Hver onsdag, er Wenche fra Skuvik på plass for å dele ut mat og hygieneprodukter til rusmisbrukere i Oslo. Foto: Privat

Ber om hjelp: –⁠ Jeg brenner for dette

I mange år har lokalbefolkningen i Hamarøy bidratt med klær og hygieneprodukter til rusmisbrukere i Oslo. Wenche Egerdal fra Hamarøy, jobber i Gateteam Oslo og ber nå om ekstra hjelp.


– Jeg brenner for dette, det er veldig givende. Etter hvert har man blitt kjent med brukerne, fått et spesielt forhold, og blitt glad i dem. Mange forsvinner etter hvert, det er jo veldig trist. Man vet det kan skje og det er like trist hver gang, men flere går det bra med og det er ekstra hyggelig, sier Wenche Egerdahl til NordSalten Avis.

Wenche er fra Hamarøy, men har bodd i Oslo i mange år. I åtte år, har hun jobbet frivillig for rusbrukere i Oslo, og bidratt til at de får klær, mat, dyrefôr og hygieneprodukter.

Nå etterlyser Wenche klær til menn. Hun sier det er helt skraptomt, og har derfor bedt om ekstra hjelp av folk i Hamarøy.

– Det er krise, vi starter jakten på herretøy allerede onsdagskveld, og holder på hver dag frem til neste onsdag. Damene får masse, herrene mye mindre. Vi damer er flinkere å rydde i skapet, og legger til:

– Det er mange av dem som bor ute. Så behovet for varme klær, liggeunderlag og soveposer er ekstra stort nå som høsten er her og det blir kaldere ute, meddeler Wenche. 

Flere innbyggere i Hamarøy har bidratt med blant annet strikkede luer, votter og sokker. Pensjonatet Bankpaa på Tranøy sender flere esker med hygieneprodukter i året, som enten er restprodukter fra dem selv, eller som deres gjester enten har gitt bort eller kjøpt.

Bankpaa har siden åpningen deres hatt en kurv i resepsjonen hvor gjester kan donere hygieneprodukter. Wenche forteller at dersom man ønsker å donere noe selv, kan hun kontaktes direkte. Foto: Privat

Jobber frivillig hver dag

 – Det er mye jobb. Jeg tar med jobben hjem for å gjøre det i mitt tempo. Jeg jobber tre-fire timer hver dag. Da kan jeg ta det i mitt tempo, i forhold til helsa.

Hver onsdag kommer flere hundre rusbrukere for å få utlevert ting de trenger. 

– Vi er non-profitt, og alt er frivillig. Det er private som støtter oss, eller bedrifter som har hørt om oss. Vi har mottak med klær og alt av hygiene. Vi er på Europarådets plass hver onsdag fra 18-20, uten om spesielle røde dager som 17.mai og julaften. Det kommer rundt 150-200 hver onsdag.

Flere rusmisbrukere i Oslo møter opp for å få utdelt diverse. Mange av dem har kunnet benytte seg klær og hygieneprodukter donert fra folk i Hamarøy. Foto: Privat

Debatt
Nord Salten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.