Espen Fossvik har ambisjoner om å gå Styrmannsskolen. Foto: Privat.
Av unge for unge

Unge og ivrige fiskere: –⁠ Alltid likt å fiske og være ute

Espen Fossvik og Magnus Leivseth fra Hamarøy er to gutter som har valgt et litt annet utdanningsløp. Begge har nemlig valgt å ta utdanning som fiskere.


Fiske og Fangst er en linje på videregåendeskole hvor elevene starter med to år på skolebenken, og deretter tilbringer de to år ute på havet som lærling. Etter fire år kan man ta fagbrevet som fisker. Magnus tok fagbrevet som fisker i 2021 etter å ha tatt utdanningsløpet sitt på Leknes. 21-åringen har alltid vært motivert og likt å være ute å fiske. 

– Jeg har alltid vært en staut kar, så jeg ville ha ett yrke hvor jeg kan bruke kroppen min, sånn at ikke musklene ble laget forgjeves, sier Leivseth. 

Glad i fysisk arbeid

Espen Fossvik går siste året på Myre, før han skal ut på havet som lærling. 19-åringen forteller at han alltid har vært glad i fysisk arbeid og hatt en interesse for yrket.

– Jeg har hentet mye av motivasjonen min fra bestefar som har holdt på med det samme, tilføyer Fossvik.

Selv om guttene var forberedt, så var det flere ting som overrasket dem. Magnus forteller at det som overrasket han mest i starten av jobben, var hvor fort kroppen ble vant med å jobbe med lite søvn over lang tid. Espen tilføyer at det var mer fysisk tungt arbeid enn det han hadde forventet, men at han ikke lar seg vippe av pinnen for den grunn.

– Jeg jobber som regel i skift hvor vi jobber i seks timer, og har seks timer fri i en tidsperiode på alt fra tre uker og mer. På de seks timene skal man både få spist, og prøve å få seg noen timer med søvn, men det har gått overraskende bra, sier Leivseth.

Magnus Leivseth tok fagbrevet som fisker i 2021. Foto: Privat.

Ambisjoner om å gå Styrmansskolen

Magnus tok fagbrevet i 2021, men har enda ikke fått fast jobb. Den unge fiskeren har derimot vært på flere vikarturer for forskjellige båter, hvor det kan være noen lange perioder med mye jobb, mens andre perioder kan det være lite arbeid. 

– Jeg har hatt opp mot tre måneder på rad med jobb på det meste. Man møter mye nytt mannskap, og man lærer noe nytt hver dag man er ombord, sier Magnus.

Planen hans er å få fast jobb som fisker, og senere gå Styrmannsskolen slik at han får sertifikat til å kjøre større båter. Fossvik har samme tanke innen Styrmannsskolen, men forbereder seg først til lærlingperioden. 

NSA har spurt guttene om de hadde noen tips til andre ungdommer som ønsker å gå samme yrkesvei. Fossvik nevner at det er viktig å jobbe hardt med målene sine og vise god interesse når man er ute på båt. Da vises det at man vil være der, og har interesse i å gjøre en god jobb, som kan gi deg fordeler i senere tid. Leivseth legger til at man må være psykisk innstilt hele tiden på at det er mye jobb, og at man alltid skal jobbe så godt en kan. Da man kommer til å bli sliten. 

– Bruk lærlingetiden på å vise deg frem, og hvis man synes det blir mye jobb, er det viktig å huske at det blir betalt for strevet, avrunder Leivseth. 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Fiske NSAung