Siste
Flere samiske elever ved Knut Hamsun videregående skole mener skolen ikke har gjort nok for å sikre de en god skolehverdag. Fra venstre: Thea Paulsen, Benedikte Eriksen, Ingeborg Pedersen, Vilde Langås, Kjerstin Solstrøm og Linnea Knutsen. Foto: Arkiv.

Samiske elever åpner opp: – Det er veldig utfordrende å være elever med samisk bakgrunn ved denne skolen

Samiske elever ved Knut Hamsun videregående skole mener skolen ikke gjør nok for å sikre de en god skolehverdag.


Forrige uke ble det avholdet et møte i regi av Nordland Fylkeskommune om ungt utenforskap. Samiske elever ved Knut Hamsun videregående skole var invitert, og deltok på møtet. 
 
Elevene var invitert for å dele av sin erfaring med det å være samer og elever ved skolen, samt gi innspill til utdanningsavdelingen i fylkeskommunen om hvordan man kan gjøre skolehverdagen bedre for samiske elever ved Knut Hamsun vgs. 

Utfordrende tid

Elevene forteller om en utfordrende tid som elever ved Knut Hamsun vgs. 

– Det er veldig utfordrende å være elever med samisk bakgrunn ved denne skolen. Man må være psykisk sterk for å klare å være same ved Knut Hamsun vgs, sier elevene Kjerstin Solstrøm, Thea Paulsen og Benedikte Eriksen til NordSalten Avis. 

– Man må tåle en god del skitkasting. Vi opplever at vi ikke et en så stor del av felleskapet på skolen, og blant medelevene våre blant annet. Vi har fått høre så mye og opplevd så mye negativt om oss på grunn av vår etnisitet og vår samiske bakgrunn, fortsetter de. 

Elevene Vilde Langås, Linnea Knutsen, Ronny Paulsen, Ingeborg Pedersen, William Knutsen og Edward Paulsen er kjent med uttalelsene i saken fra overnevnte medelever, og ønsker å stille seg bak de.

Flere samiske elever mener det er veldig utfordrende å være elever med samisk bakgrunn ved Knust Hamsun videregående skole. Arkivfoto.

Sterke inntrykk

Flere av deltakerne på møtet reagerte sterkt på de samiske elevenes skildringer av sin skolehverdag. Deltakere felte tårer og var målløs over hva de samiske elevene formidlet, forteller elevene selv.

– Vi fikk mange gode tilbakemeldinger og kommentarer at det var bra vi sa det så direkte og ærlig i møtet. Vi sitter selv igjen med en positiv følelse, at vi ble positivt mottatt av de som var med i møte, og at de var lyttende og forståelsesfulle, sier elevene. 

Har ikke blitt bedre

De samiske elevene mener at grepene skolen har tatt ikke har gitt resultater, og at skolehverdagen ikke har blitt bedre.

– Vi blir stadig møtt med at "det er nulltoleranse for slikt" og "dette må tas på alvor" osv. Men det er ikke gjort stort for å forbedre skolehverdagen vår. Til nå har skolen blant annet invitert politiet til skolen for å prate om overgrep og Tysfjordsaken. En sak som vi ble plaget mye med i vårt første år ved skolen, uten at det har hjulpet i vår skolehverdag, forteller elevene. 

– Skolen har tatt initiativ til møter med alle samiske elever og elever og foresatte fra Drag til flere møter. I møtene fikk vi luftet vår frustrasjon og vi fortalte om våre følelser rundt situasjonen, men vi mener det ikke har ført til noe i ettertid. Skolen har også prøvd å få til en slags skrivedag med oss samer hvor vi skriver ned våre opplevelser og erfaringer. Oppsummert vil vi si at skolen gir oss et inntrykk at de tar umiddelbare grep, men dette varer i bare maksimalt en uke, før alt er som før, sier elevene avslutningsvis. 

– Svært alvorlig

Rektor ved Knut Hamsun vgs, Eirik Stensland, sier til NordSalten Avis at han ble gjort kjent med denne saken umiddelbart etter møtet i Bodø torsdag forrige uke, og at saken tas på høyeste alvor.

– Det som elevene målbærer i møte er svært alvorlig. Skolen tar dette på aller største alvor, og har også registrert dette som et brudd på Opplæringslovens § 9A, om retten til et trygt og godt skolemiljø, sier Stensland.

– Vi har varslet skoleeier om saken, og vi har i dag (mandag 23. mai jour. anm.) hatt et godt og konstruktivt møte med de aktuelle elevene. Vi skal sammen med elevene finne gode tiltak slik at alle føler seg ivaretatt og trygge på skolen, og har tillit til de voksne som er ansatt her. Vi har ingen ytterligere kommentarer til saken på det nåværende tidspunktet, avslutter Stensland.