Siste
Sjøsame Camilla Tranås Kristiansen i Oslo under demonstrasjonen i mai. Foto: Mattis Danielsen
Snakker ut om trakassering:

–⁠ Jeg og kofta mi blir seksualisert

Når NordSalten Avis snakker med Camilla, er hun bekymret og redd. For motreaksjoner, mer hat og mer hets. Fremfor alt, er hun redd for å forverre uholdbare situasjoner for samer, med å stå frem om trakassering.


– At kvinner og urfolk blir trakassert, er ikke noe nytt, er blant det første Camilla sier.

Derimot, er Camilla lei av å konforme andre, ved å ikke snakke ut.

Forrige uke fikk sjøsamen nok. 

Da hadde hun postet et bilde av seg selv, i sin egen nysydde kofte som hun gledet seg til å bruke på et seminar. 

Hun fikk til kommentar fra en mannlig følger hun egentlig ikke kjenner som skrev, «Sykt lyst å knulle dæ i kofte».

– Det handler om kofta mi. Jeg hadde nettopp sydd den, og legger den ut. Og klarer man å seksualisere den, da blir jeg dårlig, sier Camilla.

– Det verste av alt er at han ikke reagerte en gang. De fleste reagerer med «det var bare en spøk», sier Camilla. Foto: Privat

Hun mener at grunnen til å snakke om dette, er fordi det er et samfunnsstrukturelt problem. For henne, handler ikke om denne enkelte kommentaren, om hevn, eller om uthenging - men om å fortsette å sette dysfunksjonelle "normaler" på agendaen.

– Hensikten, er at folk skal reflektere over at dette er et problem. Det er samehets, og samiske rettigheter blir tråkket på. Noen bruker kofte i protest. Det er en identitetsmarkør. Dette legger jeg ut på min story, på Facebook og Instagram. Uansett hva jeg legger ut, er det ingen grunn til å kommentere slikt på min story, mener Camilla.

«Ikke alle menn er slik»

– Hvorfor er du så sint og sur?, spør folk om, når jeg snakker om mine erfaringer med folk, sier Camilla.

Hun presiserer videre at det ikke handler om humør, men om at hennes egne, og andres grenser og verdier blir trakassert.

Hun forteller at hun opplever motstand når hun snakker om dette, både fra menn og kvinner.

– Folk argumenterer med at, «ikke alle menn er slik». Hvordan skal jeg snakke om dette da? Dette er et samfunnsproblem. Det er bare se i kommentarfeltene på sosiale medier. Kvinnelige politikere, artister, og til og med Greta Thunberg ble seksualisert allerede da hun bare var 17 år. Den verste måten å krympe et menneske på er å seksualisere en person mot sin vilje, og å få folk rundt dem til å få de til å se dem som et objekt, sier Camilla.

Du tåler ingenting

Camilla har opplevd flere situasjoner, med det hun beskriver som å bli ufrivillig seksualisert. Hun forteller at flere kommer med kommentarer som insinuerer at det egentlig er Camilla sin reaksjon det er noe feil med.

– «Du tåler ingenting, du er pinglete», sier folk. Vi får ingen endring i samfunnet om man ikke sier ifra. Hvis man ikke vil ha trakassering i samfunnet, så må man si fra, mener Camilla.

Hun legger til:

– Man innbiller seg at hvis kvinner viser seg frem, så har man rett til å snakke som man vil om dem. Sist uke, da jeg fikk denne kommentaren ut av det blå, ble jeg kvalm og dårlig. Jeg er altså ikke på Onlyfans, så får jeg denne kommentaren fra noen jeg ikke engang har snakket med.

Camilla understreker at, selv ikke på Onlyfans er det greit med slik sjargong.

Helt «normale» folk

Camilla mener at menn som skriver eller sier slike kommentarer til henne, er vanlige folk, i vanlige jobber.

– De har familie, unger, hus, men likevel gjør de slik. Jeg vet ikke om det handler om at man ikke tåler kvinner med makt.

På spørsmål om hvordan hun har det i sitt indre med slike kommentarer, forteller hun at det føles verre når hun hører om hva andre kvinner opplever.

– Jeg er ganske sterkt psykisk, og føler meg derfor privilegert. Det knekker meg ikke. Men det som knekker meg, er når det fører til overgrep. Kvinner kommer til meg og forteller de har blitt utsatt for hets, trakassering og overgrep.

Camilla gir uttrykk for at hun er todelt. Hun er redd for å snakke ut, men mener samtidig at det å snakke ut er den eneste måten å få til en endring.

– Du vet veldig godt at hver gang du ikke reagerer på slike kommentarer og holdninger, fortsetter de til nestemann. Jeg er dritlei, og folk er nødt til å se at dette skjer. Det skjer enda. Det forsvinner ikke bare fordi vi har #meeto. Vi har flere andre arenaer folk kan gjøre slike ting på, mener Camilla.

Føler skam

Camilla stiller seg spørrende til hvorfor han kommenterte akkurat på det bildet, og tar opp problematikken med at minoriteter og urfolk blir seksualisert. 

– Når man blir en synlig same, så har man en slags redsel for å gjøre noe som går ut over andre samer. Andre samer har også samme problem som de er redde for. Jeg og kofta mi blir seksualisert. Jeg føler en skam i det, og jeg bidrar til seksualisering av samer, på en negativ måte, sier Camilla. 

– Dette er hovedkjernen til hvorfor jeg blir dårlig, fordi denne personen tramper på kofta mi og nedverdiger meg. Det er det største problemet. Hvorfor valgte han akkurat dette bildet? Det reagerer jeg på.

– Det er ikke min feil, men man føler et ansvar for det om. Ikke på grunn av samer selv, men på grunn av at man ser disse mekanismene av fetisjering av minoriteter og urfolk, avrunder Camilla. 

– Dette burde ikke skje

NordSalten Avis tok kontakt med vedkommende som kommenterte Camillas Snapchat-story. Han kunne ikke huske hendelsen, men sier at han ikke benekter det dersom dette ble hevdet. 

– Dette burde ikke skje, og det beklager jeg. 

 

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.