Foto: Hamarøy kommune
Av unge for unge

Rock Mot Rus –⁠ festival for de under 18 år

Rock Mot Rus er en musikkfestival som skapes for og av ungdommen på Andenes i Andøy. Festivalen er en av landets største ungdomsfestivaler og går alltid av palmehelga, som i år blir 22.mars til 24.mars. Tilbudet er veldig attraktivt, og både ungdommer fra Hamarøy og Steigen skal ta turen.


Rock Mot Rus er en rusfri festival, noe som gjør at den er en av få festivaler som er tilgjengelig for ungdom under 18 år. Rock Mot Rus hadde sin første festival i 1983, og har holdt det gående hver palmehelg siden, og er dermed blitt en av landets eldste og største ungdomsfestivaler. 

Her kan man melde på sitt eget band på rockemønstring, eller man kan komme for å se på artistene som i år er blant annet RSP & Thomax og Skaar. Natt til lørdag holdes det en rockemønstring, hvor ukjente band og artister får spille noen sanger hver, vinneren blir kåret natten etter og mottar en pengepremie. Noen av artistene som spilte som «amatører» på scenen på Andenes før de ble kjent er blant annet Kråkesølv, Tungtvann og Sivert Høyem. 

I fjor reiste 23 ungdommer fra Hamarøy til Andenes sammen med ungdommer fra Steigen, og etter en fin tur var målet å fortsette tradisjonen. Med prosjektet «Hamarøy og Steigen blir bestevenner», så er dette en fin måte å bli kjent med ungdom på tvers av kommunegrensene, og også i år var tilbudet veldig etterspurt fra begge kommunene. Kommunene spanderer transport, og det reiser både elever fra ungdomskolen og videregående i Hamarøy og Steigen, men det er ingen som skal stille i Rockemønstringen i år. 

NSA har spurt Mathilde Mortenes, som er vokalist i punkbandet Barnevænnlig som vant Rockemønstringen i 2022 om hva hun synes om festivalen. I år blir 19 åringens fjerde gang på Rock mot Rus. 

– Det beste med festivalen er at man møter mange kule jevnaldrende musikere og ungdommer som driver på, og er interessert i det samme som deg selv, sier vokalisten. 

Etter at Barnevænnlig vant Rockemønstringen i 2022 åpnet det mange nye dører for dem. De fikk masse promosjon i lokalavisene, og tillegg masse oppmerksomhet i nord fra booking gjengen i festival Norge. Premien var 20 000 kroner, som bandet brukte på deres første innspilling. Etter dette har de spilt både på Parken og Buktafestivalen. Navnet deres har blitt mer kjent, og de har fått spilt på mange konserter i hele Norge.

– Det er kanskje Norges største port åpner til et større nettverk i musikk Norge, avrunder Mortensen. 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.