Siste
Elke Kriehn, lektor ved Knut Hamsun js./vgs. Arkivfoto

Hva skal skolen hete?

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Elke Kriehn, lektor ved Knut Hamsun js./vgs. 

Knut Hamsun js./vgs. skifter navn - igjen. Det er gode grunner til det. Men navnet bør velges med omhu.

Knut Hamsun videregående skole/joarkkaskåvllå i Hamarøy/Hábmer står foran en spennende ny æra med tilleggsoppgaver som samisk ressursskole. For å markere denne viktige milepælen, inviterer fylkeskommunens utdanningsavdeling til å sende inn forslag til et nytt navn for skolen.

Hva er forhistorien? I 1975 ble Knut Hamsun videregående skole/joarkkaskåvllå åpnet som Hamarøy videregående skole. I 2002 var det viktig å sette kommunen på kartet som litteraturkommune og få Hamsunsenteret plassert i Hamarøy. Da ble skolen døpt om til Knut Hamsun videregående skole/joarkkaskåvllå. Man sørget samtidig for tospråklig norsk og lulesamisk skilting ute og inne (uten å satse særlig på tospråkligheten ellers, dessverre). 

Hamsunnavnet på en skole?

Det å sette Hamsuns navn på en skole var allerede i 2002 en kontroversiell beslutning. Selv uten å nevne dikterens tilknytning til nazismen eller hans fremstilling av samene, er det tydelig at Hamsun ikke var en tilhenger av utdanningsinstitusjoner.

Hamsun var en utpreget autodidakt som ikke hadde mye godt å si om skolens rolle i samfunnet. Han hadde selv ikke mer enn 252 skoledager. Læreren sa etter det at han var  «glad over at min beste elev forlater meg.» Så Hamsuns Nobelpris for litteratur kan neppe tilbakeføres til noe skolebidrag. 

Knut Hamsun js./vgs. og Hamsunsenteret

Selv om Hamsuns navn på skolen var omdiskutert, har det hatt positive effekter. Det bidro bl.a. til at Hamarøy vant konkurransen om Hamsunsenterets plassering fremfor Oslo, Grimstad og andre. Senteret ga lokalsamfunnet et interessant turistmål og arbeidsplasser, en teater-, kino- og møtesal og en kafé. Det viktigste resultatet er imidlertid at Hamsuns navn nå er riktig plassert på et unikt litterært senter som belyser dikterens liv og verk fra mange sider og sørger for vedvarende oppmerksomhet og debatt.

Hamsuns sammensatte ettermæle er profesjonelt ivaretatt, og skolen som samfunnsaktør kan gå videre. Etter kommunesammenslåingen i 2020 har kollegiet redefinert skolens rolle. Det å bli plassert i en lulesamisk språkforvaltningskommune, har ført til en annen bevissthet. Skolen skal nå, i tillegg til å være en videregående skole for alle, være en ressursskole med et spesielt ansvar for lulesamisk språk og kultur. Det er på sin plass, og et nytt navn er godt egnet til å markere en ny start.

Hva skal skolen hete? 

Jeg vil fraråde et nytt personnavn for skolen. Mennesker har sine skyggesider, alle som én. Det skal godt gjøres å finne et navn som både elever, ansatte og lokalsamfunnet opplever som motiverende og samlende. Det siste vi trenger i kommunen, er en ny, splittende navnekrangel.

Det har vært tradisjon i Norge å gi skoler geografiske navn. Det kan være en løsning i dette tilfelle også, men man bør velge med omhu. Forkortelsestradisjonen vil fortsette: HVS for Hamarøy videregående skole, KH js./vgs. for Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole. Hva hvis det nye navnet blir Nord-Salten js./vgs., slik flere har foreslått? NS står historisk for nasjonalsosialismen eller Nasjonal Samling. Skal vi da heller ta det gamle navnet HVS tilbake, denne gangen på norsk og lulesamisk? Da blir avdelingen vår i Steigen fullstendig ekskludert fra den felles identiteten som helst skal ligge i navnet. Det kan dessuten diskuteres hvor nyttig det er å gå baklengs i skolehistorien for å fremme en ny start. Som tysker kan jeg heller ikke dy meg for å nevne at den lulesamiske versjonen av HVS, Hábmer joarkkaskåvllå, vil ha initialene HJ. Det står historisk for Hitlerjugend, dvs. Hitlers ungdomsorganisasjon. Selv om få nordmenn vil ha slike tanker i dag: Berømte initialer byr gjerne på uvelkomne tolkningsmuligheter og ondskapsfulle kommentarer. Dette bør skolen få unnslippe. 

Oppgaven er dermed krevende: Det nye navnet bør være positivt assosiert, funke godt på norsk og lulesamisk, inkludere avdelingen i Steigen og ikke pådra seg negativ publisitet. 

Alle kan bidra med kreative og inkluderende navneforslag til fylkets utdanningsavdeling. Send inn forslag innen 1. juni 2025 via denne linken: https://forms.office.com/e/fz0zLz9hGR 

Navnet skal velges og vedtas i fylkesrådet og vil bli markert sammen med skolens 50års-feiring den 03. september 2025.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.