Vårrengjøring: De siste fem årene har Hamarøy Vekst AS drevet søppelrydding langs veiene i Hamarøy. I år er intet unntak, og det er en positiv gjeng NordSalten Avis møter på Storjord. F.v. Daglig leder, Åslaug Solem, Fredrik Jenssen og Jørhn Eirik Johansen. Foto: Anders Stensland Olsen

Har plukket søppel helt fra Innhavet til Bognes

Hamarøy Vekst AS har den siste uken tatt et krafttak for å gjøre kommunen presentabel til 17. mai.


Våren er ei fin tid. Det blir grønnere, lysere og lettere. Men langs norske veier og grøftekanter dukker det også opp mengder med søppel, og Hamarøy kommune er intet unntak. Da hjelper det godt på at Hamarøy Vekst tar ansvar for at store mengder av avfallet havner der det hører hjemme - i søpla. 

NordSalten Avis møter onsdag morgen daglig leder i Hamarøy Vekst, Åslaug Solem og medarbeiderne Fredrik Jenssen og Jørhn Eirik Johansen på Storjord. Sammen har trioen ryddet veiene og grøftekantene fra Innhavet i sør og videre nordover til Drag, Ulvsvåg, Sørkil og Storjord. 

– Det er innimellom litt tungt, og det kan bli lange dager. Mandag holdt vi på veldig lenge, og vi går jo opp og ned i veigrøftene hele dagen, så det er god trim, smiler daglig leder Åslaug Solem. 

Sikkerhet i fokus

Hun forteller at vårrengjøringa er en jobb Hamarøy Vekst, med godt mot, har gjort de fem siste årene. Alle ansatte må i forkant gjennomføre sikkerhetskurs med eksamen på slutten. Verdifull kunnskap og opplæring som de ansatte også kan ta i bruk andre steder, for eksempel til trafikkdirigering, mener Solem. 

I forkant av arbeidet gjennomfører de også risikovurdering og setter opp skiltplan på stedene de skal rydde, i samarbeid med Mesta. Det skal være trygt å plukke søppel langs veien. 

Skilting: Sikkerhet står i fokus når Hamarøy Vekst rydder langs veiene. Foto: Anders Stensland Olsen

Store mengder

Det er en positiv gjeng som møter avisas utsendte. Mindre positivt er mengden avfall de finner. 

– Vi rydder der det er mest søppel. Vi har plukket litt over 10 sekker bare de siste dagene, og mere er det, sier Fredrik Jenssen. 

– Enkelte steder er det veldig mye, og vi ser at det er mye folk kunne vært flinkere til å kaste i søpla selv. Man trenger ikke kaste ølbokser og brusflasker ut langs veien, særlig når vi vet at ølbokser er trasig for dyr. Så er det også en del sjokoladepapir, snusbokser og sigarettpakker som medfører en del plastavfall. Sigarettsneiper med filter og snusposer forsvinner heller ikke av seg selv, så det kunne folk godt la være å kaste i naturen, supplerer Solem. 

– Det er ikke så ille for oss som plukker søppelet, men for folk som bor langs veiene og særlig dyr tenker jeg det er trasig, fortsetter hun. 

Søppelsortering 

Alt avfallet vekstbedriften rydder blir kastet i restavfallscontainere hos Mesta. 

– Hvis folk selv tar vare på ølbokser, plast og annet avfall, så kan de også sortere det. Det har ikke vi anledning til når vi rydder langs veiene - alt avfallet havner i restavfallet. Hvis folk blir litt flinkere, så slipper man det. Det koster lite å ta det med seg, mener Solem.   

– Det er så enkelt at folk kan gjøre det selv. Det er også mange søppelkasser langs veiene, og da kan folk like greit kaste det der, oppfordrer Jenssen. 

Godt humør

Det regner godt på Storjord mens avisas utsendte er på befaring, og selv om folk kunne vært flinkere til å ta hånd om eget avfall, ser det ikke ut til å påvirke humøret eller arbeidslysten til søppelplukkerne nevneverdig. 

– Det er utrolig deilig å være ute, selv om det regner og vi blir våte fra ytterst til innerst. Det er en fin jobb, konkluderer daglig leder Åslaug Solem. 

Neste og siste post på programmet før årets ryddesjau er avsegstyrt er Bognes. Da hjelper det kanskje litt ekstra på arbeidslysten at Solem kan friste medarbeiderne sine med avslutningslunsj på Bognes veikro, som takk for god innsats. 

 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.