Niclas Antony Mikkelsen Ellingsen, Klima- og miljøansvarlig i Nordland AUF. Foto: Privat

En grønn ønskeliste til jul

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Niclas Antony Mikkelsen Ellingsen, Klima- og miljøansvarlig i Nordland AUF.

Nå som juletiden nærmer seg, sitter jeg her og tenker på hva jeg virkelig ønsker meg i år. Vel, glede og samvær med familie og venner er alltid på toppen av listen, men det er én ting som virkelig ligger hjertet mitt nært: en bedre klimapolitikk. 

Klimaendringene er ikke lenger er noe vi bare hører om på nyhetene – det er en realitet som påvirker hverdagen vår. Så i år bestemte jeg meg for å skrive ned mine ønsker for en grønnere fremtid.

1. Grønnere Transport for Enklere Ungdomsliv
Jeg ønsker meg en klimavennlig kollektivtransport som gir meg og mine venner muligheten til å reise rundt på en enkel og bærekraftig måte. Gi oss flere sykkelstier, elektriske busser og togforbindelser som gjør at vi kan utforske verden uten å etterlate et stort karbonavtrykk.

Arbeiderpartiet jobber med å innføre et nasjonalt ungdomskort for alle oss unge. Et kort som gjør at vi kan reise kollektivt i hele Norge med samme kort. Dette vil gjøre kollektivtransporten billigere og mer tilgjengelig for oss unge.

2. Utdanning for Bærekraft
La oss fylle klasserommene med undervisning om klima og bærekraft. Jeg ønsker meg en skolehverdag som inspirerer til miljøbevissthet og gir oss verktøyene vi trenger for å skape en bedre fremtid. Sats på forskning og utvikling av grønne teknologier, og gi oss muligheten til å lære og utforske feltene. For det er vår generasjon som må løse klimakrisen, men da trenger vi den riktige kompetansen. Vi må utvikle utdanningsfeltet for å gjøre fremtidens arbeidskraft grønnere.

3. Grønn Jobbskaping for Fremtiden
Gi oss et arbeidsmarked som fokuserer på grønn teknologi og fornybar energi. Jeg ønsker meg en fremtid hvor vi kan bygge karrierer som ikke bare er økonomisk bærekraftige, men også bidrar til å bevare planeten vår. Investeringer i grønn jobbskaping er investeringer i vår fremtid. Arbeiderpartiet har startet arbeidet med å bygge vindmøller, vi driver med karbonfangst og lagring. Vi skal kunne bruke ressursene våre i havet og andre steder for å skape grønne arbeidsplasser og mer ren energi til verden.

4. Klimarettferdighet for Alle
Sosialdemokratiske verdier lærer oss viktigheten av rettferdighet og likhet. Jeg ønsker meg klimapolitiske løsninger som tar hensyn til alle samfunnslag. La oss sørge for at ingen blir etterlatt når vi gjennomfører endringer mot en grønnere fremtid. For om vi ikke når de klimamålene vi har satt oss, risikerer vi at flere fattige land tørker ut. Vi risikerer at flere titalls millioner må flykte grunnet tørken!

Vi i AUF kommer alltid til å jobbe for en rettferdig klimapolitikk. En klimapolitikk der de som forurenser mest, også skal ta størsteparten av byrden. Verdens fattigste skal ikke sitte igjen med regninga.

Så, kjære regjering, dette er min ønskeliste for en bedre klimapolitikk!

La årets julegave være en grønnere fremtid for oss alle. La oss sammen jobbe mot en verden som er sunn, bærekraftig og rettferdig.

God jul og et grønt nyttår!

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.