Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til. Foto: Thomas Brun

Tør å være festbrems i sommer!

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Vi må tørre å si ifra når noen drikker for mye foran barna. 

Nå starter den etterlengtede skoleferien som barna har gledet seg til hele året. Det er tid for å slappe av på badestranda, spise is i varmen - og tid for sene sommerkvelder sammen med familie og venner. 

Se for deg dette: Det er sommerfest med både store og små. Barna leker i hagen, mens de voksne skåler rundt bordet. Det er god stemning, og latteren sitter lett. Det fylles en ny runde i glassene, og vinflasken søles ut over hele bordet. Brått blir du oppmerksom på at én rundt bordet er i ferd med å drikke litt for mye. 

Du er ikke alene om du har opplevd dette. 4 av 10 sier de har sett berusede voksne sammen med egne og andres barn i sommerferien.

Selv om de fleste av oss kan kjenne oss igjen i en situasjon hvor vi tenker at det drikkes for mye med barn til stede, kan det være vanskelig å vite hva du skal gjøre. Det er naturlig å ikke ville ødelegge den gode stemningen. Men dersom du synes drikkingen er ugrei, kan du være trygg på at barna opplever det på samme måte.

For barn påvirkes av voksnes alkoholbruk tidligere enn mange tror. Det voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn både usikre og utrygge. Hvert år spør vi i Av-og-til barn om hvor mye de mener det er OK at voksne drikker når de er sammen med dem. Da svarer de fleste null, ett eller maks to glass. Derfor vil vi i Av-og-til komme med oppfordringen om å si ifra hvis du ser at noen drikker for mye foran barn i sommer. 

Så hvordan kan du gjøre det? Vårt tips er at du forsøker å inkludere alle og foreslår at dere roer det ned sammen, i stedet for å kun snakke til den ene personen. Kanskje du kan sette frem mer vann? Hjelper det ikke, er det best å ta det på tomannshånd med en vennlig tone og forståelse. Er det en mer alvorlig situasjon hvor du blir bekymret for et barn, kan du for eksempel drøfte situasjonen med andre voksne. Husk at du også kan ringe alarmtelefonen for å få råd. 

Vi må tørre å si ifra når voksnes alkoholbruk legger en demper på stemningen for barna. Vi vet at mange kvier seg for å gjøre det fordi det er ubehagelig. Men barnas behov må gå foran vårt eget ubehag.

Slik skaper vi gode sommerminner for store og små. 

 

 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.