Tanker mot helg

Huset og grunnmuren


Av: Odd Eidner

"Hver den som hører disse mine ord og gjør det de sier, ligner en klok mann som bygde huset sitt på fjell. Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Men det falt ikke, for det var bygd på fjell. Og hver den som hører disse mine ord og ikke gjør det de sier, ligner en uforstandig mann som bygde huset sitt på sand. Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Da falt det, og fallet var stort. Da Jesus hadde fullført denne talen, var folket slått av undring over hans lære, for han lærte dem med myndighet og ikke som deres skriftlærde." Matt. 7, 24-29

Det er høysesong for bryllup. I gamle dager var det én bryllupssalme som var veldig populær. Den står i Landstads reviderte salmebok på nr. 717. Det første verset begynner slik: ”I bygge skal huset på ordets klippegrunn, så rokkes ei muren i stormværets stund.” 

Det er et fint bilde som brukes i denne salmen. Bildet er hentet fra søndagens tekst. Her sammenlignes mennesket med et hus som står på en grunnmur. Jeg bruker ofte å sammenligne mennesket med et hus med mange rom inni. I dette huset skal det være plass til hele livet. De to viktigste rommene i huset er Gledens rom og Sorgens rom. Grunnmuren heter Tro, taket er Håpet og huset skal fylles med Kjærlighet.

Grunnmuren og fundamentet til et hus er viktig – det minner Jesus oss om. Det er bare en uforstandig mann som bygger huset sitt på sandgrunn. Hvis huset skal stå trygt i storm og regnvær, må det stå på en solid grunnmur som er forankret på fjellgrunn.

Grunnmuren – det handler om vårt livssyn og våre verdier. Men det handler om noe mer enn å ha den rette troen, sier Jesus. Troen må følges opp av gode gjerninger. Vi må leve slik som vi lærer. Det gjelder både i livet og i samlivet. Det blir vi minnet på om denne søndagen i juni. Og det kan vi tenke på når vi holder på med et eller annet husprosjekt i løpet av sommeren.

Velsignet sommerhelg!Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.