Siste
Prosjektleder NAV og Arctic Race of Norway, Alexander Os. Foto: Privat

Arctic Race og NAV –⁠ veier til nye muligheter

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Prosjektleder NAV og Arctic Race of Norway, Alexander Os, sødirektør NAV Troms og Finnmark, Kristin Røymo og direktør NAV Nordland, Cathrine Stavnes

I 2020 ble NAV Nordland og NAV Troms og Finnmark samfunnspartner med sykkelrittet Arctic Race of Norway. Som partner til et idrettsarrangement, gir det åpenbart arbeids- og velferdsforvaltningen nye muligheter. 

Vårt samfunnsoppdrag er knyttet til arbeidslivets behov for arbeidskraft, og enkeltmenneskets behov for trygghet og støtte fra fellesskapet. Ikke alle klarer jobbskifter, kvalifisering og tilpasninger til arbeidslivet på egen hånd. På samme måte kan arbeidsgivere få hjelp og støtte fra NAV; når de har behov for ny arbeidskraft, eller har medarbeidere som trenger kvalifisering eller tilrettelegging.

Gjennom partnerskapet til Arctic Race of Norway, treffer vi innbyggere og virksomheter i hele landsdelen. På samme måte som NAV er til stede i små og store kommuner i hele Nord-Norge, beveger Arctic Race of Norway seg fra by til bygd, langs smale og brede veier, fra lengst sør i Nordland til lengst nord og øst i Finnmark. Løypetraséen til årets ritt favner Bodø, Indre Salten og Sør-Salten. Både innbyggere og arbeidsgivere vil treffe NAV der rittet går. Ikke på telefon, ikke på kontoret, ikke på møter bak en lukket dør, men på stand. Her vil veiledere fra lokalkontorene, rådgivere fra hjelpemiddelsentralen, arbeidslivssenteret og kontaktsenteret være til stede. 

Arctic Race pleier å si om seg selv at de er mer enn et sykkelritt. Vi bruker deres visjon om landsdelen til å vise frem bredden i våre tjenester. Vi skal møte arbeidsgivere og arbeidssøkere i åpent landskap, og sørge for at vi skaper flere møteplasser. Hvorfor er det så viktig? Det er ingen tvil om at samarbeid med den enkelte, med virksomheter og med utdanningsinstitusjonene må øke. Arbeidslivet er i sterk endring, behovet for ny kompetanse og mer arbeidskraft vokser, og de demografiske endringene i vår landsdel forsterker behovene for å løfte i flokk.  

Arbeidslivet trenger kompetanse – og flere trenger innpass i arbeidslivet

I Nordland, Troms og Finnmark har vi over lang tid hatt lav ledighet samtidig som vi har et høyt utenforskap. Det er alvorlig mangel på kompetanse i flere samfunnskritiske bransjer og vi er nødt til å tenke nytt om hvordan vi kan inkludere flere i arbeidslivet. Sammen med bedriftene må vi tilrettelegge for at ansatte med helseutfordringer kan fortsette i jobben sin uten å bli langvarig sykemeldt eller ufør. Det krever helhetlige og koordinerte tjenester fra oss i NAV, både til arbeidsgiverne og til den enkelte.

Årets bedriftsundersøkelse viser at mer enn 3000 flere kunne fått jobb i Nordland om de hadde hatt riktig kompetanse. Til sammen i Nordland, Troms og Finnmark mangler vi flere enn 6000 arbeidstakere. Samtidig som det er stor mangel på arbeidskraft viser vår bedriftsundersøkelse at mer enn halvparten av virksomhetene er positive til inkluderende rekruttering, dvs har mulighet og vilje til å ansette noen som har behov for ekstra oppfølging, kompetansepåfyll eller tilrettelegging. Vi har mange gode eksempler på at virksomhet og arbeidssøker finner hverandre, og deretter går i gang med lærlingeløp, fullfører annen utdanning eller kvalifisering tett på det virksomheten trenger.

Forsterket innsats i arbeidet med rekruttering og inkludering er ekstra viktig når også Norge og Europa mangler arbeidskraft. Kronekursen gjør det mindre attraktivt for arbeidsinnvandrere å komme til Norge for jobb. Samtidig har vi fått flere innbyggere pga krigen i Ukraina og stadig flere ukrainske flyktninger melder seg på arbeidsmarkedet etter å ha gjennomført introduksjonsprogram og språkopplæring. I denne situasjonen er det ekstra viktig at vi gir alle innbyggere muligheten til å skaffe seg jobb eller fortsette i jobb.

NAV har et særlig ansvar for unge under 30 år som ikke har fullført videregående opplæring eller fått seg jobb. Her er videregående opplæring sentral, og behovet for samarbeid mellom NAV, arbeidsgivere og fylkeskommunen kan ikke understrekes sterkt nok. Det er mange veier til nye muligheter, og både karrieresentrene, oppfølgingstjenesten, tiltaksarrangører og ikke minst helsesektoren, er en del av dette arbeidet. Fra vår side er ungdomsgarantien helt i front, og den sikrer tett oppfølging av alle under 30 år. 

Arctic Race of Norway 2024
NAV skal ha stand med informasjon, konkurranser og dyktige rådgivere, både ved etappestart og ved målgang.  Gjennom caravanen som kjører foran sykkelrittet skal vi ha aktiviteter langs ruta.  

På standen får du vite mer om hva vi i NAV kan tilby, bla. om hvordan vi samarbeider med fylkeskommunene om å gi flere muligheten til å fullføre videregående opplæring, om karriereveiledning og om hvordan vi kan hjelpe de som trenger ekstra støtte.   

NAV Troms og Finnmark og NAV Nordland er samarbeidspartnere i arbeidet med å få flere i arbeid. Sammen bidrar vi til et mer inkluderende arbeidsliv i Nord-Norge. Vi jobber på tvers av fylkes- og kommunegrenser for å sikre at alle som vil og kan skal ha muligheten til å være i jobb eller aktivitet.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.