Kristian Urfjellmo fra høst-ukestur i Rago Nasjonalpark. Foto: Privat.
Av unge for unge

Var lei av stillesitting på skolen, kom til Hamarøy helt alene

Han kom til Hamarøy uten å kjenne noen og angrer ikke på valget sitt.


Nå er snart skoleåret ferdig for skoleelever i hele Norge, og for noen så har videregående skolegang også kommet til veiens ende. For Kristian Urfjellmo så avslutter han skolegangen sin på Knut Hamsun VGS med en aller siste ukestur.

– Siste ukesturen vår gikk til Sulitjelma. Her fikk vi isfiske uten lykken, bygge iglo og spille mye kortspill i både telt og hytte. Alt i alt var det en veldig bra tur, forteller Kristian.

Et avbrekk fra hverdagen

På friluftslivlinja har elevene tre ukesturer i året som de fullfører. En på høsten til fots, en på vinteren med ski og en på våren i kajakk eller kano. Og i sammenheng med at Kristian var på sin aller siste ukestur med skolen, så spurte NSA hva som har vært det beste med ukesturene.

– Det er nok det å få et avbrekk fra hverdagen og få distansert seg litt fra alt som skjer, sier Kristian til oss.

Hvordan det har vært å være elev på Knut Hamsun VGS? 

– Det har vært en veldig fin opplevelse, det er en liten skole med få elever, men til gjengjeld får du fantastiske medelever. Når det er såpass få elever gir det lærerne sjansen til å bli kjent med eleven både som person og faglig, og dette gir lærerne større mulighet til å tilrettelegge og vurdere, utdyper Kristian.

For Kristian har friluftslivlinja vært en artig opplevelse som byr på utfordringer. Det at linjen får han ut av komfortsonen har han opplevd som svært positivt. I tillegg er han opprinnelig fra Storforshei i Rana. For han har ikke livet på Oppeid vært stusselig, da han trives i små bygder.

– Du blir utrolig godt kjent med medelevene dine, du går på skolen med dem, ligger i telt med dem og henger sammen på ettermiddagen. Det er tre år der du får regelmessige avbrekk fra skolebenken, og dette kan gjøre at det er enklere å gjennomføre videregående. Tror jeg snakker for alle når jeg sier at et avbrekk er veldig deilig. Det eneste jeg vil si er negativt er kanskje mengden utstyr som trengs, men heldigvis så har vi lett tilgang til BUA som er bra tilbud for oss, forteller Kristian.

Bilde fra siste ukestur i Sulitjelma. Foto: Alvin Moe

Den eneste kritikken Kristian hadde å komme med var at hybeltilbudet var noe stusselig.

– Hybeltilbud er det her, men jeg synes nok at enkle hybelhus skulle hatt en liten oppussing. Det kan være lurt å være tidlig på hybeljakt, for hvis du er sen kan det være lite å velge imellom, forteller Kristian.

Kristian anbefaler friluftslivlinjen på det sterkeste til andre som skal søke seg inn på videregående, som har blitt lei av å sitte med skolebenken dagen lang.

– Jeg vil virkelig anbefale friluftslivlinja! I mitt tilfelle startet jeg på vanlig studie, men etter to måneder synes jeg det ble for mye stillesitting, så skiftet jeg til friluftsliv her i Hamarøy og har aldri sett meg tilbake. Her har jeg fått tre år med mye gøy samtidig som jeg får generell studiekompetanse. Selv om vi gjør mye morsomme ting, er det også endel arbeid. Vi skal jo tross alt få en generell studiekompetanse, men til gjengjeld får du endel avbrekk der du kan få tankene over på noe annet, avrunder Kristian.

 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

NSAung