UNG-journalistene Martin Kalvåg og Mathilde Leivseth, er ferdig i NordSalten Avis for denne gang. Foto: Privat

Fra nybegynnere til engasjerte journalister

Etter ni måneder med UNG artikler, er prosjektet over.


NordSalten Avis har gjennomført et spennende UNG-prosjekt fra oktober til juni, hvor ungdommer har fått muligheten til å lære journalistikk og bidra til lokalavisa. Prosjektet har ikke bare satt fokus på mindre medier, men også engasjert unge lesere. Mathilde Leivseth og Martin Kalvåg har vært sentrale deltakere i prosjektet, og de deler sine opplevelser og erfaringer som unge journalister.

En reise i journalistikkens verden

Mathilde Leivseth beskriver sin tid som UNG-journalist som en utrolig positiv opplevelse.

– Det har vært så hyggelig og fint å være UNG-journalist. Jeg har fått så mange nye erfaringer, og snakket med så mange hyggelige mennesker fra Salten. Jeg hadde aldri tenkt for et år siden at jeg skulle prøve meg på journalistikk, men det er en erfaring jeg nå ikke kunne vært uten, sier Mathilde.

Hun har lært mye om å skrive artikler, tenke kreativt og stille de rette spørsmålene.

– Jeg har også erfart hvor mye forskjellig som foregår i bygda, som ikke alltid kommer like mye frem eller får "credit". Vi har så mange flinke og engasjerte ungdommer, og arrangement for barn og ungdom, og det har vært veldig fint å få fremmet det, forteller hun.

Martin Kalvåg har også hatt en positiv opplevelse som UNG-journalist, men han innrømmer at det var litt skummelt i begynnelsen.

– I jobben som UNG-journalist har jeg blitt godt kjent med journalistyrket, noe som har vært veldig spennende. Det var litt skummelt i starten, men etter hvert ble jeg mer komfortabel, sier Martin.

Han understreker viktigheten av lokale medier for samfunnet, spesielt for de eldre.

– De lokale mediene har definitivt betydning for hva de lokale får med seg av det som skjer rundt om i Nord-Salten. Da spesielt for de eldre. I jobben som UNG-journalist prøvde vi å interessere flere unge lesere, noe jeg føler har vært noe vellykket, forteller han.

Veien videre

For Mathilde har prosjektet gitt mersmak, men hun ser ikke for seg en fremtidig karriere innen media.

– Jobben har gitt veldig mersmak, men det blir nok ingen fremtidig jobb innenfor media -selv om man aldri skal si aldri. Jeg tar derimot erfaringene jeg har lært inn i rollen som fremtidig norsklærer, sier hun.

Til høsten skal hun til Australia på utveksling, noe hun gleder seg veldig til.

Martin, derimot, kan se for seg en fremtid innen media.

– Jeg kan definitivt se for meg å jobbe med media i framtiden. Yrket er givende og utfordrer deg på en spesiell måte, men kanskje en jobb i en mer kreativ retning, avslutter han. 

Martin har akkurat blitt ferdig med videregående, så nå skal han ha et friår med reising og jobb. Senere går turen hans til Kirkenes hvor han skal ha førstegangstjeneste.

Prosjektet i NordSalten Avis har vært en suksess, og har gitt ungdommer verdifull erfaring og innsikt i journalistikkens verden.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.