Den unge jegeren har alltid hatt stor interesse for jakt. I en alder av 21 år, har Julie allerede felt tre elger. Foto: Privat
Av unge for unge

–⁠ Det er noe eget med å høste fra naturen

Årets jaktsesong er godt i gang. Julie har gått på elgjakt siden hun var liten, og det har gitt mersmak. -Det er noe eget med å høste fra naturen, og skaffe egen mat i fryseren, dette er noe jeg tror mange vil synes er ekstra stas!


Julie Lien Thomassen bor i Steigen og til vanlig jobber hun som røkter ute på oppdrettsanlegg. 21-åringen forteller at det blir mange timer ute i skogen i året. Med turnusarbeid gjør det at hun har ei uke fri. Den tiden tilbringes for det meste ute, da hun har stor interesse for å være ute i naturen, spesielt for elgjakt. 

– Jeg har synes jakt har vært spennende så lenge jeg kan huske, sier Julie.

Startet tidlig med jakt

Julies interesse for elgjakt kom tidlig, og hun takker pappaen og onkelen sin for mye av den kunnskapen og interessen hun har tillært seg om jakt. Da hun kom hjem fra barneskolen, håpet hun alltid jaktlaget hjemme hadde skutt elg, slik at hun fikk dra å se og flå elgen sammen med dem.

– Pappa var den som begynte å ta meg med på jakt. Det var spennende og koselig å få være med på, da fikk jeg alltid sitte sammen med han på post, pakket inn i jervenduken med en kopp kakao, forteller Julie.

Jo eldre Julie ble, jo større ble interessen for å være mer med å bære eget våpen. Julie tok selv jegerprøven i 2016, hvor hun begynte med opplæringsjakt i 2017 og har hvert år siden da skutt opp. Den unge jegeren skjøt sin første elg i 2021, og har etter det skutt tre elger til nå.

– Jeg holdt igjen på en del sjanser før jeg følte meg trygg på å skyte min første elg, men følelsen av å ha de i sikte og få kjenne på å ha så store dyr på nært hold, var alltid en flott opplevelse og god lærdom, tilføyer Julie.

Julies beste minne fra jakten, var da hun skjøt sin første elg. Foto: Privat

Gode minner

Om Julie måtte ha valgt det beste jakt minne til nå, er det nettopp hennes første elg. Hun satt på post sammen med faren, det var fin dag og Julie hadde en god følelse. Det tok ikke lang tid før hunden fikk tak på ku og storokse, og etter hvert kom dyrene forbi posten. Julie skøyt da sin første elg, en 14- taggers okse. 

– Det var en litt surrealistisk opplevelse, for jeg hadde aldri trodd min første elg skulle bli et så stort dyr, men det var en flott opplevelse og det ga mye mestringsfølelse å felle sin første elg. Det var også en stor trygghet å ha pappa på siden, hvis noe skulle skjedd. Skallen fra oksen henger i dag hjemme i stuen, og er noe jeg ser på med mye stolthet, forteller Julie.

Til unge som har lyst, men ikke helt vet hvor eller syns det er skummelt å komme i gang, oppfordrer Julie til å gjør det sammen med en venn, som kanskje også synes det er litt skummelt. Om man har noen man føler seg trygg på, for eksempel i familien, venner eller en god nabo, kan man spørre om å være med. Deretter kan man se om man finner seg et lag å være med på.

– Jeg hører ofte folk si du må ha god tålmodighet for å jakte, men legg dette fra deg. Det skjer ofte ting som gjør det ekstra spennende å sitte på post og vente, eller å være hundefører, avslutter Julie.

3 tips som kan være fine å huske på når man er ute på jakt en hel dag:

1. Ta godt med klær på deg, og ta gjerne med en jervenduk om du har. Det blir fort kaldt hvis du sitter på post hele dagen.

2. Ha med deg en god matpakke, og noe varmt å drikke, litt sjokolade er heller aldri feil!

3.  En kikkert om du har, da kan du speide, og se om du ser dyr rundt posten din, om du sitter i et område der dette er mulig. 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

elgjakt Høst