Mange barn og ungdommer i lulesamisk område tilbrakte store deler av sin barndom på internat rundt om i Tysfjord.
Lokal gruppe
Spesialrådgiver Anne Gurák ved Arran lulesamiske senter fant noen av historiene i en lokal gruppe på Facebook. Og det er denne kulturskatten hun vil dele og løfte frem i lyset under arrangementet Temakveld om internatliv fredag 1.april.
– På seminaret i Musken vil vi åpne opp for ulike fortellinger fra internatlivet; om lek, moro og godt samhold, men også om utfordrende sider som mobbing, savn og språkutfordringer.
Gurák vokste selv opp som nabo til det store internatet, som ble bygd i Kjøpsvik på slutten av 60-tallet. Dit kom etter hvert ungdommer fra hele Tysfjord.
Til Musken
Men historiene om internatliv startet lenge før det. I Musken. Hit kom elevene for å gå på skole. Små barn og større ungdommer kom etter hvert fra hele Hellmofjorden. Og initiativtakeren til seminaret, har humret godt til mange av historiene som fortelles i Facebook-gruppa. Mange av dem handler om gode minner knyttet til skolegang – og fritid.
– Det er naturlig å legge arrangementet til Musken og det som i dag er forsamlingshus for læstadianerne. Her gikk mange på skole. Her tilbragte de fritiden – og her sov de. Vi hadde ikke bare ett internat i fjorden. De var spredt flere steder, men etter hvert ble ungdomsskoleelevene sentralisert til Kjøpsvik, der de bodde på internatet. Dette var på 60-tallet.
Kulturskatt
Gurák mener det befinner seg en kulturskatt av historier, som er verdt å formidle. Hun ønsker at seminaret i Musken skal gi rom for alle typer historier; også de vonde.
– Det blir en viktig dokumentasjon av folks liv her i fjorden, og det er en del av den samiske historien. Medlemmene av Facebook-gruppa med utgangspunkt i Musken, forteller for det meste om samhold, glede og fellesskap. Det er morsomme historier, som får en til å trekke på smilebåndet og humre for seg selv. Hvem som har rekorden etter et hopprenn, diskuteres heftig forsatt i dag. Det er vel slik at vi alle etter hvert som vi blir eldre, tenker tilbake på vår egen barndom og oppvekst, og dermed kommer historiene tilbake til oss.
Utfordringer
Ifølge Anne Gurák har det selvfølgelig ikke bare vært hyggelig å bo på internat. Historiene om savn, sårhet, mobbing og språkproblemer er der også. Spesielt møtet med Kjøpsvik og internatlivet der, bød på utfordringer for mange. Også de historiene skal vi gi plass til.
I tillegg til historiene fra de som levde internatlivet rundt omkring i Tysfjord, vil Ida Marie Bransfjell fra Saanti Sijte i sørsamisk område fortelle om sin oppvekst på internat i Snåsa. Lege og psykiater Øystein Sørbye vil holde et foredrag om konsekvenser for barn som følge av adskillelse fra foreldre og familie. I tillegg er Kitty Aira og Mareno Mikkelsen fra Tysfjord, invitert til å fortelle om erfaringer fra sin oppvekst.