I en omfattende erklæring ba Stortinget om unnskyldning for fornorskingspolitikkens overgrep og erkjente ansvaret for konsekvensene den har hatt på språk, kultur og identitet. Sammen med unnskyldningen følger også 16 konkrete tiltak som skal bidra til forsoning og gjenoppbygging av minoritetenes språk, kultur og rettigheter.
En unnskyldning for uopprettelige skader
Fra midten av 1800-tallet og i flere tiår fremover, var den norske fornorskingspolitikken en brutal prosess som hadde som mål å assimilere samer, kvener og skogfinner i det norske samfunnet. Mange mistet språket, tilgangen til egen kultur og historiske tradisjoner, og ble utsatt for diskriminering og undertrykkelse.
I fjor sommer la Sannhets- og forsoningskommisjonen frem en rapport som dokumenterer fornorskingspolitikkens alvorlige konsekvenser, og det er på bakgrunn av denne rapporten at Stortinget nå tar ansvar og lanserer nye tiltak.
De 17 tiltakene – forpliktende tiltak for en ny fremtid
Sammen med unnskyldningen la Stortinget frem en rekke konkrete tiltak, som regjeringen nå skal jobbe videre med for å styrke minoritetenes situasjon og bidra til å gjenreise språk, kultur og rettigheter. Her er de 17 punktene som Stortinget har bedt regjeringen om å gjennomføre:
1. Nasjonal beklagelse: Stortinget formidler sin dypeste beklagelse for fornorskingspolitikkens overgrep og ber om unnskyldning for rollen de har spilt.
2. Nasjonalt kompetansesenter: Et nytt nasjonalt senter for fornorskingspolitikk og urett skal organiseres for å drive forskning, dokumentasjon og forsoningsarbeid i nært samarbeid med samiske, kvenske og skogfinske miljøer.
3. Språk- og kulturarenaer: Regjeringen skal vurdere hvordan aktive, lokale kulturarenaer for urfolk og nasjonale minoriteter kan sikres stabil drift.
4. Språkopplæring: Regjeringen skal gjennomgå og styrke språkopplæringen i samisk og kvensk, med sikte på å gjøre det lettere for barn å lære disse språkene.
5. Økonomisk støtte til språkutvikling: De økonomiske rammene for kommunenes og fylkeskommunenes ansvar for språkutvikling skal styrkes.
6. Gjennomgående språkopplæring: En ny nasjonal satsing på språkopplæring for samiske og kvenske språk fra barnehage til voksenopplæring skal etableres.
7. Teknologi og undervisning: Regjeringen skal støtte teknologiutvikling og nye undervisningsmuligheter for bedre utdanningstilbud på samisk og kvensk.
8. Skogfinsk språkhistorie: Museet for skogfinner skal få ressurser til å forske på og formidle skogfinnes språkhistorie.
9. Forsoningsarbeidets videreføring: Forslag til prioriteringer for oppfølging av Sannhets- og forsoningskommisjonens anbefalinger skal inkluderes i statsbudsjettet for 2026.
10. Synliggjøring av kultur: Regjeringen skal oppfordre nasjonale institusjoner til å samarbeide tett med samiske, kvenske og skogfinske institusjoner for å bevare og fremme minoritetskultur.
11. Kunstverk for historieformidling: Regjeringen skal sørge for at kunstverk overlevert fra kommisjonen brukes til å formidle fornorskingshistorien.
12. Endringer i navneloven: Etterkommere av urfolk og nasjonale minoriteter skal lettere kunne ta tilbake sine opprinnelige etternavn gjennom endringer i navneloven.
13. Fredning av kulturminner: Kulturminneloven skal endres for å sikre automatisk fredning av kvenske og skogfinske kulturminner, slik som for samiske kulturminner.
14. Kompetanseheving for offentlige ansatte: Offentlige ansatte skal oppdateres i kunnskap om minoriteters rettigheter, språk og kultur.
15. Handlingsplan for språkstyrking: Regjeringen skal lage forpliktende handlingsplaner for å styrke de språkene som ble utsatt for fornorsking.
16. Rapportering av kvensk språkutvikling: En modell for rapportering om utviklingen av kvensk språk, lignende den for samiske språk, skal etableres.
17. Årlig oppfølging og helhetlig melding: Regjeringen skal årlig rapportere til Stortinget om arbeidet med urfolk og minoriteter, og legge frem en helhetlig melding om forsoningsarbeidet hvert fjerde år, første gang i 2027.