– Vi har det veldig artig, sier disse seks som utgjør konkurransegruppa i Drag svømmeklubb. Foto: Stina Johnsen.

Svømmer 120.000 meter i løpet av en uke

Forrige uke stakk avisa innom på en av treningsøktene til konkurransegruppa i Drag svømmeklubb. Ringside fikk man bevitne dedikerte utøvere og trenere, og den gode atmosfæren i svømmehallen var til å ta og føle på.


Drag Svømmeklubb ble stiftet i 1996 og har cirka 245 medlemmer. Treningsgruppene er delt inn i fire, der inndelingen er ferdighetsbasert og ikke etter alder, og oppfølgingen er fordelt mellom seks dyktige og engasjerte trenere. 

  LÅMØ, 15.-17. mars i Tromsø

  • LÅMØ (Landsdels årsklassemønstring) 

    «5 svømmere, 25 starter og 25 personlige rekorder.

    I helga som gikk var Ingebjørg, Anna, Adriana, Matheus og Enny i Tromsø og svømte mot de aller beste i hele Nord-Norge, og som trener for disse fem fantastisk flinke svømmerne så må jeg si at jeg er imponert, det gikk over all forventning. Det ble generelt en tipp topp tur til Tromsø».

    Det skriver trener Malvin Eriksen på klubbens facebookside. 

I tillegg arrangeres det barnesvømming for de opp til seks år, «Vill i vann» med fokus på lek og konkurranser, beregnet for mellomtrinnselever, ungdomssvøm fra 7. - 10. klasse, der fokuset er lek, avslapping og badstu. De voksne har også fått tildelt tid til trening, avslapping og badstu. Og på fredager kan medlemmer delta på «Medlemssvøm».

Det organiseres også klubbstevne en gang i året, i tillegg til at svømmerne har mulighet til å dra på stevner til andre steder. Rekruttsvømmerne deltar på tre til fire stevner i året, mens konkurransegruppa er på cirka ti stevner, alt i fra regionale til store internasjonale som Nordsjøstevnet og Bergen Swim Festival. 

I løpet av en uke har konkurransegruppa seks/sju treningsøkter i basseng. Foto: Stina Johnsen.

Svømmestevner er det aller beste 

Enny (11) er yngste svømmer i konkurransegruppa. Hun forteller at hun har svømt siden 3. klasse og at det er fint å få være med blant de beste.

– Jeg tror jeg har svømt siden 3. klasse. Det er bra å få være med i konkurransegruppa, jeg føler meg som en del av en gjeng. De eldste blir fortere ferdig, men det er ganske bra uansett.

Det beste med svømming er å få reise rundt på stevner, synes hun, og at de er så mange medlemmer i svømmeklubben.

– Det beste er å dra på stevner og få konkurrere, og så er det artig å vinne og få premie. I tillegg er det fint å bare være sammen. Vi er mange i svømmeklubben og det er artig, sier Enny.

Enny Waara. Foto: Stina Johnsen.

Storebror Matheus (12) er også en ivrig svømmer. Han synes det er stas å få være med i konkurransegruppa.

– Jeg begynte å svømme i 4. klasse, og nå har jeg vært med de eldste en god stund, og det er veldig kult å være i konkurransegruppa.

– Det artigste er å dra rundt på stevner og konkurrere. Treningene er også bra, men det beste er å møte andre og konkurrere mot dem, forteller Matheus.

Matheus Waara. Foto: Stina Johnsen.

Adriana (13) liker alt som har å gjøre med svømming og hennes favorittdistanse er 200 meter crawl.  

– Jeg liker alt med svømming, jeg trives med det. Det er artig å være med venner og å trene sammen. I tillegg får vi reise på stevner og da blir vi enda bedre kjent, og så møter vi andre svømmere.

– Min favorittdistanse er 200 meter crawl. Jeg jobber hele tiden for å få bedre tider, spesielt på 50 bryst og fly. Der kan jeg jobbe bedre, men det kommer etter hvert. Det viktigste er uansett å ha det artig, mener Adriana. 

Adriana Kunto. Foto: Stina Johnsen.

– Jeg tror jeg gikk i 4. klasse da jeg begynte med skikkelig svømmetrening.

Det forteller Anna (13). Hun trives i Drag svømmeklubb og hun skryter av tilbudet som klubben gir.

– Tilbudet her på Drag er veldig bra og vi er heldige som har eget basseng. I tillegg har vi en god trener, og uten Malvin hadde vi ikke gjort det like bra. Jeg må si vi er heldige som har han.

Anna liker å reise rundt på stevner, og hun har som mål å komme til de største stevnene.

– Det er stas å få være med i konkurransegruppa, for det betyr det at man er ganske god og man får reise rundt på forskjellige plasser. Det er det som er det beste med å svømme. Jeg liker å reise rundt i Norge og vi får oppleve mange kule steder. I tillegg er det koselig å være sammen. Da heier vi på hverandre og ønsker alle det beste. Også hvis vi har fått venner i andre klubber, da heier man på dem og håper at de får gode tider.

– Jeg håper å komme på store stevner, der jeg har vært nødt til å kvalifisere meg. Da er man god nok til å være med på disse stevnene, sier Anna.

Anna Kalvåg. Foto: Stina Johnsen.

Ingebjørg (15) trekker frem samholdet i gruppa og det fine miljøet de har.

