Det ble skrudd, skiftet bolter, raket, saget, kalibrert, plukket søppel, tøyset og ledd fra fergekaia og helt opp til Dammen. Og det er store summer i sving når kjøpsvikingene går til verks en maikveld.
Vant til dugnader
Folk på stedet er vant til dugnader, og de fleste stiller opp når det oppfordres til samse tak for stedet de bor på. Jan-Erik Skogvold er leder i Kjøpsvikvågen båtforening. Han sier det ikke er problemer å få folk til å stille når det innkalles til dugnad. – Vi har faktisk kjørt to økter i dag, og til sammen 20 mennesker har vært i sving i båthavna. Dette er den tradisjonelle vårdugnaden, og vi har en-to dugnader i året. Skogvold er relativt nyvalgt leder av foreningen. Han er godt fornøyd med innsatsen til medlemmene i foreningen som ble etablert i 1992.Godt humør
– En del var borte i dag, og når alderdommen inntreffer må vi si at folk er fritatt for å delta i dugnadene. Likevel mangler vi aldri folk. Her er kjeks og kaffe, sier Skogvold mens to-tre av karene ute på bryggeanlegget spiller opp til ære for fotografen. Det er godt humør i gjengen, og åpenbart trivelig med fellesskapet en god dugnad gir. Tirsdag kveld handlet det om småreparasjoner. Tidligere i år har Kjøpsvikvågen båtforening, som teller ca. 120 medlemmer, investert flere hundre tusen kroner når de har fått sjekket samtlige fortøyningslodd og skiftet ut fire av dem. Også i fjor ble det gjort forbedringer i båthavna. Da ble landgangen ned til bryggeanlegget skiftet ut.
Utvider
– Det er ei populær båthavn, og vi har flere på venteliste. Det er all grunn til å rose Narvik kommune, som har lagt ut helt ny flytebrygge som skjermer båtforeningens anlegg i Kjøpsvikvågen. Dette gjør at vi kan tilby ei god og sikker havn, som vi planlegger å utvide med flere plasser i år, sier Skogvold som blir «jaget» på land etter verktøy med latter og hoiing fra de andre deltakerne i dugnaden.Arbeidsglede

Tar oppstilling
Når NordSalten Avis sin journalist dukker opp like etter klokka 17, er det allerede kommet ti damer med alt av utstyr som en god gartner begjærer. De tar oppstilling med spader, river, hekksakser og andre hageredskaper. Beskjeder blir gitt og arbeidet fordelt. De forteller om flere som har meldt sin ankomst, og at det alltid dukker opp folk uten å være påmeldt til dugnad. Alle hender tas velvillig imot. Ann-Ellen Johansen Eide har en misunnelsesverdig hage hjemme, og er selve symbolet på de som tar hagearbeid på høyeste alvor. Fordi det gir mengder med glede.
For fellesskapet
– I år bestemte vi oss for å rydde litt i Svingen. Ta ned litt busker slik at det ikke ødelegger utsikten fra dette vakre området, sier Ann-Ellen. Wanja Skjellnes er en annen av kvinnene bak Trivsel i bygda. Med et stort og varmt smil er hun klar til å ta i et tak på fellesskapets vegne. Det skal bli trivelig til 17.mai, og arbeidet på stedet er allerede godt i gang. Veier har blitt kommunalt feiet, og 10.klassingene og foreldre har også gjort en kjempeinnsats for å rydde langs gater og veier til nasjonaldagen. – Vi har kjøpt inn en del selvvanningspotter og beplantning i år, sier Wanja før Helene Berg Jørgensen forteller at det store prosjektet til Trivsel i bygda fortsatt handler om å få ny badstue på plass. Også det et prosjekt i mange hundre tusen kroners-kategorien.Tredje dugnaden
Av jentene i Svingen får vi beskjed om at det er en tredje dugnad i Kjøpsvik denne kvelden. Kjøpsnes skytterlag har også arbeid i gang denne kvelden. På skytterlagets anlegg er nestleder Esben Andre Isaksen og Håvard Jacobsen i full sving med teknisk arbeid på skytebanen under påsyn av Asbjørn Kleivan fra Ballangen skytterlag. Han er Esbens svigerfar, og synes det er spennende å følge med på det som skjer i Kjøpsvik. – Han er her og spionerer på oss, kommer det med en latter fra de to gutta på kne foran elektroniske anvisningsskiver. Kjøpsnes skytterlag har det siste året investert for 600.000,- kroner, og noe av det med eksterne midler. Ifølge kasserer Gerd Sissel Stenseng vil de fortelle mer om prosjektet senere. Skytterlaget har fått elektroniske skiver både innendørs, og på 100 og 300 meters banene.
Plukker søppel
Nede i sentrum møter vi Annika Steien og Frank Ludvigsen; begge med ungdommer i avgangsklassen ved Kjøpsvik skole. De går langs veiene med hver sin blanke sekk og plukker søppel. – Vi går her hver dag; Frank på jobb og jeg på besøk til min mor. Da ser vi alt søppelet som ligger slengt over alt. Dessuten er det så mye folk i Svingen, så vi syntes det var greit å bidra her i kveld, sier Annika før de fortsetter jobben som skoleelevene tidligere tok. – Nå er det så små kull med elever, og dessuten stiller kommunen strenge krav til sikkerhet til de som skal plukke søppel langs veiene. Derfor ble det oss i kveld, smiler trebarnsmoren.