Siste
Maren pernille er nyutdannet jordmor og gleder seg til nye utfordringer (Foto: Kristin Elsbak) Kristin Elsbak
Ny jordmor på plass i Steigen:

–⁠ Egentlig burde vi vært fire

De siste årene har de brukt to pensjonerte jordmødre for å få vaktplanen til å gå opp. Nå får jordmødrene en etterlengtet forsterkning.


Fra 1. januar er det igjen to jordmødre på vakt. Og de har mer enn nok å gjøre. Fødselstallene er tredoblet det siste året.

– Egentlig burde vi vært fire, sier Kristin Elsbak, som har vært i stillingen siden 2000.

Fra januar har hun fått Maren Pernille Glomsrød med på laget. Sykepleieren flyttet til Steigen i 2010. De siste 2 årene har hun tilbragt ved jordmorskola i Oslo. Det er en spesialisering man tar etter sykepleierutdanninga.

Nå er de to i jordmødre på jobb igjen for første gang siden 2015. I hvert fall frem til sommeren. Da skal Kristin etter planen gå av med pensjon. De to inngår i vaktordning og har hele Steigen og Hamarøy som nedslagsfelt.

Stort arbeidspress

– Det er godt at vi er to igjen. Etter min erfaring går det ikke an med bare én jordmor. Det er ikke det jordmora gjør på kontoret som er så ressurskrevende, men det at vi har vakt døgnet rundt, året rundt, for å følge fødende til sykehuset. Den beredskapen legger bånd på veldig mye arbeidstid. Vi er avhengig av samarbeid med nabokommunene for å få det til å gå opp, sier Elsbak.

– Vil det bli ansatt flere da?

– Hamarøy får en fast jordmor fra sommeren av. Samtidig så slutter jeg etter planen, så da er det fortsatt bare to jordmødre. Jordmødre får man tak i, men vi må ha noe å tilby de. Det nytter ikke med brøk-stillinger slik som ellers i helsevesenet. Det må være 100%-stillinger på grunn av vaktturnusen. Det er også et faglig spørsmål. De må ikke bare gå rundt og ha vakt. De må kunne være i et fagmiljø også. Hospitere på sykehusene, møte de andre fagene i helsevesenet. Det er tette samarbeid som skal pleies, sier Elsbak.

På vakt

Vaktordningen innebærer at jordmor må vurdere om en fødsel er på vei og eventuellt bli med i ambulansen til Bodø. Den bilturen kan ta tre timer, og gjerne mer. Fødsler i ambulansen er vanlig.

– Det går som regel veldig bra. I fjor hadde vi 2 fødsler i ambulansen og to uplanlagte fødsler hjemme. De siste årene har vi brukt to pensjonerte jordmødre for å kunne holde vakta. Uten de hadde det ikke gått, sier Elsbak.

Spesialisering

Maren Pernille er fra Oslo. Hun er utdannet sykepleier og etablerte seg med familie i Steigen i 2010.

– Jeg hørte det var behov for jordmødre i kommunen. Etter et familieråd ble det til at jeg heiv meg på en to års videreutdanning. Jeg har jo to barn og samboer så det har blitt litt pendling. Det er godt å komme hjem til Steigen, sier Maren Pernille.

– Ser du noen utfordringer i den nye jobben?

– Man vet jo aldri hvor lang tid en fødsel tar. For noen går det fort. For andre kan det ta lang tid. Det er lang reisevei til sykehus og vi har mye vær som kan gjøre turen enda lengre. Det viser enda en gang hvor viktig det er å ha jordmødre på vakt. På den måten kan fødende føle seg trygge 24 timer i døgnet, sier Maren Pernille.