En del av Ungdomsrådet til Hamarøy kommune. Elevene er representanter fra Knut Hamsun VGS. Fr. v: Tobias Pettersen, Dina Mohammed og Marte Berre. Foto: Privat

Dette er de viktigste politiske sakene for ungdommene i Hamarøy

Marte Berre, Dina Mohammed og Tobias Pettersen er en del av Ungdomsrådet, og NordSalten Avis ønsket å vite hva som egentlig opptar ungdommene i disse valgdager.


Kollektiv transport, møteplasser, jobbmuligheter og psykisk helse er det de primært vil få på plass for ungdommene i kommunen.

– Det er mye som engasjerer oss. Det som handler om ungdom og oppvekst. Nå går jo alle vi tre på videregående, og det at Knut Hamsun videregående ikke blir lagt ned er viktig. Og at vi har de samme studietilbudene. Det er vanskelig hvis femtenåringer må pendle for å gå på skole, sier Marte Berre til NordSalten Avis.

Ungdommene forklarer at de ønsker både et bedre kollektivtilbud og møteplasser, og eksemplifiserer med at det er vanskelig å bo på Drag, og for eksempel ha volleyballtrening på Oppeid, og at det ikke går så mange busser.

– Det er en stor kommune med få folk, avstandene er veldig spredt, presiserer Marte.

Tobias forteller at det som er viktig for han, er at det finnes møteplasser til ungdommer.

– Kulturtilbud og møteplasser. Det er stor interesse for ungdomsklubber. Da får man jo en plass å møtes å henge, mener Tobias.

Ønsker seg flere jobbmuligheter

– Jeg ville ha sagt flere jobber. En god del av oss er hybelboere, og det er få jobbplasser. Alt blir tatt. Det er ustabil økonomi. Mange av oss må skaffe oss jobb, fordi stipendet er ikke så høyt, sier Dina.

I dag får studentene om lag 5000 kroner i stipend, hvor hybelen alene koster rundt 4700 i måneden. Dette gjør at skoleelevene ser seg nødt til lå få inn en annen inntekt i tillegg. 

– Man er avhengig av en jobb, eller å ringe hjem til foreldrene sine, sier Marte.

Alle tre elevene jobber ved siden av skolen. Dina jobber på Bua, Tobias jobber på TQC i helgene og Marte reiser hjem til Steigen og jobber på gården hun kommer fra.

Dette skal til for at de flytter tilbake etter studier

På spørsmål om hva deres ønsker er i kommunen, og hva som skal til for at de flytter tilbake til Hamarøy etter de er ferdige å studere, er jobbmuligheter og kulturliv høyt på lista.

– At det er gode jobber å flytte tilbake til, sier Marte.

– Etter studietid i en by, så må det være et kulturliv. Vi kommer fra det, gå ut på bar og så videre. Vi trenger å ha et tilbud, aktiviteter også for voksne, mener Tobias. 

– Møteplasser, skyter Marte inn.

– Det er mange som sliter

Marte forteller at Ungdomsrådet også er opptatt av psykisk helse til ungdommene. De mener det er mange som sliter, og som ikke får den hjelpen de trenger. 

– Bevaring av skole, og med tanke på trivsel, og spesielt psykisk helse. At det skal være et bra tilbud for alle, sier Marte og legger til:

– Det er veldig individuelt, men man ser jo at det er vanskelig å få den hjelpen folk trenger. Det er mange som sliter, og det er mange som ikke sier fra. Når man endelig sier fra, blir man ikke hørt.

Har stemt

Marte forteller at hun føler seg stolt av å ha stemt, og oppfordrer i tillegg alle som har muligheten til å gjøre nettopp det.

– Det var veldig kult. Jeg følte et viktig ansvar, og det tok litt tid. Jeg sto i båsen i ti minutter - kvarter. Jeg følte meg voksen og viktig. Det var en god følelse, og jeg var stolt. Det er deilig å kjenne at man være med å påvirke ting, forteller Marte.

– Vi håper at de som har fått stemmerett, bruker den stemmen de har. De som kan stemme, stem, avrunder Marte.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.