Siste
Rasmus Semmerud, Klubb og aktivitet, Norges Fotballforbund og Ragnhild Kaski, Generalsekretær, Av-og-til (Foto: Av-og-til)

Alkoholen hører ikke hjemme på sidelinjen

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Rasmus Semmerud, Klubb og aktivitet, Norges Fotballforbund og Ragnhild Kaski, Generalsekretær, Av-og-til

Mestring, vennskap og minner for livet: barne- og ungdomsfotballen er magi. Norges Fotballforbund og Av-og-til har en sterk oppfordring på vei inn i turneringssesongen, for å gjøre opplevelsen enda mer magisk. 

Tusenvis av frivillige foreldre gjør hver uke en fantastisk innsats i norske fotballklubber. Enten de stiller opp som trenere, kjører spillere til kamp eller steker vafler. Nå som våren står på trappene, og en ny cup- og turneringssesong nærmer seg, har vi en viktig oppfordring til frivillige og klubbene: Ta praten om alkoholbruk, og hva som er OK og ikke i deres klubb.

Breddefotballen er en av våre viktigste sosiale arenaer. Her lærer barn og unge ikke bare tekniske og taktiske ferdigheter, men også samhold, respekt og evnen til å håndtere nederlag.

Uheldigvis kan de også lære alkoholvaner. Enten det er av eldre deltakere på klubbfesten, ved å observere voksne som bare må ha seg noen glass etter dagens kamper på cupen, eller når de brått får muligheten til å selv ta del i festen – selv om de ikke er gamle nok.

Idretten bør være en trygg arena med tydelige voksne. Det er flere gode grunner til at breddefotballen bør være alkoholfri.

På cuper, reiser og arrangementer blandes ofte ulike aldersgrupper. Det øker sannsynligheten for at yngre ungdom havner i situasjoner med eldre ungdom der alkohol er involvert og tilgjengelig. Også foreldregruppen, som tar med seg egne drikkevaner inn i idretten, kan utilsiktet bidra til at alkohol får mer plass blant barn og unge. Unge opplever allerede nok drikkepress. Forskning viser også at utsatt debutalder gjør at man drikker mindre og mindre risikofylt senere i livet. Her kan idretten bidra, og bør være en frisone der barn og unge slipper å forholde seg til alkohol.

Alkohol øker også risikoen for uønskede hendelser, fordi det svekker vurderingsevnen og risikoforståelsen vår. Det kan få alvorlige konsekvenser. Mellom jevnaldrende, mellom yngre og eldre utøvere, eller mellom voksne og unge. Risikoen for å bli utsatt for, og å utøve vold, trakassering og seksuelle overgrep øker når vi er beruset.

Og hvem skal kjøre til legevakten om en spiller har slått seg på kvelden, om alle foreldrene har drukket?

Alkohol i idretten kan være problematisk på flere måter. En klubb som har tatt praten om, og blitt enige om noen felles retningslinjer om alkohol før sesongstart, er godt forberedt. Det reduserer sannsynligheten for at uheldige hendelser skal oppstå, og øker sannsynligheten for at klubben vet hvordan de skal håndtere slike situasjoner om de skulle oppstå.

Så kjære foreldre, frivillige og klubbledere: vær tydelige, og ta praten om alkohol i klubben.  

Det handler ikke om moralisme, eller at det ikke skal være lov å kose seg. Det handler om ansvar og trygghet.

For selv om det viktigste skjer på banen, hører ikke alkoholen hjemme på sidelinjen. Fotball skal ikke handle om uklare grenser og beruselse. Det skal handle om mestring, vennskap og lagfølelse. Om magi.

God cup- og turneringssesong!

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.