Brage Larsen Sollund, regionleder i Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen

Trender som kan gi kreft

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Brage Larsen Sollund, regionleder i Kreftforeningen

Det skjer mye rart på TikTok. Heldigvis er det meste bare rart, men noen ganger dukker det også opp trender som kan være direkte skadelige. Vi ser flere av disse florere i sosiale medier nå. Det dreier seg blant annet om å "jakte" høy UV-stråling, samt å lage egen solkrem fordi ordinær solkrem blir sagt å være kreftfremkallende. For oss i Kreftforeningen blir det da viktig å heve stemmen, da dette er råd det kan være direkte skadelig å følge.  

Grunnen til det er rett og slett at for mye sol uten beskyttelse gir hudkreft. I dag vet vi at om lag 90 prosent av all hudkreft skyldes UV-stråling. Likevel har svært mange i Norge et ønske om å sole seg mest mulig når muligheten byr seg, ofte uten pauser og uten beskyttelse i form av klær og solkrem. Resultatet er illevarslende: Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til hudkreft.  

Vi mener at ingen brunfarge er verdt å dø for, og behovet for å opplyse om hvordan man kan beskytte seg mot kreft er åpenbart fortsatt stort. Det er litt som røyken for noen tiår siden. De aller fleste kjenner til risikoen, og vet hva som skal til for å minimere den. Likevel tar vi ikke risikoen tilstrekkelig innover oss, når kunnskapsnivået ikke er høyt nok. Vi så at tusenvis stumpet røyken nettopp på grunn av økt kunnskap rundt skadeeffekten. Nå håper vi at vi kan bidra til økt kunnskap også når det gjelder kreftrisiko forbundet med sol.  

Det positive med sola er at vi, med god beskyttelse og en dose sunn fornuft, også kan nyte den. For på mange måter er den jo noe av det mest fantastiske vi har. Den gir oss energi, D-vitamin og får oss ut i frisk luft. Like fullt er den en lunefull venn, fordi den er så sterk at den kan skade huden vår. Derfor må vi beskytte oss samtidig som vi nyter sola med måtehold og respekt. Folk får det til i land lengre sør, nettopp fordi de har mer kunnskap om hvordan man forholder seg til sola på en sunn måte. De tar siesta, har klær på som beskytter huden og oppholder seg i skyggen deler av tiden. 

Vårt tips for å gå sommer og sol i møte på en trygg måte for både hud og helse er som følger: Glem TikTok-rådene og lytt heller til våre solvettråd. De er utarbeidet sammen med fagfolk, leger og eksperter:  

1.     Begrens tiden i sterk sol ☀️ 

2.     Oppsøk skygge 🏖️ 

3.     Bruk klær, noe på hodet og solbriller 😎 

4.     Bruk rikelig med solkrem (mer enn du tror), faktor 30 eller høyere 🧴 

5.     Ikke bruk solarium ❌ 

Med disse rådene ønsker vi alle en riktig god og solrik sommer!

Foto: Kreftforeningen

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

debatt kreft