Siste
Mette Bjerkaas, seniorrådgiver utdanning, og Kaja Hegg, spesialrådgiver barns beskyttelse, i Redd Barna. Foto: Eivind Nitter / Nora Lie / Redd barna

Trygge barn på nett starter med modige voksne

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Mette Bjerkaas, seniorrådgiver utdanning, og Kaja Hegg, spesialrådgiver barns beskyttelse, i Redd Barna 

Ungdommer ønsker seg voksne som tør å snakke om kroppspress, grenser og seksualitet. Slik kan det bli lettere å si fra dersom det skjer noe ubehagelig på nett. 

Sosiale medier og spill er en sentral oppvekstarena for barn og unge, og mange føler at det er der de best kan utfolde seg og få venner. Men mange opplever også ubehagelige ting på internett: I Ung Vold-undersøkelsen kom det fram at 36 prosent av jentene og ti prosent av guttene hadde opplevd minst én form for digital seksuell krenkelse, og flertallet av hendelsene skjedde i ungdomsskolealder.  

Samtidig vet vi at de fleste overgrepene barn og unge opplever på nett, er mellom jevnaldrende. Det gjøres ofte ved å true eller presse hverandre til å sende seksuelle bilder eller filmer. I barn og medier-undersøkelsen fra 2024 oppga 41 prosent at de ikke gjør noe spesielt når de får uønskede kommentarer på nettet, noe som betyr at det er et stort behov for årvåkne voksne.  

Ikke bare skolens ansvar
Skolens doble oppdrag om å danne og utdanne, gjelder også i den digitale sfæren. Her skal barn og unge tilegne seg digitale ferdigheter og få kompetanse i å kommunisere og samhandle med andre. Men dette er ikke bare skolens ansvar. Foreldre og andre voksenpersoner må like mye på banen i opplæringen av hvordan barn og unge skal opptre digitalt - både for at de skal kunne beskytte seg selv og for å kunne vite hvordan de skal opptre ovenfor andre. Dette kan for eksempel være å belyse konsekvensene av å dele bilder og informasjon på nettet.  

At voksne er gode samtalepartnere og rollemodeller etterlyses også i samtaler vi har hatt med barn og unge: De ønsker seg voksne som tør å snakke om kroppspress, grenser og seksualitet på nettet, på en åpen og ikke-dømmende måte. Dette kan etter deres mening gjøre det enklere å si ifra til en voksen dersom noe ubehagelig skulle skje på nett. 

Tenk over din egen internettbruk
Redd Barna har i samarbeid med barn og unge utviklet ressurser som kan brukes både på skolen og hjemme, hvor det viktigste budskapet er at voksne må tørre å snakke om det som skjer på nett. Kanskje har barnet ditt sett siste farsott i sosiale medier, og har lyst til å snakke om det? Resursene fra Redd Barna har forslag til flere måter du kan starte en samtale med barn og unge om grensesetting, utprøving og overgrep på nett. De lar også barn bli kjent med rettighetene sine, som at de har krav på å bli spurt om lov eller samtykke til å dele bilder og filmer av dem. 

Vi håper også at mange voksne bruker anledningen til å tenke over egen internettbruk: Er du til stede og oppmerksom når du er sammen med barn og unge, eller har du hodet i en skjerm? Spør du barnet ditt om det er greit at du deler bilder, og forklarer hvilke plattformer du bruker for å dele det? Og hva gjør du selv når du opplever noe ubehagelig på nett? Vil du gi det samme rådet til barnet ditt?

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.