Det var med sorg nyheten kom onsdag 23. april:
Amund Eriksen er død. Den 64 år gamle kommunedirektøren i Hemnes og styrelederen ved Árran julevsáme guovdásj døde brått og uventet.
Eriksen vokste opp på Drag i Tysfjord, og hadde et sterkt engasjement for samisk kultur og samfunnsutvikling.
– Amund vil bli dypt savnet
Árran julevsáme guovdásj mottok budskapet med sorg.
– Árran har i dag mottatt trist budskap om at vår styreleder Amund Eriksen er død. Vi kondolerer, og våre tanker er hos hans nærmeste familie. Spesielt til hans gamle mor, og hans kone og barn og søsken med familier, sier direktør Filip Mikkelsen.
Han beskriver Eriksen som en person med sterkt samfunnsengasjement i mange roller og viktige oppdrag, og særlig for det samiske samfunnet han selv var en del av.
– Amund vil bli dypt savnet.
– I den korte tiden vi fikk gleden av å bli kjent med Amund som styreleder, vil vi takke ham for samarbeidet og hans engasjement for videreutvikling av Árran som bærekraftig samisk institusjon. Amund var spesielt opptatt av at Árran skulle fungere som en sterk faglig kunnskaps- og kompetanseinstitusjon, og at flest mulig – spesielt av sitt eget folk – skulle kunne nyttiggjøre seg av kulturarven som Árran besitter, uavhengig av bosted.
Samisk engasjement og politisk erfaring
Amund var tidligere sametingsrepresentant for Midtre-Nordland Samepolitiske Parti i to perioder fra 1993. I tillegg satt han i seks år i Samerettsutvalg II, der han var med på å utforme viktige rettigheter for samiske områder og befolkning.
I desember 2023 ble han utpekt som ny styreleder ved Árran. Han følte en forpliktelse til å stille opp når Sametinget ba ham bidra:
– Jeg holdt åpningstalen for Árran da det åpnet. Ringen ble på en måte sluttet da jeg ble spurt om å lede styret, uttalte han til NSA.
Han så Árran som en sentral institusjon for revitalisering av lulesamisk språk og kultur, og pekte ut flere satsingsområder: styrking av språket, digital utvikling, større synlighet og økonomisk bærekraft. Han ønsket også at senteret skulle spille en viktig rolle i oppfølgingen av Sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid.
Leder i krevende tider
Ved siden av det samiske engasjementet hadde Eriksen en lang karriere som leder i kommune, stat og næringsliv. Som kommunedirektør i Hemnes ledet han kommunen gjennom krevende økonomiske omstillinger, og ble i 2016 tildelt prisen som "Årets arbeidsgiver" i Nordland.
– Det var viktig for meg at vi håndterte situasjonen på en rettferdig og ryddig måte, sa han til NSA om utnevnelsen.
Han hadde utdannelse som siviløkonom og master i innovasjon og endringsledelse, og var kjent for sitt strategiske blikk og evne til å bygge velfungerende organisasjoner.
Tett bånd til Tysfjord
Selv om han bodde og jobbet i Hemnes, hadde han fortsatt sterke bånd til hjembygda Drag. Han besøkte sin 92 år gamle mor jevnlig, sist i påsken, og snakket varmt om samholdet og naturen i Tysfjord.
– Tysfjord har formet meg, og jeg føler meg fortsatt hjemme der, sa han til NSA i mars i år.
Familien i sentrum
Amund Eriksen var gift og hadde to barn og to bonusbarn. Familien betydde alt for ham, og selv med en krevende jobb tok han seg tid til turer i naturen, kulturarrangementer og fotball – en lidenskap han beholdt hele livet.
Les også: