Illustrasjonsfoto: NTB.

Barn i Nord-Salten stemte vidt forskjellig

Om barn i Nord-Salten fikk bestemme ved årets lokalvalg ville det vært rødt flertall i Steigen og et sentrum-høyrestyrt Hamarøy.


Ifølge Redd Barna har elever fra 1135 skoler har den siste uken gått til urnene for å vise hvordan lokalvalget ville ende opp hvis barna fikk bestemme.

Over 65.000 stemmer er avgitt i årets Barnas Valg til kommune- og fylkestingsvalg. Høyre er valgets sammenlagte vinner.

I Steigen fikk AP 8 stemmer mens SV fikk 7 stemmer av de 16 barna som var med.

Oppslutningen i Hamarøy var betydelig mindre hvor Høyre fikk 2 stemmer og Venstre 1 stemme av de 3 barna som stemte.

Demokratiprosjekt

Barnas Valg er et av Norges største demokratiprosjekter for barn. 4. til 7. september har barn fra 5. til 10. trinn i hele landet gått til valgurnene.

Målet er å styrke barnas kunnskap, deltakelse, engasjement og forståelse for demokratiet. Med på laget er skoler i hele Norge.

– Vi er storfornøyde med oppslutningen rundt årets Barnas Valg og håper alle skoleelevene som har deltatt har hatt lærerike og morsomme uker. Tallene er en klar pekepinn på at prosjektet bringer demokratiet nærmere barna og gjør det mer håndfast, noe som er helt sentralt for å virkeliggjøre barns rett til å si sin mening og bli hørt. I år har vi nyutviklet valgomat for barn, et skreddersydd undervisningsopplegg og nylagde nettsider på barns premisser, for å gjøre valget enda bedre og mer pedagogisk, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

Om barnas valg

Barnas Valg er et av Norges største demokratiprosjekt for barn og unge, og inneholder et helt univers av kunnskap om politikk og demokrati.
 
Her kan barn og unge bli bedre kjent med partiene og partilederne, de kan ta en helt egen valgomat for barn som er utviklet i samarbeid med NTB, de kan lese barnevennlige partiprogrammer fra alle de politiske partiene som stiller til valg i kommune- og fylkestingsvalget. 
 
Til slutt får barn og unge mellom 5. og 10 trinn anledning til å stemme på det partiet de er mest enig med.
 
Det er fjerde gangen at Redd Barna og Snakk AS arrangerer et eget valg for barn, som for første gang ble arrangert i forbindelse med Stortingsvalget i 2017.
 
Målet med Barnas Valg er å styrke barns kunnskap, deltakelse, engasjement og forståelse for demokratiet, og å gi deres posisjon som aktive medborgere i samfunnet en skikkelig oppdrift.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.