Siste
Japanske Sakura Koretsune i kledd yukata på svabergene på Tranøy hvor hun i år er en av kunstutstillerne. Foto: Privat

Et tilfeldig møte mellom en japansk kunstner og en hamarøyværing, førte til utstilling i kunstbygda

Da Sakura Koretsune var barn, brukte hun stranden i hjembyen som sin lekeplass. Der samlet hun sjøgress og steiner for å lage skulpturer. I dag har hun kunst utstilt i Hamarøy, etter et tilfeldig møte med en togpassasjer.


Sakura vokste opp på en øygruppe like utenfor Hiroshima. For henne var havet naturligvis en stor del av livet, noe som også skulle prege hennes kunstneriske uttrykk, både som barn og voksen.

– Faren min sa alltid at jeg var i havet før jeg kunne gå. Stranden var alltid min lekeplass. Første skulptur laget jeg da jeg var 7 år, forteller Sakura Koretsune til NordSalten Avis.

Havet, hvaler og dets tradisjoner ble noe av det viktigste Sakura ønsker å formidle i kunsten sin. Derfor har både Japan, Alaska og Norge fått stor plass i Sakuras inspirasjon. En togtur på vei til Nord-Norge, førte kunstneren til svabergene på Tranøy.

Også i år er svabergene på Tranøy dekorerte med kunst, blant annet fra Sakuri. Utstillingen er i regi av Hamsungalleriet. Foto: Privat

En tilfeldighet ble til kunstutstilling

Sakura kom til Norge i fjor høst, gjennom et kunststipend tildelt fra kulturetaten i Japan. I flere år hadde Sakura et ønske om å komme hit, men på grunn pandemien ble turen utsatt til 2022. 

Sakura forteller om tilfeldighetene som førte henne til Tranøy;

En togtur, og en samtale med et ukjent menneske som inviterte henne hjem til seg selv på Vassbotn. Slik ble hun også introdusert for galleristparet Ramona Bujute og Stein Thorbergsen ved Hamsungalleriet på Tranøy.

– I oktober i fjor, var jeg veldig ny i Norge. Jeg planla å se helleristninger i Leknes. Jeg var på et nattog til Trondheim, så på et tog til Fauske. Denne damen ser på meg - vi begynner å snakke, og jeg sa jeg var interessert i helleristninger i Leknes. Så viser det seg at denne damen er fra dette området og kan mye om det, forteller Sakura. 

Ingny Agathe Falk-Holtermann fra Vassbotn, forteller om en interessant togpassasjer hun bare var nødt å invitere hjem til seg selv. 

– Plutselig kommer en dame ved siden av meg. Vi begynner å prate. Vi fant tonen med en gang, og vi utvekslet bakgrunner. Det var så spennende. Det var veldig lærerikt å bli kjent med henne. Så spurte jeg, hvor langt opp skal du? Hotellet på Storjord skal jeg bo på, svarte hun. Da ba jeg henne avbooke hotellet, og bli med meg. Vi pratet om masse, alt og ingenting. Jeg er veldig åpen for andre og kulturer. Det er det som er livet, forteller Ingny til NordSalten Avis. 

Mye av Sakuras kunst som er utstilt, ble laget da hun bodde på Tranøy i vår. Foto: Privat

Sakura endte opp med å bo på Tranøy i hele mai måned. Hun fikk bo på Hamsungalleriet, hvor nærhet til havet og vårstemning bidro til flere kunstverk.

Sakura forteller at tegninger og det meste av broderier som er utstilt på galleriet, er skapt på Tranøy.

– Jeg føler at bygningen og miljøet er så inspirerende. Jeg husker veldig godt første dag jeg kom til Tranøy, og jeg drakk et glass vann. Det smakte så annerledes for meg. Det var så rent og klart. Jeg begynte å føle at systemet i kroppen min endret seg bare med å være der. Høy- og lavtid endret seg hver dag. Syklusen i havet, og kunsten, kommer fra dette. I tillegg var det starten av våren, det var så inspirerende, forteller Sakura om Tranøy.

Miniskulptur laget av Sakura på Tranøy. Foto: Privat

Norsk hvalfangst førte Sakura til Norge

Kunstneren er svært opptatt av hvalfangst, men ikke nødvendigvis ut ifra et politisk eller moralsk ståsted. Da Sakura bodde og studerte i Alaska, ble hun raskt opptatt av folks kultur og kunst i Amerika. 

– Jeg så folk som drev med hvalfangst, på den tradisjonelle måten. Og hvor dypt de er tilkoblet til «the way of life». De går etter hvaler i havet, har harpun, og har en stor festival hvor de deler kjøttet med andre. Jeg ble venner med disse menneskene.

– De var interesserte i japansk hvalfangst. Jeg ville utveksle mer historier, men forsto at jeg var fortsatt i 20-årene, og visste ikke nok om historien i Japan. Alaska og Japan er geografisk langt ifra, men de føler det samme om hvaler. Jeg begynte å tenke at hvaler emigrerte. Hvalene samlet folk. Jeg studerte ulike historier til hvaler og mennesker. Jeg ønsker å dele dette gjennom kunsten. Derfor kom jeg til Norge, forteller Sakura.

Hvalfangst og havet har inspirert Sakura i kunsten i mange år. Sakura hadde lenge lyst å komme til Norge for kysten. Foto: Privat

– Hennes subtilitet og fantasi kjenner ingen grenser

Galleristparet Stein Thorbergsen og Ramona Bujute er takknemlige for Sakuras bidrag til galleriet i sommer. Thorbergsen synes temaet for kunsten er interessant, og mener det er treffende for beliggenheten.

– Vi møttes tidlig og hun var hos oss. Vi hadde lange samtaler om hva hun har vært innom i hennes prosjekt, sier Thorbergsen og fortsetter:

– Vi likte måten hun presenterte sine ting på, og alt hun står for som kunstner. Hun bodde hos oss, jobbet her og gjorde sine ting på Tranøy. Det betyr mye. Både for henne, og oss og forhåpentligvis publikum.

Ramona Bujute sier det er eksotisk å ha Sakura på Tranøy.

– Hun er en kunstner som aldri sier nei til universet. Ekstremt høflig og takknemlig for hver tjeneste eller tegn på oppmerksomhet. Veldig hardtarbeidende og punktlig og ryddig. Hennes subtilitet og fantasi kjenner ingen grenser. Stor respekt for naturen og menneskene rundt den. Lyse akvareller, mange detaljer, mystiske former og det skinnende lyset av spiritualitet følger med hvert verk, sier gallerist Ramona Bujute om Sakura. 

Hjem til Japan

Sakura reiser hjem til Japan i september. Hun forteller at hun skal fortsette å jobbe aktivt som kunstner, og at hun allerede er blitt invitert til en utstilling til neste vår hvor hun skal vise frem kunst med inspirasjon fra Norge. Sakura skal også studere historiske relasjoner mellom Norge og Japan. 

Kunstneren forteller at hun svært gjerne ønsker å komme tilbake til Norge, og at hun vurderer å feire jul hos Ingny på Vassbottn.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.