt i tre kategorier: språkutviklingskommuner, språkvitaliseringskommuner og språkstimuleringskommuner. Språkutviklingskommuner som Karasjok og Kautokeino har en sentral rolle i bevaring og utvikling av samisk språk.

Språkvitaliseringskommuner, som Hattfjelldal og Hamarøy, har et høyere forpliktelsesnivå for å styrke språket i sine områder.

Derimot har ingen kommuner hittil fått status som språkstimuleringskommune – noe Saltdal nå håper å bli.

Saltdal kommunestyre vedtok allerede i mars 2023 å søke om innlemmelse i forvaltningsområdet for samiske språk. Søknaden ble sendt på grunnlag av et ønske om å fremme samisk språk og kultur, med spesiell oppmerksomhet på revitalisering av pitesamisk språk.

En omfattende søknad

Saltdal kommunes søknad innebærer flere konkrete tiltak. Blant annet ønsker kommunen å oversette lokale forskrifter og skjemaer til nordsamisk der det er relevant, og sørge for at kunngjøringer fra kommunen også kommer på samisk. Videre planlegges det å opprette en fast møteplass som skal arrangere språkstimulerende aktiviteter for barn og unge opptil åtte ganger i året.

Kommunen vil også videreutvikle Nordland Nasjonalparksenter som en arena for formidling av samisk kultur og styrke samarbeidet med aktører i Sverige, som Arjeplog kommune og Silvermuseet. Målet er å bygge opp kompetanse på pitesamisk språk og kultur.

En viktig del av planen er å øke bevisstheten rundt den historiske pitesamiske bosettingen i Saltdal. Kommunen ønsker å spre informasjon om pitesamiske slekter og historie, kombinert med språkopplæringstiltak for å gi flere innbyggere en forståelse av sin samiske identitet.

Økonomiske og administrative konsekvenser

En innlemmelse i forvaltningsområdet vil gi Saltdal kommune tilgang til økonomiske midler gjennom tospråklighetstilskuddet. Tilskuddet skal brukes til å oppfylle kravene som følger av sameloven, men også til lokale språk- og kulturtiltak.

Saltdal har i sitt budsjett foreslått å ansette en språkkonsulent, lage informasjonsmateriell, skilte kommunale bygninger på samisk og tilby opplæring for ansatte og politikere. I tillegg planlegges det å etterutdanne flere lærere og barnehageansatte i samisk språk. Samtidig er det budsjettert med en årlig kostnad på nesten 1,8 millioner kroner for å dekke tiltakene.

Kommunen forventer at innlemmelsen vil bidra til økt kunnskap og stolthet rundt samisk språk og kultur i hele regionen.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.