Siste
Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Hva vil Bodø kommune med samiske språk?

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen

Åpningen av Bodø 2024 skapte debatt og hets. I møte med krevende samfunnsdebatter så kan vi ikke la det bli stille. For stille har det blitt så altfor mange ganger i det samiske samfunnet. 

Hva er det beste svaret mot hets og diskriminering? Jo, det er en aktiv og fremoverlent politikk.

Åpningen av Bodø 2024 skjedde mens Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport debatteres i Norge. Det er ikke bare åpningen av Bodø 2024 som trenger et ordentlig svar. I møte med flere hundre år med fornorskning, må det offentlige Norge ha et klart svar. 

Vi har fått et tydelig svar fra fylkesrådsleder Svein Eggesvik. Gjennom møter med samiske institusjoner, forsoningsmøte på Hamarøy og en uforbeholden unnskyldning på vegne av Nordland fylkeskommune har han svart tydelig på hva fylkeskommunen vil i etterkant av åpningen. Det er ikke mindre enn imponerende og fremoverlent. 

Men hva vil Bodø kommune? Hva er målene? Sametinget har i sin behandling av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport vært tydelige på at det må aktive handlinger til i møte med rapporten. Ikke minst må vi sikre at skader etter fornorskning repareres. 

Tromsø kommune og Saltdal kommune har gjort vedtak om å bli med i forvaltningsområdet for samiske språk. Oslo kommune besøker Sametinget i desember, og sammen med Evenes, Engerdal og Sør-Varanger kommuner står de på startblokka for en søknadsprosess. Det er tydelig at Bodø kommunes navn mangler på den lista.

Bodø kommune og Sør-Hålogaland bispedømme har gått sammen om å følge opp rapporten. Det kan være fint. Men kirken har ikke nøklene til å melde inn Bodø kommune inn i forvaltningsområdet for samiske språk. Det har kommunen. 

Jeg ber altså om at kommisjonsrapporten skal møtes med politikk som gjør noe med at samer får styrkede språkrettigheter, som styrker språkopplæring i barnehage og skole. Politikk som utgjør en forskjell på samer som bor i kommunen. Politikk som gir innbyggere verktøy til å bygge en samiskspråklig fremtid i Bodø. 

Hvis Bodø kommune skulle ta valget om å bli med i forvaltningsområdet så ville det være en oppfølging av kommisjonsrapporten som ville gitt faktiske resultater på dagen. Det ville ikke være avhengig av en lang prosess med å definere hva er forsoning, eller at majoriteten en gang skal lære å være mer tolerant og lære mer om det samiske Bodø. 

Jeg vet hva jeg vil, jeg vet hva Sametinget vil, men hva vil Bodø kommune?

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.