– Fokuset vårt er både på resultater, men også på det sosiale. Det handler også om å være sammen og å heie på hverandre, og være gode lagkamerater, det synes jeg er viktig.

Hun har allerede deltatt på flere store stevner, og neste mål er Ungdomsmesterkap og Norgesmesterskap for junior.

– Motivasjonen er å nå UM og NM, så jeg trener for å nå målet om å komme dit, forteller Ingebjørg. 

Ingebjørg Jakobsen. Foto: Stina Johnsen.

– Svømming er artig, og adrenalinet man føler i konkurranse er noe jeg ikke har kjent på før, så det er det som driver meg mest, uttrykker Rannus (16).

– Drivkraften er treningen. Vi har trening så og si hver dag og jeg er glad i å trene. Jeg liker den følelsen når jeg kommer hjem fra trening og er ordentlig sliten, da føler jeg at jeg har fått noe ut av dagen.

Eldstemann i gruppa elsker å svømme, og særlig de lengste distansene. Målet til Rannus er å bli en god allround-svømmer.

– Jeg er nok best på 50 fri, men favorittøvelsene er de lengste distansene, for eksempel 1500 fri. Jeg liker når det blir skikkelig hardt og jeg må presse meg og ta ut det aller siste.

– Jeg vil bli god på alle distansene og svømme alt som er tilgjengelig, og så håper jeg å komme til noen av de bedre konkurransene som er i Bergen og Stavanger. Jeg begynte ganske sent å satse på svømming, så det tar kanskje litt lengre tid, men det kan være mulig hvis jeg legger ned den innsatsen som trengs.

Som de andre konkurransesvømmerne liker også han å reise på stevner, og noe av det beste for hans del er alle han blir kjent med og vennene han har får.

– Det er morsomst er å dra rundt å møte de andre svømmeklubbene. Da bor man gjerne i lag på skoler og man møter igjen venner som man er blitt kjent med gjennom svømmingen. Jeg har fått en god del venner innad i miljøet, som jeg lærer å kjenne bedre og bedre for hver gang jeg treffer dem, sier Rannus. 

Rannus Kunto. Foto: Stina Johnsen.

Brennende engasjement for ungdom

Det er 12 år siden Malvin Eriksen startet som trener i Drag svømmeklubb. Barna Tobias og Christel begynte med svømming, og da ble veien inn kort også for hannes del. Tobias la opp for 10 år siden, mens Christel ga seg som aktiv svømmer i 2019, og da skulle egentlig Malvin også gi seg. 

– Jeg skulle egentlig gi meg da, men så kom Patrik Ellingsen opp i konkurransegruppa, og da ville jeg følge han opp. Det kommer stadig opp nye svømmetalenter, og det er spennende for hvert nye talent, så her er jeg nå enda, smiler Malvin.

Han er trener for konkurransegruppa, der svømmere er i alderen 11 - 16 år. De har seks til sju svømmeøkter, pluss tre basisøkter, noe som utgjør cirka 12-15 timer i uka. Distansen de svømmer ligger rundt 120.000 meter i løpet av en uke. 

– Nivået på svømmerne er ulikt, så treningen må legges opp deretter. Noen ganger kan det være en utfordring. Ofte kjører vi like program, men kutter ned noe for de yngste. Nå ska det sier at de yngste har kommet seg enormt, så de holder godt nivået til de eldste.

– I tillegg til de faste så er noen fra gruppen under med på enkelte treninger. De får kjenne på nivået og får følelsen av konkurranse, forteller Malvin.

Han har ikke klart å gi seg som trener enda. Motivasjon ligger i det å legge til rette for at ungdommene kan få utvikle seg, samtidig som det er inspirerende at klubben hevder seg i toppen. 

– Det å få være med å utvikle ungdom er spennende. Drivkraften er rett og slett å se gleden hos svømmerne når de mestrer ting så godt som de gjør. Drivkraften ligger også i å skape resultater, selvfølgelig er det artig at vi hevder oss så godt i Nord-Norge. 

– Svømmerne er pliktoppfyllende og legger ned en enorm innsats. På treningene gjør de akkurat det som er på programmet for den dagen, uten å "mokke". De har den gutsen som skal til for å nå målene som de setter seg, mener treneren. 

Malvin Eriksen har ingen planer om å gi seg som trener. Foto: Stina Johnsen.

Mangler hovedsponsor

Det koster en del å være en aktiv svømmeklubb, satse på talentene og det å skulle dra rundt på stevner. Ofte er det dyre reiser, fra Stavanger i sør til Finnmark i nord. I dag har ikke Drag svømmeklubb egen hovedsponsor, men ifølge treneren ønsker de bedrifter mer en gjerne velkomne til å være med å løfte klubben.

– Som regel betaler svømmerne mellom 500-1500 kroner i egenandel. Vi har noen bedrifter som sponser oss inn imellom. Jessen Rør for eksempel, som sponset med 10.000 kroner til helgas tur til Tromsø.

– Hadde vi hatt egen hovedsponsor så hadde hverdagen for svømmerne blitt betraktelig bedre. Da kunne man planlagt litt større og enda lengre frem i tid. Det ville hjulpet klubben både i treningshverdagen og ikke minst på reiser. Det hadde svømmerne virkelig fortjent, avrunder Malvin Eriksen.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Drag Svømmeklubb