– Det var veldig fint. Jeg fikk gåsehud av sangen som ble fremført med joik av studentene her i kantina, der vi alle kunne bli med å synge. Jeg synes det blir større og større for hvert år.
Det sier Janita Paulsen Svean fra Hamarøy, som i dag er student ved Nord universitet i Stjørdal. Hun hadde tatt turen til Nord universitet campus Røstad i Levanger for å ta del i markeringen av nasjonaldagen sammen med to gode venninner. – Denne dagen betyr selvsagt mye for meg. For meg handler dagen om å ta i bruk kultur, språk og tradisjoner som har blitt borte opp gjennom årene. Da er det fint å kunne gjøre stas på det, på en dag som dette, forteller Maren Paulsen, også hun fra Hamarøy.– Setter stor pris på at vi får markert dagen
Nord universitet har nasjonalt ansvar for forskning og utdanning innen lule- og sørsamisk språk og kultur, og jobber kontinuerlig med å styrke de samiske utdanningene, men også å øke omfanget av tverrfaglig samisk forskning. Ved Nord i Levanger ble dagen markert i form av et innholdsrikt program. Det samiske flagget vaiet fra flagghaugen, den sørsamiske gamma var åpen og tok imot besøk fra flere barnehager, og i tillegg ble det både taler, kulturelle innslag, kake og fremføring av den samiske nasjonalsangen i kantina. – Det er så bra at det skjer noe i området her hvor vi bor, for vi har nesten ingenting å gå til på en sånn dag. Det er kun Nord universitet jeg vet om som markerer dagen her, så vi setter stor pris på at vi får markert dagen og gjøre noe trivelig sammen, sier Janita.
Et tidsskille i samfunnet
Blant de mange i en fullsatt kantine fant vi også Kristina (Risstín) Riseth fra Frosta, som også har røtter fra Hamarøy. Hun hadde tidligere på dagen vært på besøk i en barnehage og snakket med barna om hvor viktig det er å ta vare på naturen.